FOTO: Exkluzívne zábery z interiéru jedného z najväčších vojenských lietadiel, ktoré bude hviezdou SIAF 2022

TA3 AP
25.8.2022 17:07

Jedným z veľkých ťahákov Medzinárodných leteckých dní SIAF 2022 bude obrovské dopravné lietadlo Airbus A400M, nazývané aj Atlas. ta3 mala exkluzívnu možnosť hneď po jeho prílete na Letisko Kuchyňa nahliadnuť do interiéru stroja, ktorý je v službách nemeckých ozbrojených síl.

FOTO: Exkluzívne zábery z interiéru jedného z najväčších vojenských lietadiel, ktoré bude hviezdou SIAF 2022
TA3 / Martin Rinčo

Na Letisku Kuchyňa vo štvrtok pristál jeden z veľkých ťahákov Medzinárodných leteckých dní SIAF 2022, obrovské transportné letadlo Airbus A400M, nazývané Atlas, ktoré je vo výzbroji vzdušných síl Spolkovej republiky Nemecko. Ta3 mala možnosť nahliadnuť aj do interiéru tohto kolosu, dlhého vyše 45 metrov, s rozpätím krídel vyše 42 metrov a schopného prevážať náklad s maximálnou hmotnosťou 37 ton.

"Ide o európske štvormotorové turbovrtuľové lietadlo z kategórie veľkých transportných lietadiel využívaných na dlhé vzdialenosti," povedal pre ta3 podplukovník Martin Macko, ktorý na SIAFe zastáva funkciu vedúceho pracovnej skupiny pre Ozbrojené sily SR a je zároveň náčelníkom oddelenia leteckého výcviku v rámci vzdušných síl Ozbrojených síl SR. 

Najskôr bolo zavedené vo francúzskych vzdušných silách, v auguste 2013. Celkovo dosiaľ vyrobili vyše 110 kusov Airbusu A400M. "Jeho zaujímavosťou sú štyri motory a zahnuté vrtule na konci, ktoré zvyšujú efektívnosť lietadla," hovorí podplukovník Macko, podľa ktorého Airbus A400M čo do veľkosti veľmi dobre zapadá do priestoru medzi strojmi C-130 Hercules a C-17. 

"Toto lietadlo je schopné plniť úlohy aj z nespevnených plôch, čo je pre transportné letadlo veľké plus. Znamená to, že nepotrebuje pevnú letovú dráhu z betónu alebo asfaltu na to, aby pristálo, stačí mu aj tráva," dodáva podplukovník Macko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok