Vojna na Ukrajine podľa USA urýchli prechod na obnoviteľné zdroje energie

TA3 TASR
25.8.2022 14:04

Ruská invázia na Ukrajine urýchli svetový prechod na obnoviteľné zdroje energie v dôsledku vysokých cien ropy a plynu. Vo štvrtok to uviedol zástupca osobitného vyslanca Spojených štátov pre klímu Rick Duke na fóre Austrálskej národnej univerzity (ANU) v Canberre.

Slovakia Energy sa dištancuje od vyjadrení ministra Sulíka:  K odchodu zo Slovenska sme sa postavili čelom
TASR/AP

Duke považuje ruskú inváziu na Ukrajine za "jednu z najväčších geopolitických hnacích síl" pre prechod na obnoviteľné zdroje energie. "Európska únia strojnásobila svoje úsilie o zavádzanie obnoviteľných zdrojov energie, tepelných čerpadiel a elektrifikáciu svojho vozového parku. Bude to chvíľu trvať... ale tempo sa zrýchľuje pre konflikt (na Ukrajine)," povedal.

Duke diskutoval v Austrálii s austrálskymi vládnymi predstaviteľmi o spolupráci pri prechode na nulové emisie skleníkových plynov do roku 2050. Canberra chce pri prechode na obnoviteľné zdroje energie znížiť svoju závislosť od solárnych panelov z Číny, ktorá je spojencom Ruska, diverzifikáciou svojich obchodných partnerov. Spolupracovať chce okrem USA aj s Indiou, Japonskom a Južnou Kóreou.

Austrálska vláda chce do roku 2030 znížiť produkciu emisií v krajine o 42 percent. Washington plánuje v tejto oblasti za rovnaké časové obdobie znížiť emisie o 50 až 52 percent, píše AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok