Platy zdravotných sestier by sa mali historicky zvýšiť. Matovič prišiel s ponukou

ta3 TASR
18.8.2022 16:35

Minister financií Igor Matovič predstavil vo štvrtok ponuku a návrh zvýšenia platov zdravotným sestrám. Na tlačovej konferencii spolu s ním vystúpil aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ako uviedol, najviac personálu chýba práve medzi sestrami. Dúfa, že ich vyššie platy motivujú k návratu na Slovensko zo zahraničia.

Tlačovú konferenciu ministra financií Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského sme vám priniesli naživo aj na našom Facebooku.

“Situácia v zdravotníctve nie je dobrá,“ povedal na úvod Lengvarský. Najväčší problém je podľa neho v oblasti personálu a to v kategórii zdravotná sestra. Minister dúfa, že predstavený návrh bude viesť k návratu zdravotných sestier zo zahraničia.

"Verejné financie máme v dobrom stave," povedal na tlačovke Matovič. Minimálny garantovaný plat sa podľa neho nezmenil, až na pár minimálnych prídavkov, už niekoľko rokov. Cieľom zmien je vyrovnať sa Českej republike, keďže vďaka neexistujúcej jazykovej bariére je krajina najväčším konkurentom v oblasti zdravotníckeho personálu pre Slovensko. 

Vyšší koeficient a roky praxe

Sestry bez praxe by mali mať podľa neho plat na úrovni priemernej mzdy. Koeficient minimálnej mzdy sa im má zvýšiť z 0,89 na jedennásobok priemernej mzdy. Koeficient pri sestrách so špecializáciou by sa mal zvýšiť z 1,06 na 1,1-násobku priemernej mzdy.

Mzdy sestier sa majú odvíjať aj od odpracovaných rokov - koeficient by sa mal za každý odpracovaný rok zvýšiť o 0,01-násobku priemernej mzdy, zvyšovalo by sa za prvých 20 odpracovaných rokov. Minimálny mzdový nárok pre sestru s 30-ročnou praxou by tak bol rovnaký ako pre sestru s 20-ročnou praxou, a to 1,2-násobku priemernej mzdy.

Matovič tiež poukázal na mzdový automat, podľa ktorého by sa v budúcom roku mali všetkým zdravotníkom zvýšiť platy o 6,88 percenta. "Na základe mzdového automatu by mala mať setra v priemere 112 eur navyše. Na základe tejto zmeny, ak by neexistovali kolektívne zmluvy, tak by to bolo v priemere 366 eur na hlavu. Samozrejme, sestra s vyššou praxou viac, sestra s nižšou menej," ozrejmil. Dokopy by tak sestra mohla mať budúci rok v priemere 478 eur navyše.

Na ostatných zdravotníkov nezabudli

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) vysvetlil, že takto môžu zvýšiť platy len v ústavných zariadeniach. "Ambulantný sektor, respektíve jeho financovanie stojí na úrovni rokovaní medzi zdravotnými poisťovňami a samotnými poskytovateľmi," vysvetlil. Dodal, že sa budú snažiť zabezpečiť dostatok financií do sektoru, aby sa podarilo zvýšenie platov aj v tejto oblasti.

Návrhy zvyšovania miezd sú podľa Lengvarského pripravené aj pre ostatné zdravotnícke povolania. "Rátame s nimi, pozveme si ich a predstavíme im návrhy, ktoré máme," ubezpečil. Rokovania by podľa neho mali byť otázkou najbližších týždňov, tak, aby sa so všetkými subjektmi dohodli na podmienkach do konca roka. Medzi prvými majú byť lekári, potom záchranári. Vyššie platy by tak zdravotníci podľa neho mohli mať od 1. januára 2023.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok