Jeden z reaktorov Záporožskej elektrárne pripojili k sieti, uviedol Energoatom. Situácia je komplikovaná

TA3 ČTK
26.8.2022 09:11

Záporožská jadrová elektráreň už nedodáva elektrickú energiu do regiónov kontrolovaných Kyjevom. Podľa agentúry TASS to dnes vyhlásil člen proruskej administratívy Vladimir Rogov, ktorý z prerušenia posledného vedenia spájajúceho túto atómovú elektráreň s Ukrajinou obvinil ukrajinské sily.

Do okupovaných oblastí však podľa neho elektrická energia naďalej plynie. Agentúra TASS ho citovala len krátko po tom, čo zástupca ruskej okupačnej správy mesta Enerhodar Alexander Volga naopak vyhlásil, že elektráreň funguje v bežnom režime a elektrina je na Ukrajinu dodávaná normálne.

Jeden z reaktorov pripojili

Jeden z doteraz odpojených reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne je znovu pripojený k energetickej sieti, oznámila v piatok popoludní ukrajinská štátna spoločnosť Energoatom. Blok podľa nej pokračuje v navyšovaní svojej kapacity. Ráno firma uviedla, že všetkých šesť reaktorov bolo odpojených od ukrajinskej elektrickej siete a pokračovala príprava na pripojenie dvoch blokov atómovej elektrárne k sieti.

"Dnes, 26. augusta 2022 o 14.04 h (13.04 h SELČ), bol jeden z blokov jadrovej elektrárne..., ktorý bol včera odstavený, znovu napojený na elektrickú sieť Ukrajiny," uviedol na sociálnej sieti Telegram Energoatom, ktorý má v prevádzke toto najväčšie jadrové zariadenie v Európe so šiestimi reaktormi

Prerušenie dodávok elektriny trvalo dlhšie

„Celkom sú štyri (elektrické vedenia na území kontrolované Kyjevom), tri z nich boli prerušené už dlhú dobu, pretože po celý čas prebiehalo intenzívne ostreľovanie," vyhlásil Rogov podľa TASS v ruskej televízii. "Včera (vo štvrtok – pozn. redakcie), pokiaľ viem, bolo prerušené štvrté vedenie," uviedol ďalej. Situácia v jadrovej elektrárni je podľa neho "pod kontrolou", elektrina sa vyrába a je dodávaná na území Záporožskej a Chersonskej oblasti, ktorá bola "oslobodená". Rusko tak označuje časti ukrajinských regiónov, ktoré jeho invázna armáda okupuje.

Krátko pred jeho vyjadrením však agentúra TASS citovala šéfa ruskej okupačnej správy mesta Enerhodar, kde sa elektráreň nachádza, Alexandra Volgu, ktorý tvrdil niečo iné. "Elektrická energia je na Ukrajinu dodávaná v bežnom režime, ako to bolo predtým. Jadrová elektráreň funguje v súčasnej dobe v normálnom režime," vyhlásil podľa agentúry Volga. Úplné odpojenie v uplynulom dni nenastalo, tvrdil tiež. "Došlo iba k mimoriadnej havarijnej situácii, ktorú odvrátila automatická ochrana," vyhlásil Volga.

Dôvodom odpojenia dvoch reaktorov bol požiar

Zvyšné dva reaktory zariadenia, ktoré doteraz boli v prevádzke, boli od siete podľa informácií ukrajinskej spoločnosti Energoatom odpojené vo štvrtok kvôli požiaru skládky popola v areáli blízkej tepelnej elektrárne, ktorý zasiahol vedenie. Požiare a následný skrat v sieti podľa ukrajinských úradov spôsobilo ruské ostreľovanie. Odpojenie dvoch zostávajúcich blokov elektrárne potvrdila vo štvrtok aj Ruskom dosadená správa Záporožskej oblasti, ktorá však tvrdila, že zariadenie už bolo čiastočne znovu uvedené do chodu. Požiar podľa neho zavinili útoky ukrajinských síl. Niekoľko miest podľa nej kvôli tomu bolo odpojených od elektriny.

Ukrajinská firma Energoatom už pred niekoľkými dňami varovala, že sa Rusi chystajú odpojiť Záporožskú jadrovú elektráreň od ukrajinskej siete. Ruské invázne sily sa najväčšie atómové elektrárne v Európe zmocnili na začiatku marca, avšak ukrajinskí inžinieri z Energoatomu stále riadia jej každodennú prevádzku, pracujú pod kontrolou Rusov.

V posledných dvoch týždňoch bolo územie elektrárne opakovane ostreľované, pričom Kyjev a Moskva sa z útokov vzájomne obviňujú. Predstavitelia európskych spravodajských služieb útoky pripisujú Rusku, ktoré podľa nich zariadenie používa ako štít pre svoje sily a na podnikanie delostreleckých útokov z jeho blízkosti, uviedla agentúra Bloomberg.

Situácia okolo elektrárne vyvoláva obavy z možnej jadrovej katastrofy a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) intenzívne rokuje o inšpekcii zariadenia. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na dnešok obvinil zo súčasného výpadku ruské ostreľovanie a Moskvu viní z toho, že priviedla Ukrajinu a Európu do situácie, keď sa ocitli "krok od jadrovej katastrofy".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok