Švédsko a Fínsko budú s Tureckom rokovať o vstupe do NATO. Ankara je nespokojná s tým, ako Štokholm plní dohody

TA3 ČTK
26.8.2022 06:53

Zástupcovia Švédska, Fínska a Turecka v piatok začnú rokovať o požiadavkách, ktorými Ankara podmieňuje ratifikáciu vstupu týchto dvoch škandinávskych krajín do Severoatlantickej aliancie. Ankara v uplynulých dňoch vyjadrovala nespokojnosť s tým, ako Štokholm plní predchádzajúce dohody. Stretnutie sa uskutoční vo Fínsku.

Turecko na konci júna podpísalo so Švédskom a Fínskom memorandum, ktoré malo odblokovať prístup oboch severských krajín do NATO, ktorý blokovala práve Ankara. V dokumente sa obe škandinávske krajiny zaviazali k užšej spolupráci s Tureckom v boji proti terorizmu. Od toho si tureckí predstavitelia okrem iného sľubovali vydanie 33 ľudí, medzi ktorými sú aj príslušníci údajných teroristických organizácií. 

Ankara medzi ne radí napríklad kurdské oddiely YPG v Sýrii, organizáciu duchovného Fethullaha Gülena či Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je tiež na zozname teroristických skupín v USA a EÚ. Švédsko ale podľa tureckého ministra spravodlivosti Bekira Bozdaga doteraz vydalo len "bežných zločincov"

Štokholm trvá na tom, že o týchto záležitostiach rozhodujú nezávislé súdy. Vstup Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie je podmienený ratifikáciou vo všetkých 30 členských krajín NATO. Okrem Turecka tak ešte neurobilo okrem iného Česko. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už skôr pohrozil, že ratifikáciu nenechá prerokovať v parlamente, pokiaľ Ankara nebude spokojná s plnením júnového memoranda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok