Skupina G7 chce zastropovať cenu ruskej ropy. Moskva by mohla reagovať prerušením jej dodávok

ta3 ČTK
5.9.2022 12:42

Rusko by mohlo zastaviť dodávky ropy do zahraničia v situácii, keď chce skupina vyspelých krajín G7 zaviesť pri ruskej rope cenový strop, uviedol ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov. Hovorca Kremľa tiež vyhlásil, že príčinou prerušenia dodávok plynu potrubím Nord Stream 1 do Európy sú západné sankcie.

Sankcie na ropu a plyn z Ruska sú len otázkou času, ...predseda Európskej rady
TASR/AP

K prerušeniu dodávok ropy a ropných produktov do zahraničia by Rusko mohlo prikročiť ako k "odvetnému opatreniu", reagoval dnes Peskov na otázku novinárov, kedy by mohla Moskva pozastaviť dodávky z dôvodu, že skupina krajín G7 chce pri ruskej rope zastropovať cenu . Na takomto postupe sa zhodli ministri financií a guvernéri centrálnych bánk skupiny G7 v piatok. Opatrenie má nadobudnúť účinnosť 5. decembra pre surovú ropu a 5. februára budúceho roka pre spracované ropné produkty a tiež má zahŕňať blokovanie prepravy ropy a jej produktov, ak bude nakúpená za vyššiu ako stanovenú cenu

Peskov dnes zároveň odmietol, že by Rusko bolo zodpovedné za prerušenie dodávok plynu do Európy potrubím Nord Stream 1. Za prerušenie prepravy podľa neho môžu západné sankcie uvalené na Rusko, ktoré sťažujú okrem iného údržbu plynovodu. "Kolektívny Západ, v konkrétnom prípade Európska únia, Kanada a Británia, nesú vinu na tom, že situácia došla do takého bodu," vyhlásil hovorca Putina.

Ruský štátny plynárenský podnik Gazprom prerušil minulý týždeň v stredu dodávky plynu potrubím Nord Stream 1, ktorý prepravuje plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora. Zdôvodnil to ďalšou údržbou, ktorá sa mala skončiť v sobotu ráno. V piatok večer ale Gazprom uviedol, že vykonaná údržba odhalila v kompresorovej stanici únik oleja a že plynovod kvôli tomu zostane mimo prevádzky, zatiaľ na neurčito. Cena plynu v Európe po tomto prerušení vzrástla o 30 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok