Nemecký denník ju označil za najcool premiérku na svete, doma šokovala uniknutým videom. Kto je fínska politička Sanna Marinová?

TA3 BBC
28.8.2022 00:00

V decembri 2019, vo svojich 34 rokoch, bola Sanna Marinová vymenovaná za premiérku Fínska. Stala sa tak najmladšou ženou na svete v tejto funkcii. Mladší od nej bol už len mužský kolega, rakúsky predseda vlády Sebastian Kurz. Kto je táto mladá ambiciózna žena, ktorá prednedávnom prekvapila verejnosť videom zo súkromnej párty na sociálnych sieťach.

Nemecký denník ju označil za najcool premiérku na svete, doma šokovala uniknutým videom. Kto je fínska politička Sanna Marinová?
TASR/AP

Netradičná rodina

Sanna Marinová pochádza zo skromných pomerov. Jej rodičia sa rozišli, keď bola veľmi malá, a v prvých rokoch ju matka vychovávala sama. Rodina čelila finančným problémom. Marinová sa preto v 15 rokoch zamestnala v pekárni a počas strednej školy si zarábala roznášaním novín.

V rozhovore pre webovú stránku Menaiset v roku 2015 hovorila o stigme, s ktorou sa stretla, keď bola jej matka vo vzťahu rovnakého pohlavia. Povedala, že sa cítila „neviditeľná“, pretože nebola schopná otvorene hovoriť o svojej rodine. Jej matka ju ale vždy podporovala a nútila ju veriť, že dokáže všetko, čo si zaumieni. Bola prvou osobou v rodine, ktorá dokončila strednú školu a išla na univerzitu.

Politická kariéra

Marinová sa aktívne venuje politike od roku 2006. „Byť zapojený a niečo zmeniť pre mňa predstavuje občianske právo. Zmena vecí si vyžaduje odhodlanie. Sociálny štát alebo základné pravidlá pracovného života by sa nemali považovať za samozrejmosť, sú výsledkom tvrdej práce a odhodlaného úsilia,“ povedala. Marinovej nie je cudzia ani enviromentálna téma. „Zmena klímy a strata biodiverzity sú jednými z najväčších problémov našej doby. Ich riešenie si vyžaduje silnú politickú vôľu a odhodlanie."

Sanna Marinová bola prvýkrát zvolená do parlamentu v roku 2015. Stala sa členkou Veľkého výboru, Výboru pre právne záležitosti a Výboru pre životné prostredie. Je členkou mestskej rady Tampere, ktorej predsedala v rokoch 2013–2017. V roku 2014 bola zvolená za druhú podpredsedníčku strany Sociálnodemokratickej strany a od roku 2017 pôsobí ako prvá podpredsedníčka strany.

Bola tiež prvou z rodiny, ktorá sa rozhodla študovať a dokončila vysokú školu. Zámer niečo dosiahnuť bol u nej zjavný už v mladom veku. Univerzitu v Tampere úspešne ukončila v roku 2017, o dva roky na to už bola premiérkou a medzitým stihla ešte porodiť dieťa.

Na post premiérky ju menovali v decembri 2019, na ktorom vystriedala Antti Rinneho po jeho rezignácii. Sanna Marinová je ako žena jedenástou úradujúcou premiérkou na svete celkovo, bez ohľadu na vek. Vedie pritom vládu s veľkým podielom žien na čele jednotlivých ministerstiev. 

Veľkou výzvou pre Marinovú je aj vojnový konflikt na Ukrajine, ktorý spôsobil, že dovtedy neutrálne Fínsko podalo žiadosť o vstup do NATO. Premiérka však pre taliansky denník Corriere della Sera povedala, že Fínsko nechce, aby NATO na jeho území rozmiestňovalo jadrové zbrane alebo zriaďovalo vojenské základne, a to ani potom, čo sa severská krajina stane členom aliancie.

Podľa denníka The Guardian bola Marinová vnímaná aj ako závan čerstvého vzduchu pre Sociálnodemokratickú stranu, ktorá prilákala tak potrebnú základňu mladších voličov. Tí oceňovali napríklad aj jej selfie pri dojčení alebo skromný byt v mileniálnom štýle, ktorý zdieľala so svojím manželom Markusom Räikkönenom pred nástupom do funkcie premiérky.

Premiérka, ktorá sa rada zabáva

Sanna Marinová v piatok, 19. augusta, podstúpila test na prítomnosť omamných látok, ktorý od nej žiadala opozícia aj niektorí členovia jej vládnej koalície. Urobili tak v súvislosti s videom z večierka, na ktorom sa premiérka zabáva a tancuje s priateľmi. Výsledok Marinovej testu na drogy bol negatívny.

Stovky fínskych žien však po tomto incidente zverejnili pod hashtagom #SolidaritywithSana na sociálnych sieťach videá, ktoré ich zachytávajú pri tanečnej zábave. Vyjadrujú tým podporu a solidaritu s 36-ročnou premiérkou, ktorá čelí kritike po tom, čo bola zachytená pri bujarom tanci a oslavách na súkromnom večierku. 

Časť politikov z radov opozície i koalície tvrdí, že uniknutá videonahrávka vyvoláva pochybnosti o spôsobilosti Marinovej vykonávať funkciu predsedníčky vlády. Iní kritici tvrdia, že večierky sú nezodpovedné v čase, keď sa stupňuje napätie s Ruskom v dôsledku snahy premiérky doviesť Fínsko do NATO. 

Najmladšia premiérka sveta sa netají tým, že sa rada baví. Opakovane ju odfotografovali na hudobných festivaloch. Vlani sa ospravedlňovala za to, že bola na diskotéke, hoci sa predtým stretla s pozitívne testovanou kolegyňou. Nemecký bulvárny denník Bild ju minulý týždeň označil za "najviac cool političku na svete".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok