Záporožská jadrová elektráreň bola úplne odstrihnutá od siete, požiar odpojil zvyšné dva reaktory

TA3 ČTK
25.8.2022 15:50

Kvôli požiaru, ktorý poškodil elektrické vedenie, boli od siete odpojené aj zvyšné dva reaktory Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny. Na sociálnej sieti telegram to dnes uviedla štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá elektráreň spravuje.

Podľa nej zásobovanie elektrárne energiou ďalej funguje a pracuje sa na opätovnom pripojení jedného z reaktorov do siete.

"Aktivita okupujúcich jednotiek spôsobila úplné odstrihnutie Záporožskej jadrovej elektrárne od siete, prvýkrát v dejinách elektrárne," napísal Enerhoatom. "Vnútorné energetické potreby jadrovej elektrárne sú aktuálne pokryté vďaka prenosovej sústave, ktorá funguje medzi jadrovou elektrárňou a Záporožskou tepelnou elektrárňou," dodala spoločnosť.

Odpojenie jadrovej elektrárne, ktorá má šesť reaktorov, spôsobil požiar v areáli blízkej tepelnej elektrárne, ktorý zasiahol vedenie.

Najväčšiu európsku jadrovú elektráreň obsadili ruské vojská na začiatku marca. O chod zariadenia sa naďalej starajú Ukrajinci. Okolie elektrárne bolo v minulých dňoch opakovane cieľom ostreľovania, z ktorého sa navzájom viní Moskva a Kyjev. Situácia okolo tejto atómovej elektrárne obavy z možnej jadrovej katastrofy a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) intenzívne rokuje o možnosti dostať svojich inšpektorov do zariadenia.

Ukrajinské ozbrojené sily tvrdia, že ruské ostreľovanie dnes v Záporožskej a Chersonskej oblasti spôsobilo požiare a následne skrat v sieti. Niekoľko miest kvôli tomu bolo odpojených od elektriny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok