ONLINE: Neďaleko Kyjeva bolo počuť výbuchy, ruskí okupanti vraj ukradli dvestotisíc ton obilia

TA3 TASR ČTK ČT24
25.8.2022 06:44

USA tvrdia, že Rusko plánuje čoskoro vyhlásiť referendá na okupovaných územiach Ukrajina. Spojené štáty odsúdili akúkoľvek snahu Ruska o zriadenie tribunálov pre vojnových zajatcov v okupovanom ukrajinskom meste Mariupol. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:29 Ukrajinské hlavné mesto Kyjev vo štvrtok premenovalo 95 ulíc v rámci úsilia vymazať stopy po ruských a sovietskych názvoch. Na sociálnej platforme Telegram to oznámil starosta Kyjeva Vitalij Kličko, na ktorého sa odvoláva agentúra Reuters. 

22:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na vrátenie Záporožskej jadrovej elektrárne pod kontrolu Ukrajiny a MAAE, dnešná situácia hrozila podľa prezidenta jadrovou haváriou.

22:11 Pri dnešnom útoku ruského delostrelectva na mesto Orichiv v Záporožskej oblasti zomrel 17-ročný chlapec, ktorý podľahol svojim zraneniam po ceste do nemocnice, uviedol na sociálnych sieťach šéf Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch. V neďalekej dedine Preobraženka utrpela zranenie 66-ročná žena, doplnil Staruch.

21:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok večer informoval, že absolvoval "výborný" telefonický rozhovor so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom. Napísal to na sociálnej sieti Twitter. 

20:30 Pri dnešnom útoku ruského delostrelectva na mesto Orichiv v Záporožskej oblasti zomrel 17-ročný chlapec, ktorý podľahol svojim zraneniam po ceste do nemocnice, uviedol na sociálnych sieťach šéf Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch. V neďalekej dedine Preobraženka utrpela zranenie 66-ročná žena, doplnil Staruch.

19:19 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok večer informoval, že absolvoval "výborný" telefonický rozhovor so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom. Napísal to na sociálnej sieti Twitter. 

18:29 Lotyšsko vo štvrtok zbúralo pamätník pripomínajúci víťazstvo Sovietskeho zväzu v druhej svetovej vojne. Urobilo tak v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu napriek protestom tamojšej početnej ruskej menšiny. Informuje agentúra AFP. 

17:38 Dodávky elektriny zo Záporožskej atómovej elektrárne v Enerhodare boli vo štvrtok popoludní obnovené, informuje správa americkej televízie CNN. Tá cituje Rusmi dosadeného gubernátora Záporožskej oblasti Jevgenija Balického. 

17:11 V okupovanej ukrajinskej obci Pryazovske v Záporožskej oblasti vybuchla v noci budova, v ktorej proruskí predstavitelia pripravovali referendum o pripojení oblasti k Rusku a tiež rozdávali ruské pasy miestnym občanom. Informuje o tom správa denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na starostu neďalekého Melitopola Ivana Fedorova.

16:17 Záporožskú atómovú elektráreň, ktorú od marca okupujú ruské jednotky, vo štvrtok odpojili od prenosovej sústavy. Informuje agentúra AFP. 

15:36 Prezident Vladimír Putin nariadil zvýšiť početný stav ruskej armády zo súčasných zhruba 1,9 milióna na 2,04 milióna mužov, informuje agentúra RIA Novosti s odkazom na uverejnené nariadenie , ktoré nadobudne účinnosť na začiatku budúceho roka. Rusko už pol roka vedie vojnu na Ukrajine a podľa zahraničných expertov zápasí s nedostatkom vojakov. 

14:46  Nemecký kancelár Olaf Scholz ubezpečil vo štvrtok Ukrajinu o ďalšej podpore Berlína pri obrane proti ruským útokom. Na návšteve výcvikového programu pre ukrajinských vojakov na severe Nemecka tiež povedal, že obdivuje ich odvahu.

13:55 Ruská štátna agentúra RIA Novosti s odkazom na okupačné úrady tvrdí, že Záporožská jadrová elektráreň bola po spustení bezpečnostných systémov znovu pripojená k sieti. Informuje o tom Ukrajinská pravda. Tá tiež píše, že bez prúdu sú mestá Enerhodar, Melitopol či Cherson, v Enerhodare a Chersone bola prerušená aj dodávka vody.

13:45 Ruská invázia na Ukrajine urýchli svetový prechod na obnoviteľné zdroje energie v dôsledku vysokých cien ropy a plynu. Vo štvrtok to uviedol zástupca osobitného vyslanca Spojených štátov pre klímu Rick Duke na fóre Austrálskej národnej univerzity (ANU) v Canberre.

13:30 Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že invázne vojská zaútočili na stanicu v Čaplyne. Vlak podľa Moskvy zasiahla balistická strela Iskander. Ruský úrad tvrdí, že vlak mieril na front a útok "zničil dvesto ukrajinských vojakov". Kyjev ale upozorňuje, že medzi mŕtvymi boli aj dve deti vo veku jedenástich a šiestich rokov.

13:06 Ruskí okupanti v Luhanskej oblasti ukradli 200-tisíc ton obilia, vyhlásil guvernér Serhij Hajdaj. Ide podľa neho o všetku produkciu podniku Agroton, ktorý patrí k najväčším tamojším poľnohospodárskym spoločnostiam.

12:59 Nemecký kancelár Olaf Scholz navštívil výcvikový priestor Putlos v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko, kde sa ukrajinskí vojaci cvičia na samohybných protileteckých systémoch Gepard.

12:55 Európska únia odsúdila ruský raketový útok na železničnú stanicu v obci Čaplyne v Dnepropetrovskej oblasti, pri ktorom zahynulo 25 ľudí. Vo štvrtok to uviedol na sociálnej sieti Twitter šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

12:29 Belgicko poskytne ukrajinským ozbrojeným silám podporu vo výške osem miliónov eur. Uvedená suma  nepôjde na nákup zbraní, ale na rôzne vybavenie pre vojakov.

12:15 Rusko má na hraniciach s Ukrajinou pripravených viac ako 400 lietadiel a zhruba 360 helikoptér, informovalo velenie ukrajinských vzdušných síl. Vo štvrtok okupanti podnikli okolo dvoch stoviek leteckých výpadov, avšak intenzita útokov bola oproti iným dňom výrazne nižšia. Podľa ukrajinskej armády išlo o nácvik úderov.

12:07 Rusko rozsiahlo používa na Ukrajine kazetové bomby, ktoré spôsobili už stovky civilných obetí a poškodili domy, školy a nemocnice. Vo štvrtok to vo výročnej správe uviedla monitorujúca organizácia Koalícia proti kazetovej munícii (CMC).

12:05 Partizáni na Deň nezávislosti Ukrajiny vztýčili modro-žltú vlajku v okupovanom Mariupoli.

11:41 Ministri obrany Francúzska a Ruska sa po telefóne zhodli na tom, že je dôležité, aby okupovanú Záporožskú elektráreň na Ukrajine navštívili inšpektori z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. Rusi zariadenia používajú ako vojenskú základňu a personál elektrárne pracuje od začiatku marca pod tlakom. Okolie Záporožskej elektrárne je opakovane cieľom ostreľovania, z ktorého sa navzájom viní Kyjev a Moskva.

11:20 Vojna na Ukrajine, ktorá trvá už pol roka, ako aj sankcie zavedené v reakcii na ňu, spôsobili podľa maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa v Európe vážnu krízu v dodávkach energií.

11:19 Takto vyzerá bývalý šéf "Výboru proti mučeniu" a člen prezidentskej rady pre ľudské práva Igor Kalyapin po útoku neznámeho útočníka.

11:07 Podľa agentúry Reuters za uplynulý deň raketové údery a delostrelecké ostreľovanie zažili frontové mestá, ako je Charkov, Mykolajiv, Nikopol alebo Dnipro.

10:35 Ruský prezident Vladimír Putin musí prestať útočiť na Ukrajinu a ruskí vojaci musia odísť z ukrajinskej jadrovej elektrárne v Záporoží, uviedla vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová. Všetky strany konfliktu musia za všetkých okolností rešpektovať medzinárodné humanitárne právo, dodala Bacheletová počas naživo prenášanej tlačovej konferencie. Komisárka vo funkcii skončí k 31. augustu.

10:18 Ukrajina je vďačná Rumunsku za významnú pomoc poskytovanú už od prvého dňa vojny, vyhlásil v stredu večer ukrajinský veľvyslanec v Bukurešti Ihor Prokopčuk. Povedal to počas slávnosti zorganizovanej pri príležitosti Dňa nezávislosti Ukrajiny od Sovietskeho zväzu, presne šesť mesiacov po napadnutí Ukrajiny Ruskom.

10:07 Ukrajinské letectvo informovalo, že už v noci na stredu zničilo jeden ruský bojový vrtuľník Ka-52. Ukrajinská armáda ďalej tvrdí, že za posledných 24 hodín zostrelila štyri malé bezpilotné lietadlá Orlan-10.

10:06 FSB tvrdí, že v Kaliningradskej oblasti zadržala ruského občana, ktorý údajne plánoval teroristické činy v zariadeniach Baltskej flotily a na letisku Khrabrovo. Samozrejme, že "terorista" konal podľa pokynov pluku Azov.

10:05 Yury Shevchuk, frontman rockovej skupiny DDT, sa odvolal proti rozhodnutiu súdu, ktorý mu nariadil zaplatiť pokutu 50 000 rubľov. Ševčuk bol obvinený z "diskreditácie" ruskej armády.

10:04 Inštitút pre štúdium vojny uvádza, že od marca Ukrajina prevzala od Ruska územie väčšie ako Dánsko.

10:03 Ukrajinská armáda odrazila ofenzívu ruských inváznych síl pri Slovjansku, Bachmute a Avdijivke na východe krajiny. Vyplýva to z pravidelného ranného hlásenia ukrajinského generálneho štábu. Ten tiež informoval, že ukrajinské ozbrojené sily na Deň nezávislosti, ktorý si napadnutá krajina pripomenula v stredu, zlikvidovali ďalších 150 okupačných vojakov, celkom podľa neho ruská armáda prišla o 45 800 príslušníkov vojska. Podobné informácie jednotlivých strán nemožno nezávisle overiť.

9:19 Bilancia obetí ruského raketového útoku na stanici v Čaplyne stúpla podľa agentúry Interfax na 25. Podľa úradov medzi nimi boli dve deti vo veku šesť a jedenásť rokov.

8:57 Šéf vojenskej správy v Kryvom Rihu v Dnepropetrovskej oblasti Oleksandr Vilkul na telegrame oznámil, že ruské sily ostreľovali z raketometov Tornado okres Metalurhijnyj. Vilkul vyzval občanov, aby si dávali pozor na nevybuchnutú muníciu. Pohotovostné zložky na mieste zasahujú. Ani v tomto prípade zatiaľ nie sú informácie o prípadných obetiach.

8:28 Guvernér Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj uviedol, že ruské sily v stredu útočili na obce Esman, Znob-Novhorodske a Bilopillia. Neboli hlásené žiadne obete alebo materiálne škody.

8:22  Americký prezident Joe Biden bude vo štvrtok telefonovať so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Ich rozhovor sa uskutoční krátko nato, ako šéf Bieleho domu oznámil, že USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške takmer troch miliárd dolárov.

8:09 "Ruský útok kulminoval a už sa vyčerpáva. To vytvára podmienky pre Ukrajinu, aby prešla do protiútoku a začala navracať pod svoju kontrolu územia, ktoré ruské invázne vojská zabrali nielen po 24. februári tohto roku, ale po roku 2014," povedal pre ČT24 Jan Šír z Inštitútu medzinárodných štúdií Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej.

7:52 Snímky z 21. augusta ukazujú ruskú vojenskú prítomnosť v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne. Obrnené vozidlá pechoty stoja ani nie 60 metrov od reaktora číslo päť, opisuje v pravidelnej správe britská rozviedka. Akúkoľvek ukrajinskú aktivitu v blízkosti elektrárne je Moskva najskôr pripravená zneužiť na účely propagandy, konštatuje ministerstvo obrany.

Najväčším rizikom podľa Londýna pravdepodobne zostáva prípadné narušenie systémov, ktoré ochladzujú reaktory, poškodenie záložných zdrojov alebo ľudská chyba pod tlakom.

7:49 V rozhovore pre televízny kanál ZDF, nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková vysvetlila, že Nemecko bude pokračovať vo vojenskej podpore Ukrajiny. Nemecký vojenský priemysel sa na to zameria nielen v najbližších mesiacoch, ale aj v najbližších rokoch.

7:09 Na Deň nezávislosti Ukrajiny zaznel v krajine 189-krát letecký poplach, uvádza BBC. Najčastejšie letecké poplachy boli hlásené v regiónoch Poltava a Kirovograd - 12-krát.

7:05 "Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme tento rok ukončili vojnu víťazstvom Ukrajiny," povedal bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko.

6:43 Ukrajinské sily podľa agentúry Ukrinform udreli na ruské pozície v meste Nova Kachovka. Zlikvidovali systémy protivzdušnej obrany, sklad zbraní, troch obrnencov a dvanásť okupantov, uvádza ďalej agentúra. Zasiahnutý bol aj most cez Dneper pri tamojšej vodnej elektrárni.

6:41 Kyjevskou oblasťou v noci otriaslo niekoľko explózií. Obete ani škody zatiaľ hlásené nie sú. "Máme informácie o niekoľkých explóziách v jednej z obcí Vyšhorodského okresu. Informácie upresňujeme. Záchranné služby už pracujú," napísal guvernér oblasti Oleksij Kuleba.

6:40  Spojené štáty odsúdili akúkoľvek snahu Ruska o zriadenie tribunálov pre vojnových zajatcov v okupovanom ukrajinskom meste Mariupol, pričom takéto konanie označili za "nezákonné".

6:35 Vysokopostavený predstaviteľ Bieleho domu v stredu vyhlásil, že Rusko by mohlo už tento týždeň začať s vyhlasovaním sfalšovaných referend v okupovaných oblastiach na Ukrajine, ktorých cieľom je nadobudnúť oficiálnu kontrolu nad týmito obsadenými územiami. 

6:30 Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok