Tím odborníkov z MAAE opustil Záporožskú elektráreň, na mieste ostali dvaja členovia misie

TA3 ČTK
5.9.2022 10:59

Väčšina tímu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorý doteraz vykonával inšpekciu v ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárni, z ruskými silami obsadeného zariadenia odišla a na mieste ostali len dvaja členovia misie. Podľa ruskej agentúry RIA Novosti to oznámil člen Ruskom dosadené správy Záporožskej oblasti Vladimir Rogov a informáciu potvrdila podľa agentúry Reuters aj ukrajinská energetická spoločnosť Enerhoatom.

MAAE vyzvala na zastavenie bojov v Záporožskej elektrárni. Inšpekcia našla viaceré škody
TASR/AP

"Členovia misie MAAE odišli zo Záporožskej jadrovej elektrárne. Zatiaľ v nej zostali dvaja ľudia ako pozorovatelia," citovala ruská agentúra oznámenie predstaviteľa ruskej okupačnej správy. Ukrajinský Enerhoatom upresnil, že dvaja členovia misie by mali v zariadení zostať nastálo. Podľa ruských médií aj Enerhoatomu dnes elektráreň opustili štyria odborníci z MAAE.

Ruská redakcia BBC napísala, že misia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu v zariadení skončila a že podľa ruských médií majú byť jej výsledky oznámené v utorok. Zástupcovia MAAE vykonávali inšpekciu Záporožskej jadrovej elektrárne od štvrtka. Do elektrárne sa vydali po tom, čo sa Ukrajina a Rusko niekoľkokrát vzájomne obvinili z útokov na zariadenie.

Delegáciu viedol šéf agentúry Rafaelo Grossi, ktorý po návšteve oznámil, že bola niekoľkokrát narušená fyzická integrita zariadenia. V piatok bola priamo v čase návštevy MAAE elektráreň znovu odpojená od ukrajinskej rozvodnej siete. Podobný incident sa stal aj 25. augusta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok