ONLINE: Rusko druhý deň blokuje humanitátnu pomoc pre Enerhodar, okupanti si zo škôl v Melitopole robia vojenské základne

TA3 TASR ČTK
4.9.2022 07:20

Rusko druhý deň v rade blokuje humanitátnu pomoc pre obyvateľov okupovaného Enerhodaru v Záporožskej oblasti. Informuje o tom web Novoje vremja. Z piatich škôl v Melitopole si okupanti urobili vojenské základne, uviedol podľa webu Ukrajinska pravda starosta mesta Ivan Fedorov. Iné školy sú taktiež pod dohľadom ruských vojakov. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:58 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:57 Kremeľ viní Európu z toho, že Rusko obmedzuje vývoz plynu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že dôvodom, prečo ruský monopol Gazprom úplne zastavil dodávky plynu prostredníctvom plynovodu Nord Stream 1, je to, že Európa odmietla vykonávať údržbu zariadení spoločnosti.

22:45 Ukrajinská armáda dobyla v nedeľu dve osady na južnej Ukrajine a tretiu osadu na východe, kde tiež získala ďalšie územie, vo svojom videoposolstve o tom informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Nepovedal presne, kde tie územia sú, a neposkytol žiadnu časovú os, okrem toho, že na nedeľnom stretnutí dostal "dobré správy" od svojich vojenských veliteľov a šéfa rozviedky, uviedla agentúra Reuters.

22:21 Ukrajina zasiahla majetok ruského kolaboranta v Chersonskej oblasti. Podľa starostu mesta Olešky Jevhena Ryščuka bola zasiahnutá stavba, ktorá patrí Volodymyru Saldovi, Rusmi dosadenému zástupcovi v Chersonskej oblasti.

21:44 Takto vyzerá rad na chlieb v okupovanom Lysyčansku. Video zverejnili miestni obyvatelia. Ľudia sú nútení stáť v rade od skorého rána na nákup základných potrieb.

20:41 Biely dom vylúčil úplný zákaz víz pre Rusov. Bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby vyhlásil, že USA nevidia potrebu meniť vízové sankcie proti ruskému režimu vo vojnu s celým ruským ľudom. "Neveríme, že hnať všetkých Rusov k zodpovednosti za Putinove činy je produktívne opatrenie," povedal Kirby ruskému nezávislému médiu Dožď.

19:52 Americký veľvyslanec v Rusku John Sullivan opúšťa úrad, odchádza do dôchodku, informovala televízia CNN s odvolaním sa na ambasádu Spojených štátov. Americká televízia pripomenula, že veľvyslanec odchádza v čase nebývalo vyostrených vzťahov USA s Ruskom kvôli vojne na Ukrajine.

18:31 Premiérka Estónska Kaja Kallasová vyzvala na úplnú izoláciu Ruska. Vyhlásila, že takáto politika by mala platiť, kým nebudú všetky ukrajinské územia oslobodené od ruskej okupácie. "Kým Ukrajina nevytlačí Rusko zo svojho územia, slobodný svet musí naďalej Rusko izolovať a zvyšovať sankcie," povedala Kallasová.

18:05 Ukrajinský premiér Denys Šmyhal počas nedeľnej návštevy Berlína žiadal vrcholných nemeckých predstaviteľov o ďalšie dodávky ťažkých zbraní pre svoju krajinu. S kancelárom Olafom Scholzom rokoval aj o energetike. Nemecká strana už v sobotu informovala, že pôvodne plánovaná spoločná tlačová konferencia Scholze a Šmyhala sa nakoniec konať nebude.

18:04 Zelenskyj v nedeľu požiadal EÚ, aby urýchlene Ukrajine poskytla ďalšiu finančnú pomoc a aby uvalila nové sankcie na Rusko. Vyjadril sa tak v telefonickom rozhovore s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

17:43 Ukrajinské prístavy opustilo v nedeľu ďalších trinásť lodí prepravujúcich obilie. Podľa ministerstva infraštruktúry mieria do ôsmich krajín sveta. Ide o najväčšiu karavánu od 22. júla, keď krajina vyjednala dohodu s OSN, Tureckom a Ruskom o vývoze obilia. Celkom 86 lodí opustilo od začiatku augusta ukrajinské prístavy s destináciami v 19 krajinách.

17:00 Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak zdieľal obrázok zo sociálnych sietí údajne zobrazujúci ukrajinských vojakov v dobytej obci Vysokopillja na severe Chersonskej oblasti. Tam Ukrajina pred necelým týždňom ohlásila ofenzívu.

15:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkázal Európanom, aby očakávali ťažkú zimu kvôli ruskej invázii do jeho krajiny, ktorá viedla k obmedzeniu vývozu ropy a plynu z Ruska. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na pravidelné videoposolstvo Zelenského, podľa ktorého chce Moskva zničiť normálny život Európanov.

15:30 Rusko druhý deň v rade blokuje humanitátnu pomoc pre obyvateľov okupovaného Enerhodaru v Záporožskej oblasti. Informuje o tom web Novoje vremja s odkazom na vyjadrenie starostu Dmytro Orlova na sociálnej sieti Telegram. Okupanti tvrdia, že pomoc nie je potrebná.

15:29 Z piatich škôl v Melitopole si okupanti urobili vojenské základne, uviedol podľa webu Ukrajinska pravda starosta mesta Ivan Fedorov. Iné školy sú taktiež pod dohľadom ruských vojakov a veľká časť rodičov podľa neho deti do škôl neposiela. Rusi vyvíjajú tlak na rodičov, vyhrážajú sa pokutami a zbavením rodičovských práv, aby ich donútili umiestniť deti do škôl, kde sa učia podľa ruských osnov, dodal Fedorov.

13:48 Ruský útok na Charkov zasiahol reštauračný komplex o veľkosti cez dvetisíc metrov štvorcových, na mieste vypukol požiar. S odvolaním sa na úrady to napísala Ukrajinská pravda.

12:56 Obete ruských útokov hlasia aj Donecká oblasť, kde ostreľovanie zabilo štyroch civilistov a ďalších dvoch zranilo, napísal na Telegrame predseda oblastnej správy Pavlo Kyrylenko.

12:00 Rusi v noci masívne ostreľovali Mykolajiv, poškodené boli obytné budovy, školy, tri nemocnice, hotel a múzeum, oznámila ukrajinská armáda. Podľa predbežných údajov nie sú obete ani zranenia.

10:50 Ukrajinská armáda v nedeľu uviedla, že vo vojne proti ruským jednotkám zaútočila na "nepriateľské veliteľské stanovištia". Konkrétne miesto však Kyjev doposiaľ neoznámil. Informovala agentúra DPA.

10:20 Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu na Slovensko 4 044 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 12 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3730 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

9:15 The Kyiv Independent zverejnil indikatívne odhady bojových strát Ruska k 4. septembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:10 Rusi v sobotu ostreľovali mestysy Bilopilija a Krasnopilija v Sumskej oblasti, a to dohromady viac ako šesťdesiatkrát, oznámil tamojší oblastný šéf Dmytro Žyvyckyj. Obete podľa neho nie sú, škody sa zisťujú.

8:10 Rusko chce svojím "energetickým vydieraním" zastrašiť celú Európu, uviedol v sobotu vo svojej pravidelnej večernej správe ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko chce podľa neho "zničiť normálny život" Európanov.

7:15 Rusko pokračuje v ostreľovaní Charkova, napísal na sociálnej sieti Telegram tamojší starosta Ihor Terechov. Podľa neho Rusi v noci na nedeľu dvakrát útočili na obytnú oblasť v Kyjevskej štvrti mesta. Informácie o obetiach a rozsahu škôd sa stále zisťujú.

7:00 Nemecko poskytne Ukrajine ďalších 200 miliónov eur na financovanie pomoci ľuďom vnútorne vysídlených následkom invázie Ruska, uviedla nemecká ministerka pre rozvoj Svenja Schulzeová pre vydavateľstvo novín a časopisov Funke Media. Informácie priniesla v nedeľu tlačová agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok