Top udalosti týždňa: Fínska premiérka čelila obvineniam kvôli účasti na párty. Zomrela česká speváčka Hana Zagorová

TA3 TASR ČTK
28.8.2022 21:47

Fínska premiérka Marinová mala negatívny test na drogy. Podstúpila ho v reakcii na zverejnenie videa z minulého týždňa, ktorý ju zachytával pri bujarej zábave. Na slovenskej politickej scéne to tiež vrie, strana SaS ohlásila koncom mesiaca odchod z koalície. Českú hudobnú scénu opustila legendárna speváčka Hana Zagorová.

Fínska premiérka sa ospravedlnila za fotografiu z večierka, kde sú obnažené ženy
TASR/AP

Incident na fínskej politickej scéne

Video 36-ročnej premiérky z večierku s fínskymi celebritami začalo minulý týždeň kolovať po sociálnych sieťach a následne ho zverejnili fínske médiá. Kritici vyjadrovali pochybnosti o schopnostiach Marinovej plniť povinnosti ministerskej predsedníčky, iní naopak vyjadrovali premiérke podporu. 

Sociálnodemokratická politička sa tiež obhajovala tým, že jej schopnosť plniť oficiálne povinnosti nebola onej sobotňajšej noci narušená a že by večierok opustila, keby bola povolaná do práce. 

Marinovú vyzvali, aby podstúpila test na drogy, ktorý mal neskôr negatívny výsledok.

Stovky fínskych žien sa za svoju premiérku postavili a začali zdieľať videá s hashtagom #solidaritywithsanna, kde sa zabávajú a tancujú.

Vražda ruskej novinárky Duginovej

Smrť dcéry ultranacionalistického Putinovho ideológa Alexandra Dugina vyvolala vášne a polemiky. Špekuluje sa o tom, kto je v pozadí atentátu a aké môže mať dôsledky. Ruská bezpečnostná služba FSB označila za páchateľov Ukrajincov. Kyjev zodpovednosť za smrť Darie Duginovej kategoricky odmieta.

Duginová sa so svojím otcom v sobotu, 20. augusta, zúčastnila na literárno-hudobnom "vlasteneckom festivale" s názvom Tradícia v Zacharove v Moskovskej oblasti. Údajne mali v pláne odísť z podujatia spolu, ale 29-ročná Daria napokon odišla autom svojho otca sama. 

Na atentát reagoval aj ruský prezident Vladimir Putin. "Odporný, krutý zločin ukončil život Darie Daginovej, bystrej, talentovanej osoby s pravým ruským srdcom - láskavým, milujúcim, súcitným a otvoreným," uviedol Putin v kondolenčnej správe určenej novinárkinej rodine, ktorú zverejnil Kremeľ. 

Opozícia chce predčasné voľby

Predstavitelia opozičného Smeru-SD a členovia petičného výboru odovzdali v stredu v Prezidentskom paláci 406 000 podpisov za vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene Ústavy SR. Opozícia by chcela cez referendum dosiahnuť predčasné voľby. Politickú podporu referendu deklarovali aj mimoparlamentné subjekty Hlas-SD, SNS a Republika.

Referendum by podľa organizátorov malo obsahovať dve otázky. Občania by mali odpovedať na to, či súhlasia s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu. V druhej otázke by sa ich pýtali na to, či súhlasia s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady SR je možné uskutočniť referendom alebo uznesením NR SR, a to zmenou ústavy.

Hovorca prezidentky Martin Strižinec informoval, že odovzdaním podpisov začína plynúť 30-dňová lehota, počas ktorej v prezidentskej kancelárii kontrolujú podpisy. "Zamestnanci budú overovať pravosť podpisov, musí ich byť 350 000. Potom sa dostaneme aj k politickým otázkam a ďalšiemu postupu zo strany prezidentky," povedal novinárom.

Koaličné rokovanie sa skončilo zlyhaním

Požiadavka SaS na odchod lídra OĽANO a ministra financií Igora Matoviča z vlády nebola splnená, ministri za SaS preto podajú demisiu najbližšiu stredu po rokovaní vlády. Po piatkovom stretnutí koalície to povedal líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Ďalšie koaličné rokovania podľa neho nemajú zmysel. Oznámil, že poslanci SaS pomôžu otvoriť septembrovú schôdzu a podporia na nej vládne návrhy, ktoré budú v prvom čítaní. 

Ministri za SaS očakávajú, že prezidentka prijme ich demisie 8. septembra. Sulík dodal, že štátni tajomníci na rezorte hospodárstva sú ochotní ostať na svojich postoch jeden alebo dva týždne.

Záporožská jadrová elektráreň

Ukrajinská energetická spoločnosť Energoatom v sobotňajšom vyhlásení upozornila na vysoké riziko úniku rádioaktívnych látok v dôsledku pokračujúceho ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne okupovanej ruskými vojskami. 

Z ostreľovania najväčšej jadrovej elektrárne v Európe sa v sobotu opäť vzájomne obvinili obe znepriatelené strany, čo sa v poslednej dobe stalo už niekoľkokrát. Záporožská jadrová elektráreň je v prevádzke "s rizikom porušenia noriem radiačnej a požiarnej bezpečnosti", uviedol Energoatom. "Počas uplynulého dňa ruská armáda opakovane ostreľovala areál elektrárne, škody sa v súčasnosti zisťujú," uviedla spoločnosť. Zároveň pripomenula, že vo štvrtok po prestávke vynútenej požiarom obnovili dodávky elektriny do ukrajinskej energetickej siete dva z celkom šiestich reaktorov elektrárne.

"Aktuálne nie sú žiadne pripomienky k prevádzke zariadení a zabezpečovacích systémov. Zároveň ale vzhľadom na prítomnosť ruskej armády, jej zbraní, vybavenia a výbušnín v elektrárni, existujú vážne riziká pre bezpečnú prevádzku. V dôsledku periodického ostreľovania bola poškodená infraštruktúra, hrozí únik vodíka a rozptýlenie rádioaktívnych látok, vysoké je aj nebezpečenstvo požiaru," dodal Energoatom.

Zomrela Hana Zagorová

Vo veku 75 rokov zomrela speváčka Hana Zagorová, interpretka mnohých nesmrteľných hitov a manželka operného speváka Štefana Margitu. Informovala o tom redakcia CNN Prima NEWS, ktorej to potvrdil speváčkin manažér Luboš Kríž.

Speváčku dlhodobo sprevádzali zdravotné problémy. Jej stav sa začal zhoršovať po tom, čo v septembri 2020 dostala koronavírus s veľmi ťažkým priebehom. Pre únavu a oslabenie organizmu od vlaňajšieho augusta zrušila svoje pracovné záväzky.

Zagorová patrila medzi najznámejšie české speváčky. Naspievala takmer 900 piesní a získala mnoho ocenení. V ankete Zlatý slávik sa stala druhou najúspešnejšou medzi ženami hneď po Lucii Bílej. Preslávili ju skladby "Já jsem tvá neznámá", "Gvendolína" alebo "Maluj zase obrázky". V triu s Petrom Kotvaldom a Stanislavom Hložkom naspievali piesne "Holky z naší školky", "Spěchám" alebo ústrednú skladbu pre seriál Sanitka "Můj čas".  

Verejná rozlúčka so zosnulou českou speváčkou Hanou Zagorovou bude v stredu 31. augusta v pražskom Divadle Kalich.

SIAF 2022

Na letisku Kuchyňa v Malackách otvorili v sobotu 11. ročník Medzinárodných leteckých dní SIAF. Podujatie odštartovali prelety viacerých strojov našich vzdušných síl a letky ministerstva vnútra. Následne sa predstavilo viacero unikátnych strojov. Letecké dni pokračovali aj v nedeľu. 

"Medzinárodné letecké dni SIAF sa už stali tradíciou. O veľkosti podujatia svedčí aj to, že každoročne sem prichádza najnovšia technika a elitní letci z rôznych krajín, aby na oblohe predviedli svoje impozantné schopnosti," skonštatoval šéf parlamentu Kollár. Pripomenul, že lietanie nebolo vždy samozrejmosťou a poukázal na vývoj letectva. Ocenil prácu pilotov a poďakoval sa im nielen za uľahčenie cestovania, ale aj za ochranu nášho vzdušného priestoru.

Obetuje sa Igor Matovič?

Atmosféra v koalícii by sa dala krájať. Ultimátum SaS vyprší o pár dní, Sulík už avizoval odchod ministrov. Opozícia hovorí, že ľudia už majú hádok vládnych lídrov dosť a riešia existenčné problémy. Zároveň dúfa, že referendum bude úspešné a predčasným voľbám už nič nebude stáť v ceste. Kedy sa kríza skončí? Hosťami relácie V politike boli Peter Kremský (OĽANO), Marián Viskupič (SaS), Ladislav Kamenický (Smer) a Matúš Šutaj Eštok (Hlas).

Kremský v relácii ta3 nevylúčil, že Matovič môže zvrátiť vládnu krízu a prekvapiť odstúpením z postu ministra financií. "Igor Matovič rád prekvapuje, takže to nie je vylúčené,“ povedal. Podľa neho sú otvorené všetky možnosti.   


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok