Top udalosti týždňa: Druhé stretnutie na Bôriku, pochovali kardinála Tomka, Ukrajina a USA vedeli o útoku Ruska vopred

TA3/SB TASR ČTK
21.8.2022 21:43

Verejnosť sa navždy rozlúčila s kardinálom Jozefom Tomkom. Slovenskí herci vyzvali Igora Matoviča na odchod. Jediný výrobca hliníka na Slovensku zastavil výrobu. USA a Ukrajina vedeli o plánovanom útoku Ruska už niekoľko mesiacov vopred. Druhé stretnutie koaličných lídrov neprinieslo východisko z krízy. Na Úrade vlády prebiehali rokovania o platoch zdravotníkov. Prečítajte si najdôležitejšie udalosti týždňa.

Top udalosti týždňa: Druhé stretnutie na Bôriku verdikt neprinieslo, pochovali kardinála Tomka, Ukrajina a USA vedeli vopred, že Rusko zaútočí
TASR/Dano Veselský

Pochovali kardinála Tomka

V košickom Dóme sv. Alžbety sa v utorok navždy rozlúčili s kardinálom Jozefom Tomkom. Do chrámu bolo možné vstúpiť a uctiť si jeho ostatky, po čom nasledovala omša s pohrebnými obradmi. Kardinál Tomko zomrel 8. augusta vo svojom byte v Ríme vo veku 98 rokov. Bol najstarším členom kolégia kardinálov.

Pápež František opísal zosnulého kardinála Jozefa Tomka ako "vzácneho a múdreho brata, ktorý slúžil evanjeliu a cirkvi s pokorou a odriekaním".

Herci žiadajú odchod Matoviča 

Slovenskí herci vyzvali tento týždeň šéfa OĽANO a ministra financií Igora Matoviča na odchod. Text výzvy spísali herec Richard Stanke spolu s Jánom Štrasserom a do stredy popoludnia sa pod ňu podpísalo takmer 80 známych tvárí.

Výzvu podpísali aj Zdena Studenková, Martin Huba, František Kovár, Kamila Magálová, Henrieta Mickovičová, Miroslav Noga, Ady Hajdu a mnohí ďalší. V texte sa uvádza, že i keď ich rozdeľuje všeličo, spája ich jedno - "ani my nechceme, aby na Slovensku opäť vládol Ficov Smer, nebodaj s podporou fašistov, a Slovensko sa opäť stalo mafiánskym štátom."

Slovalco zastavil výrobu

Jediný výrobca hliníka na Slovensku, Slovalco v Žiari nad Hronom, ešte v júli ohlásil prepúšťanie. Ako vtedy uviedol minister hospodárstva Richard Sulík, pre spriemyselnenú krajinu, ako je Slovensko, ide o veľmi zlú správu. 

17. augusta však oznámil, že definitívne zastaví výrobu primárneho hliníka. Rozhodnutie je reakciou na vysoké ceny elektriny a nedostatočné kompenzácie zo strany štátu, na ktoré v uplynulých dvoch rokoch podnik upozorňuje. Odstavenie pecí sa dotkne 300 zamestnancov spoločnosti.

Žiar nad Hronom to môže ovplyvniť aj po finančnej stránke. Pre hromadné prepúšťanie môže prísť o časť podielových daní, v prípade úplného konca podniku aj o daň z priemyselných stavieb. Uviedli to zástupcovia samosprávy.

Rezort hospodárstva to vníma ako katastrofu pre celý slovenský priemysel. Odstavenie pecí na výrobu primárneho hliníka podľa neho značne ovplyvní aj ďalšie európske spoločnosti.

Ukrajina a USA vedeli o útoku Ruska skôr

Ak by Kyjev vopred varoval ukrajinských občanov pred možnosťou ruskej invázie, rozšírila by sa na Ukrajine panika a Rusko by krajinu ovládlo za niekoľko dní, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore s americkým denníkom The Washington Post.

Zelenskyj na otázku, či osobne vedel o chystanej plnohodnotnej invázii na Ukrajinu, odpovedal, že nikto netušil, ako presne bude vojna vyzerať. "Ako by tomu niekto mohol uveriť? Že budú (ruskí vojaci) mučiť ľudí a že to je ich cieľ? Nikto neveril, že to bude takto, a nikto to nevedel," povedal.

Čo sa týka USA, špičky amerických bezpečnostných zložiek vlani v októbri, teda zhruba štyri mesiace pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu, predložili prezidentovi Joeovi Bidenovi hodnotenie, že Moskva plánuje podniknúť proti susednej krajine rozsiahly útok.

Podľa informácií amerického denníka podozrenie Američanov voči Rusku výrazne zosilnelo vlani v júli, keď šéf Kremľa Vladimir Putin publikoval text o "historickej jednote medzi Rusmi a Ukrajincami". S blížiacim sa koncom leta potom boli americkí experti "čím ďalej viac presvedčení", že Putin vycítil príležitosť.

Podľa informácií WP ale jediné, v čom bezpečnostní činitelia v čase októbrovej schôdzky v Oválnej pracovni nemali istotu, bola otázka, kedy presne Rusko zaútočí. Až kým k tomu neprišlo 24. februára 2022.

Druhé stretnutie vládnych lídrov

Rokovanie vládnych lídrov v bratislavskom hoteli Bôrik sa v sobotu opäť skončilo bez dohody. Všetko speje k tomu, že ministri SaS podajú k 31. augustu demisiu. Informoval o tom predseda strany a minister hospodárstva Richard Sulík. Ďalšie stretnutie lídrov má byť v piatok, 26. augusta, Sulík v ňom však veľký zmysel nevidí.

Boris Kollár opätovne zdôraznil, že konflikt je založený na osobnom spore Matovič - Sulík. "Musia si to títo dvaja vyriešiť, no nemožno dávať ultimátum, každý musí nejako ustúpiť," povedal, pričom zdôraznil potrebu dohody a normálneho fungovania vlády vzhľadom na ťažké obdobie, ktoré Slovensko čaká. 

Strany OĽANO, Za ľudí a Sme rodina sa zhodli na tom, že jediným scenárom pri ceste z koaličnej krízy je, aby SaS ustúpila od svojho ultimáta a nastala zhoda na nových podmienkach spolupráce v koalícii. Premiér Eduard Heger totiž na rokovaní predstavil päť návrhov na zmeny v koalícii, či sa na jednom z nich lídri dohodnú, je však otázne.

Líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík po skončení tiež vyhlásil, že strana na odchode Igora Matoviča trvá. Dokonca ponúkol aj vlastnú stoličku. Na sociálnej sieti následne napísal krátky status: "Ak s Igorom Matovičom mám odísť aj ja, som ochotný túto obeť priniesť".

Strana Hlas-SD naďalej trvá na tom, aby Heger predstúpil pred parlament a požiadal o vyslovenie dôvery. "Sobotňajšie rokovania koalície potvrdili v priamom prenose jej agóniu," uviedla strana.

Politológ Samuel Abrahám, si myslí, že podstatou súčasnej koaličnej krízy je spor dvoch strán, ktoré nemajú kam ustúpiť, preto ani nemá riešenie. Neúspech sobotňajšieho koaličného rokovania ukončeného bez zásadného posunu ho neprekvapil. "Od začiatku sme svedkami toho, že ani Igor Matovič, ani Richard Sulík nevie ustúpiť a Eduard Heger zasa nie je dosť silný na to, aby rozkázal svojmu šéfovi," skonštatoval.

Zostáva ešte 10 dní, kým vyprší ultimátum SaS. Ak z vlády neodíde Matovič, odídu oni. Všetko však nasvedčuje práve tomu, že SaS odíde a Slovensko čaká menšinová vláda. 

Bližšie sme sa o tejto téme rozprávali v relácii V politike s premiérom Eduardom Hegerom.

Stojí si za tým, že osobné spory musia ísť bokom a trvá na zotrvaní štvorkoalície. Stále je však otázne, ako dopadne tretie stretnutie lídrov, ktoré sa uskutoční 26. augusta. 

Viac povedal aj v rozhovore po relácii V politike, ktorý nájdete nižšie.

Rokovanie odborárov a vlády

Lekárski odborári nie sú spokojní s výsledkom piatkového rokovania na Úrade vlády. Tvrdia, že problémy v zdravotníctve nerieši len zvýšenie platov lekárov či sestier. Už 10 mesiacov sa pripravidelne stretávajú s ministrami či premiérom. Mali osem požiadaviek, no vláda rieši len jednu - zvyšovanie platov. 

Šéf lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský po stretnutí uviedol, že iná možnosť ako hromadné výpovede lekárov neexistuje. Ochotu podať výpovede podľa neho deklarovalo približne 3 500 lekárov.

Minister financií Igor Matovič totiž vo štvrtok predstavil ponuku a návrh zvýšenia platov zdravotným sestrám. Najviac personálu chýba práve medzi sestrami. Minister zdravotníctva dúfa, že ich vyššie platy motivujú k návratu na Slovensko zo zahraničia. Matovič tiež poukázal na mzdový automat, podľa ktorého by sa v budúcom roku mali všetkým zdravotníkom zvýšiť platy o 6,88 percenta.

Asociácia súkromných lekárov však proti týmto riešeniam protestuje. Podľa Mariána Šótha, prezidenta ASL SR, je Matovičov a Lengvarského plán napľutím do tváre. Ostro protestuje proti riešeniam, ktoré cielene vynechávajú ambulantný sektor.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek tiež vyjadrila sklamanie nad návrhom úpravy platov sestier. Očakávala akceptovanie ich návrhov na úpravu základných platov, avšak, nestalo sa tak.

Matovič však navýšenie platov zdravotných sestier obhajuje. Oznámil, že "kým rast z roka na rok pri Ficovi a Pellegrinim nedosiahol nikdy zďaleka ani len 100€, po prijatí nášho návrhu, sú navýšenia od 121€ do 448€". Na sociálnej sieti zverejnil tabuľku, ktorá má jeho tvrdenia podporiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok