Trvalé odstavenie Slovalca by malo negatívny vplyv. Žiar nad Hronom to môže ovplyvniť aj finančne

TA3 TASR
19.8.2022 13:41

Odstavenie výroby v hlinikárni Slovalco môže mesto Žiar nad Hronom ovplyvniť aj po finančnej stránke. Pre hromadné prepúšťanie môže prísť o časť podielových daní, v prípade úplného konca podniku aj o daň z priemyselných stavieb. Uviedli to zástupcovia samosprávy.

Trvalé odstavenie Slovalca by malo negatívny vplyv. Žiar nad Hronom to môže ovplyvniť aj finančne
TASR/Ján Krošlák

"Slovalco je jedným z kľúčových zamestnávateľov v priemyselnom parku. V prípade, že by sa výroba už nikdy neobnovila, bude to mať na mesto veľmi negatívny dosah," povedal vedúci kancelárie primátora mesta Martin Baláž. Ako dodal, samospráva by v prípade úplného konca podniku mohla prísť ročne o 600 000 eur, ktoré hlinikáreň mestu platí ako daň z priemyselných stavieb. Ďalší výpadok v mestskej kase môže spôsobiť hromadné prepúšťanie a následné zníženie podielových daní.

Baláž tiež skonštatoval, že Slovalco je dlhodobým strategickým partnerom pre žiarsku samosprávu i celý región a finančne sa podieľa na spolufinancovaní významných projektov. "Za tie roky sú to milióny eur, ktoré vynaložilo na rozvoj mesta a jeho okolia. Najväčšou dotáciou bolo 500 000 eur na rekonštrukciu plavárne, ktorá aktuálne finišuje," vysvetlil Baláž s tým, že podnik v minulosti financoval aj prvú etapu rekonštrukcie zimného štadióna.

"Sme mimoriadne sklamaní a smutní z toho, že v Žiari nad Hronom po 70 rokoch výroba hliníka končí a na úrade práce môžu skončiť stovky ľudí," uviedol viceprimátor mesta a predseda petičného výboru iniciatívy Pomôžme Slovalcu Ladislav Kukolík. Ako dodal, za tri mesiace pod petíciu vyzbierali približne 8000 podpisov. Petičné hárky chcú vláde odovzdať počas protestu, ktorý iniciatíva plánuje v stredu, 24. augusta. organizovať pred Úradom vlády SR v Bratislave.

Hlinikáreň Slovalco oznámila definitívne zastavenie výroby primárneho hliníka v stredu, 17. augusta, pece plánuje odstaviť do konca septembra. Rozhodnutie je reakciou na vysoké ceny elektriny a nedostatočné kompenzácie zo strany štátu určené pre energeticky náročný priemysel, dotknúť sa má približne 300 zamestnancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok