ONLINE: Rusko na Ukrajine spáchalo viac ako 30-tisíc vojnových zločinov, tvrdí ukrajinská prokuratúra

TA3 TASR ČTK ČT24
26.8.2022 06:43

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok v súvislosti so situáciou okolo odstávky v Záporožskej jadrovej elektrárni vyhlásil, že sa tam len tesne podarilo odvrátiť radiačnú haváriu. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

ONLINE:
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:37 Situácia v Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine zostáva veľmi riziková a nebezpečná, hoci v piatok boli znovu pripojené dva funkčné jadrové reaktory, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj. Vo večernom prejave zopakovala požiadavku, aby Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu mohla elektráreň čo najskôr navštíviť.

23:14 Bezpečnostná služba Ukrajiny a ukrajinská štátna polícia žiadajú chasidských Židov, aby tento rok nenavštevovali Ukrajinu, pretože Ruská federácia môže využiť akékoľvek hromadné zhromaždenie pútnikov na provokácie, píše server Ukrajinská pravda. Pútnici prichádzajú na Ukrajinu do miest, kde sa chasidizmus zrodil, napríklad na židovský nový rok Roš ha-šana.

22:40 Ukrajina plánuje rozšíriť počet oblastí na frontovej línii, v ktorých bude povinná evakuácia civilistov. Rusko by totiž tieto oblasti mohlo obsadiť a obyvatelia by v zime mohli čeliť problémom s vykurovaním. Povedala to v piatok ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, píše agentúra Reuters. 

21:33 Kritická infraštruktúra v Čiernej Hore a sa stala terčom masívneho kybernetického útoku koordinovaného ruskými tajnými službami. Oznámila to v piatok čiernohorská Agentúra pre národnú bezpečnosť (ANB), podľa ktorej je tento útok súčasťou hybridnej vojny vedenej voči tejto malej balkánskej krajine. 

20:54 Ukrajina ďalekonosnými raketometmi dodanými zo Západu zničila už viac ako 50 ruských skladísk zbraní, uviedlo dnes ministerstvo obrany v Kyjeve. Podľa neho ukrajinské sily doteraz neprišli o žiadny z týchto zbraňových systémov, ktoré sú schopné zasahovať s veľkou presnosťou cieľa v ruskom zázemí.

20:31 Ukrajinské úrady začali ľuďom žijúcim v blízkosti Záporožskej atómovej elektrárne na juhu Ukrajiny distribuovať jódové tabletky. Urobili tak pre obavy z možného úniku radiácie. V utorok o tom informoval denník The Guardian a agentúra AP. 

20:02 Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia, 26. augusta uviedol, že Rusko používa vzdelávanie ako nástroj útlaku. "Vyhrážajú sa rodičom v okupovaných častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti, že pokiaľ deti nezapíšu do škôl s ruským štatútom, budú umiestnené do sirotincov. Vyzývame UNESCO, aby na tento zločin urýchlene reagovalo," uviedol.

19:17 Ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti oznámila, že v okupovanom Berdiansku v Záporožskej oblasti bol v piatok pri výbuchu zabitý ruský kolaborant a splnomocnenec v okupovanom Berdiansku Oleksandr Koljnikov. Rusko z útoku obvinilo Ukrajinu. Kyjev sa k tomu zatiaľ nevyjadril.

18:02 Šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková signalizovala v piatok ochotu na dosiahnutie celoúniového kompromisu vo veci obmedzenia práv ruských turistov cestujúcich do krajín EÚ. Informovala o tom agentúra DPA. 

17:36 Medzi dôstojníkmi veliteľstva NATO a amerického námorníctva v talianskej Neapole sa niekoľko rokov pohybovala rozviedka ruskej vojenskej tajnej služby GRU. Píšu to dnes medzinárodné médiá, napríklad denník La Repubblica či investigatívny server Bellingcat. 

16:34 Náčelník vojenskej správy Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch oznámil na svojom profile na Telegrame, že v Záporožskej oblasti bol aktivovaný systém protivzdušnej obrany, a preto miestni obyvatelia počuli zvuky výbuchov. "Žiadnu paniku! Protivzdušná obrana Ozbrojených síl Ukrajiny bola aktivovaná. Dávajte si pozor. Neignorujte sirény protivzdušnej obrany,napísal Staruch.

14:41 Líder talianskej stredoľavej Demokratickej strany (PD) Enrico Letta v piatok uviedol, že do volebnej kampane v prospech pravice výrazne zasahuje Rusko. Predčasné parlamentné voľby budú 25. septembra a prieskumy verejnej mienky uprednostňujú pravicu. Informovala o tom talianska tlačová agentúra ANSA. 

13:39 Ukrajinská prokuratúra tvrdí, že identifikovala ruského vojaka, ktorý strieľal na civilistov. Podľa generálnej prokuratúry vojak v marci blízko Kyjeva strelil do chrbta dvoch neozbrojených civilistov, ktorí chceli vylúpiť obchod. Podľa vyšetrovateľov sa činu dopustil Nikolaj Sokovikov, narodený v roku 1995 v Omsku a registrovaný v obci Jelovka v Burjatsku, autonómnej republike Ruska. Bol obvinený v neprítomnosti z porušenia zákonov a vojnových zvyklostí a úmyselnej vraždy, informoval server The Kyiv Independent.

12:30 Všetkých šesť reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne je stále odpojených od elektrickej siete. Na svojom telegramovom účte to v piatok ráno uviedla ukrajinská štátna spoločnosť Energoatom. Táto informácia je pravdivá, uviedol člen proruskej administratívy Vladimir Rogov.

10:41 Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok na Slovensko 3132 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 763 mužov, 1804 žien a 565 detí. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

10:05 Ruské vojská na Ukrajine pokračujú v ofenzíve smerom na mestá Soledar a Bachmut na ukrajinskom Donbase a v ostreľovaní, vyplýva z dnešného pravidelného hlásenia ukrajinskej armády. Britské ministerstvo obrany k vývoju vojny na Ukrajine uviedlo, že ruská ofenzíva sa kvôli nevýkonnosti ruskej armády a prudkému ukrajinskému odporu zadrhla a poprelo nedávne tvrdenie ruského ministra obrany Sergeja Šojgua, podľa ktorého sa Rusko svojím pomalým postupom snaží vyhnúť civilným obetiam.

9:13 Všetkých šesť reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne je stále odpojených od elektrickej siete. Na svojom telegramovom účte to v piatok ráno uviedla ukrajinská štátna spoločnosť Energoatom. Elektrina pre vlastnú potrebu atómovej elektrárne je podľa nej v súčasnosti dodávaná prostredníctvom elektrického vedenia z ukrajinskej energetickej sústavy. 

8:36 Tvrdenie Ruska, že zámerne spomaľuje tempo svojej vojenskej kampane na Ukrajine, je podľa britskej rozviedky "takmer určite zámerná dezinformácia". Začiatkom týždňa ruský minister obrany Sergej Šojgu na zasadnutí Šanghajskej organizácie pre spoluprácu vyhlásil, že Rusko spomaľuje svoju kampaň, aby znížilo počet obetí. Píše ČT24.

7:36 Nariadenie ruského prezidenta Vladimira Putina zvýšiť početný stav ruských ozbrojených síl sotva zaistí významnejšie zvýšenie bojovej sily v najbližšej budúcnosti, usúdil americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) v pravidelnej analýze ruského ťaženia na Ukrajine. Krok ale tiež naznačuje, že ruský prezident najskôr v najbližšej dobe nevyhlási v Rusku masovú mobilizáciu.

7:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok v súvislosti so situáciou okolo odstávky v Záporožskej jadrovej elektrárni vyhlásil, že sa tam len tesne podarilo odvrátiť radiačnú haváriu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

6:57 Zástupcovia Švédska, Fínska a Turecka v piatok začnú rokovať o požiadavkách, ktorými Ankara podmieňuje ratifikáciu vstupu týchto dvoch škandinávskych krajín do Severoatlantickej aliancie. Ankara v uplynulých dňoch vyjadrovala nespokojnosť s tým, ako Štokholm plní predchádzajúce dohody. Stretnutie sa uskutoční vo Fínsku.

6:56 Od začiatku rozsiahlej invázie spáchalo Rusko na Ukrajine viac ako 30-tisíc vojnových zločinov a 14-tisíc zločinov proti národnej bezpečnosti. Uviedla to ukrajinská generálna prokuratúra v príspevku na Telegrame, informuje agentúra Ukrinform.

6:55 Ukrajinská armáda od začiatku tohto týždňa zničila sedem skladov s muníciou ruskej armády. Tvrdí to vedúci tlačového strediska Južných obranných síl Ukrajiny, informuje agentúra Ukrinform s odvolaním sa na Rádio Liberty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok