ONLINE: Ukrajinci zostrelili ruské drony. Nemecko dodalo Kyjevu systémy Gepard

TA3 TASR ČTK
25.7.2022 06:46

Ukrajinská protivzdušná obrana v pondelok nad Volyňou na západe krajiny zostrelila dva ruské bezpilotné stroje. Ukrajina dostala od Nemecka prvé samohybné protilietadlové systémy Gepard. V pondelok to oznámil ukrajinský minister obrany. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

22:38 Jednotlivé ruské jednotky dosiahli čiastočný úspech pri Vuhlehirskej tepelnej elektrárni, druhej najväčšej na Ukrajine. Pripustil to v pondelok večer ukrajinský generálny štáb. Elektráreň, ktorá sa nachádza asi 50 kilometrov od Donecka, sa stala terčom ruského náletu. Na iných úsekoch frontu ukrajinské sily útoky odrazili, ruské jednotky utrpeli straty a stiahli sa, tvrdí ukrajinské velenie.

22:22 Rusko žiada OSN, aby ho podporila v boji proti západným sankciám postihujúcim vývoz ruského obilia a hnojív. Podľa Moskvy sa k tomu OSN zaviazala v rámci nedávno dosiahnutej dohody, ktorá by mala umožniť vývoz obilia z Ukrajiny cez Čierne more. 

21:39 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal podpredsedu bezpečnostnej rady Ruslana Demčenka, ktorý sa ocitol v centre škandálu okolo lobingu v prospech Ruska. Informoval o tom denník Ukrajinska pravda s odkazom na prezidentskú kanceláriu. Odvolaný bol aj veliteľ armádnych špeciálnych jednotiek.

21:18 Francúzska prokuratúra bude vyšetrovať pôvod majetku ruských oligarchov. Očakáva sa, že vyšetrovanie sa zameria na možné pranie špinavých peňazí a korupciu. S odvolaním sa na justičné zdroje o tom v pondelok informovala agentúra AFP. 

20:27 Volodymyr Zelenskyj a guatemalský prezident Alejandro Giammattei sa stretli 25. júla v Kyjeve. Podľa Zelenského ide o prvú návštevu latinskoamerického prezidenta na Ukrajine za posledných 12 rokov.

19:42 V Českej republike žije aktuálne približne 300-tisíc Ukrajincov, ktorí prišli do Česka po tom, ako Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana to predstavuje 3,5 percenta celkovej populácie ČR. 

18:51 Kyjev v pondelok privítal prísľub Británie, že budúci ročník pesničkovej súťaže Eurovízie usporiada "v mene" Ukrajiny. 

18:40 V Melitopole zostáva až 60-tisíc ľudí, čo je jedna tretina obyvateľstva spred invázie. Civilisti sa často rozhodnú zostať, pretože v iných regiónoch Ukrajiny alebo v zahraničí nemajú príbuzných, u ktorých by mohli zostať, povedal starosta Melitopolu Ivan Fedorov.

18:20 Ruská tajná služba FSB tvrdí, že zmarila operáciu ukrajinskej vojenskej rozviedky, ktorej cieľom údajne bolo získať do ukrajinskej armády ruských letcov a predovšetkým sa zmocniť ruských armádnych lietadiel. S odvolaním sa na FSB to v pondelok napísali ruská agentúra Interfax a ďalšie prokremeľské médiá. Operáciu ukrajinskej rozviedky podľa Interfaxu zabezpečovala Severoatlantická aliancia.

18:13 Nemecký úrad pre reguláciu sieťových odvetví Bundesnetzagentur (BNetzA) tvrdí, že neexistuje žiadna technická príčina na opätovné zníženie dodávok plynu cez Nord Stream 1. 

17:45 Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová a minister práce Hubertus Heil navštívili v pondelok Ukrajinu s cieľom rokovať o povojnovej obnove krajiny a vyšetrovaní vojnových zločinov spáchaných ruskými inváznymi silami. 

17:03 Ruský plynárenský gigant Gazprom 27. júla odstaví z prevádzky ďalšiu turbínu plynovodu Nord Stream 1 kvôli údržbe. Dodávky plynu sa tak ďalej znížia na 33 miliónov kubických metrov denne, oznámila ruská spoločnosť.

16:32 V Moskve v pondelok polícia zadržala opozičného politika Leonida Gozmana. Gozman od roku 2014 opakovane kritizoval kremeľskú politiku voči Ukrajine. S odkazom na Gozmanovho advokáta o tom informoval web OVD-Info, ktorý v Rusku sleduje policajné zásahy.

16:25 Ukrajinská protivzdušná obrana v pondelok nad Volyňou na západe krajiny zostrelila dva ruské bezpilotné stroje. Pád trosiek si vyžiadal obeť na živote a niekoľko zranených muselo byť hospitalizovaných, uviedla agentúra Unian s odvolaním sa na šéfa oblastnej správy Jurija Poguljajka. Drony prileteli podľa ukrajinského veliteľstva Západ zo strany Bieloruska, ktoré sa do vojny priamo nezapojilo, ale poskytlo svoje územie a letecké základne k ruskej agresii.

15:53 Slovensko je vo finálnej fáze rozhovorov s Nemeckom o náhrade za tanky T-72, ktoré by mohlo darovať Ukrajine. Dostať by mohlo tanky Leopard. Minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval v pondelok. Dodal, že evidujú aj záujem o ďalší nákup húfnic Zuzana 2. 

15:17 Spojené kráľovstvo v pondelok súhlasilo s tým, že bude hostiť budúci ročník pesničkovej súťaže Eurovízia namiesto Ukrajiny. Podľa organizátorov súťaže Kyjev za súčasných okolností nie je schopný usporiadať takéto medzinárodné podujatie.

15:05 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že cieľom Moskvy je zvrhnúť vládu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Rusko tak zrejme zmenilo postoj, pretože po začiatku invázie na Ukrajine tvrdilo, že zosadenie Zelenského nie je jeho hlavnou úlohou, napísala v pondelok tlačová agentúra AP.

14:47 "Tento týždeň očakávame zriadenie koordinačného centra v Istanbule. Pripravujeme všetko, čo závisí od nás, aby sme boli pripravení tento týždeň začať," uviedol Kurakov, podľa ktorého budú konvoje plavidiel sprevádzať ukrajinské záchranné plavidlá. Míny budú odstránené iba v koridore, ktorý v Čiernom mori vznikne pre export obilia, napísala agentúra Reuters.

14:15 Vývoz obilia z ukrajinských prístavov cez Čierne more podľa dohody sprostredkovanej Organizáciou Spojených národov a Tureckom by sa mohol začať v priebehu tohto týždňa. Vyhlásil to ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov, informuje agentúra AFP. 

13:38 Ukrajina dostala od Nemecka prvé samohybné protilietadlové systémy Gepard. V pondelok to oznámil ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov, informuje agentúra DPA. 

13:12 Ruské sily údajne zničili v Chmelnyckej oblasti na západnej Ukrajine prekladisko s muníciou do amerických raketometov HIMARS, uviedlo podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany. V zničenom sklade bola podľa ministerstva aj munícia k americkým húfniciam M777. Ukrajinské ministerstvo obrany podľa agentúry Reuters vzápätí informovalo, že ukrajinským silám sa práve pomocou raketometov HIMARS podarilo zničiť 50 ruských skladov munície. 

12:41 Kremeľ v pondelok vyhlásil, že víkendové ruské útoky na ukrajinský čiernomorský prístav Odesa "nesmú prekaziť" dohodu Moskvy a Kyjeva o odblokovaní vývozu obilia. Informuje agentúra AFP.

12:35 Päťdesiat ruských muničných skladov zničili ukrajinské sily s použitím amerických salvových raketometov HIMARS, oznámil v pondelok ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Informuje o tom agentúra Reuters.

11:48 Na Ukrajinu dorazili poľské tanky PT-91 Twardy, oznámil šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andriy Yermak.

11:37 Rusko unáša a mučí civilistov v okupovanej Chersonskej a Záporožskej oblasti, upozorňuje ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch.

10:54 Ruská armáda čelí dileme, či má zintenzívniť ofenzívu na Donbase, alebo posilniť obranu v Chersonskej oblasti, uvádza britské ministerstvo obrany s odkazom na informácie tajných služieb.

10:11 Rusi zasiahli v meste Čuhujiv v Charkovskej oblasti civilné budovy vrátane školy, píše na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odkazom na predsedu správy oblasti Oleha Synehubova. Z trosiek boli podľa neho vyslobodení traja nezranení ľudia.

9:14 Výbuchy sa tiež ozvali v Charkove po tretej hodine rannej. Za pätnásť minút leteckého poplachu bolo podľa verejnosti počuť najmenej dvadsať výbuchov. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne oficiálne informácie, ale podľa miestnych obyvateľov spôsobilo ostreľovanie niekoľko požiarov, dodala agentúra Ukrinform.

8:33 Jeden z amerických občanov, ktorí nedávno padli na Ukrajine, bol identifikovaný ako Luke Lucyszyn, zabitý bol v bitke v Doneckej oblasti. S odvolaním sa na jeho matku to oznámila stanica CNN. Americké ministerstvo obrany v sobotu potvrdilo smrť dvoch Američanov, ktorí bojovali s ukrajinskými jednotkami proti Rusom a nimi koordinovaným silám na Donbase.

8:24 Aj päť mesiacov od začiatku ruskej invázie bude Ukrajina robiť všetko, čo je v jej silách, aby svojmu nepriateľovi spôsobila čo možno najväčšie škody. Vyhlásil to v noci na pondelok v pravidelnom večernom príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentúra Reuters.

8:02 Výbuchy sa v noci na pondelok opäť ozývali aj v Mykolajive a Charkove, uviedla agentúra Ukrinform.

7:36 Okrem Nikopolu ostreľovali Rusi v Dnepropetrovskej oblasti aj obec Myrivske a mesto Marhanec, informuje The Kyiv Independent s odkazom na predsedu správy oblasti Valentyna Rezničenka. Podľa neho zranil ruský útok desaťročné dievča.

7:23 Šéf Vyšetrovacieho  výboru Ruskej federácie (Sledkom) Alexander Bastrykin povedal, že Moskva obvinila zo zločinov proti ľudskosti 96 príslušníkov ukrajinských ozbrojených zložiek a navrhla vytvorenie medzinárodného tribunálu s podporou Bolívie, Iránu a Sýrie. Informujú agentúra Reuters a webová stránka týždenníka Die Zeit. 

6:55 Ukrajinci za minulý týždeň poškodili všetky tri Ruskom kontrolované mosty vedúce do mesta Cherson, píše ďalej americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

6:39 Ruská armáda vykonala obmedzené pozemné útoky severozápadne od Slovjanska, východne od Siverska, južne od Bachmutu av Chersonskej oblasti, uvádza americký Inštitút pre štúdium vojny.

6:34 Rusi v noci na pondelok opäť ostreľovali mesto Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti. Píše o tom ukrajinské médium Novoje Vremja s odkazom na šéfa vojenskej správy Nikopolu Jevgenija Jevtušenka, podľa ktorého nie sú hlásené žiadne obete, zranenia ani škody na infraštruktúre.

6:30 Kremeľ pokračuje vo vytváraní regionálnych, takzvaných dobrovoľníckych práporov, pričom kvôli tomu čelí rastúcemu, hoci stále veľmi obmedzenému odporu zo strany etnických menšín, uvádza vo svojej pravidelnej správe americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok