Heger pre ta3: Potrebujeme byť štvorkoalíciou. Na dohodu budem tlačiť do poslednej sekundy

TA3/Adrián Potančok MŠ SB
21.8.2022 15:00

Premiér Eduard Heger si myslí, že na sobotňajšom rokovaní koaličných lídrov predložil zmysluplné návrhy. Stojí si za tým, že osobné spory musia ísť bokom a trvá na zotrvaní štvorkoalície. Stále je však otázne, ako dopadne tretie stretnutie lídrov, ktoré sa uskutoční 26. augusta. Dôjde k dohode, o ktorú sa predseda vlády usiluje? Viac povedal v rozhovore pre ta3 po relácii V politike.

Na rokovaniach v hoteli Bôrik ste predniesli päť zmien na fungovanie koalície. Podľa vás to bola férová ponuka. Ako na zmeny bezprostredne zareagovali predstavitelia SaS a vypýtali si nejaký čas na ich preštudovanie?

Všetci koaliční partneri komunikovali, že sú to zmysluplné návrhy. Ja som ich vyslovene požiadal, aby nereagovali priamo na rokovaní. Chcel som, aby mali možnosť si to prediskutovať, premyslieť a porozprávať sa so svojimi kolegami. Preto som navrhol, aby sme sa o tom znovu porozprávali až v piatok 26. augusta. Ak máme smerovať k dohode, čo si myslím, že potrebujeme, to je cesta. Žiadne rýchle a unáhlené rozhodnutia, žiadne silné výroky. Porozprávajme sa, prípadne môžeme doladiť nejaké technické záležitosti v tom návrhu. Ide mi o to, aby sme mali dohodu, ktorá nás prevedie do konca volebného obdobia, a bude to korektná, profesionálna a zodpovedná spolupráca.

Minister hospodárstva Richard Sulík po rokovaniach uviedol, že je ochotný odstúpiť zo svojej funkcie, ak odstúpi aj minister financií Igor Matovič. Ten však vzápätí na tlačovej konferencii povedal, že odstúpiť nemieni. Dá sa z vašej pozície táto animozita ešte nejako vyriešiť? Budete mať s nimi nejaké bilaterálne rokovania, prípadne by sa do nich mohla zapojiť aj prezidentka Čaputová? 

Ja, samozrejme, rokujem. Najdôležitejšie je však dať tie osobné veci bokom a držať sa zodpovednosti a profesionality. K tomu som vyzval kolegov na rokovaní aj na tlačovej besede. Pri tak vážnych veciach, ktorým ideme čeliť, musíme byť profesionálni a zodpovední. Musíme sa sústrediť iba na prácu a osobné veci musia ísť bokom.

Prídete na ďalšie kolo rokovaní ešte s nejakými novými návrhmi zmien fungovania koalície?

Ja si nemyslím, že je potrebné dávať nejaké ďalšie návrhy. Skôr teraz bude závisieť od toho, s akou odpoveďou prídu kolegovia. Verím, že budeme smerovať k dohode. Potom sa môžeme rozprávať o tom, či nastavíme ešte niečo ďalšie. Myslím si však, že je to veľmi férová ponuka a smeruje k dohode.

Igor Matovič naopak poznamenal, že rokovania smerujú skôr k menšinovej vláde. Boris Kollár dokonca povedal, že fungovanie v menšinovej vláde je neprijateľné. Ako si vládnutie v menšinovej vláde predstavujete? Budú sa vôbec dať hladkým spôsobom prijímať zákony?

Ja si ho hlavne nepredstavujem, pretože ja na kolegov veľmi jasne apelujem a hovorím, že potrebujeme byť štvorkoalíciou, a to z viacerých dôvodov. Jednak, potrebujeme schváliť ešte niektoré ústavné zákony a aj preto, lebo ministerstvá potrebujú fungovať na 150 percent. Prísť s novým človekom na ministerstvo, to nedosiahnete ani tých 100 percent. Ja očakávam, že kolegovia ostanú vo svojich funkciách a svoje rezorty pripravia na jeseň, zimu a jar, aby sme vedeli dať občanom patričnú podporu, ktorú budú v tejto vážnej kríze potrebovať.

Ste optimista? Myslíte si, že v piatok po rokovaniach sa táto kríza definitívne rozlúskne?

Neviem, či je optimista to správne slovo. Je to pocit zodpovednosti, ktorý nesiem na svojich pleciach. Preto aj vyvíjam tlak na svojich kolegov. V tomto momente mi je jedno, ako sa cítia. Ide mi o to, aby si uvedomili, akej výzve ideme čeliť, a našli sme dohodu. Na to budem tlačiť do poslednej sekundy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok