Putin sa vyhýba mobilizácii. Jeho nariadenie posilniť armádu sotva zvýši bojovú silu, uviedol americký inštitút

TA3 ČTK
26.8.2022 07:34

Nariadenie ruského prezidenta Vladimira Putina zvýšiť početný stav ruských ozbrojených síl sotva zaistí významnejšie zvýšenie bojovej sily v najbližšej budúcnosti, usúdil americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) v pravidelnej analýze ruského ťaženia na Ukrajine. Krok ale tiež naznačuje, že ruský prezident najskôr v najbližšej dobe nevyhlási v Rusku masovú mobilizáciu.

Putin sa vyhýba mobilizácii. Jeho nariadenie posilniť armádu sotva zvýši bojovú silu, uviedol americký inštitút
TASR/AP

V súlade s Putinovým dekrétom z 25. augusta sa má početný stav ruských ozbrojených síl od 1. januára zvýšiť o 137-tisíc ľudí z 1,013.628 na 1,150.628 osôb. Ruská armáda sa tak môže usilovať o obnovu síl na udržanie operácie na Ukrajine.

Oznámenie o relatívne skromnom zväčšení početného stavu vojsk svedčí o tom, že Putin zostáva odhodlaný vyhnúť sa úplnej mobilizácii, predpokladá ISW. Kremeľ ale podľa neho sotva vytvorí dostatok síl, aby dosiahol početný stav viac ako 1,15 milióna vojakov. Historicky totiž ruské ozbrojené sily vytýčených cieľov ohľadom svojho početného stavu nedosahujú. Pred inváziou na Ukrajinu bolo v ozbrojených silách len okolo 850-tisíc vojakov, čo bolo oveľa menej, než bolo stanovené; ozbrojené sily mali mať viac ako milión mužov a žien.

Analytici predpovedajú, že Rusko pri nábore vojakov narazí na problémy, navyše po invázii poklesli výcvikové možnosti, pretože Kremeľ poslal do bojov aj školské jednotky, ktoré utrpeli straty. V októbri by Rusko mohlo na doplnenie strát v podobe desiatok tisíc zabitých a ťažko ranených vojakov využiť jesenný presun do armády, ktorý by mal zabezpečiť okolo 130-tisíc povolancov. 

Ale zvýšenie početného stavu by Kremeľ mohol použiť na oficiálne začlenenie ozbrojených síl separatistických Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, alebo nových dobrovoľníckych jednotiek do ozbrojených síl Ruskej federácie. V oboch prípadoch bude "čistý prírastok" bojovej sily neveľký, uzavrel ISW.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok