Vojna narušila tradíciu. Budúcoročnú Eurovíziu nebude hostiť Ukrajina

TA3 TASR
25.7.2022 15:17

Spojené kráľovstvo v pondelok súhlasilo s tým, že bude hostiť budúci ročník pesničkovej súťaže Eurovízia namiesto Ukrajiny. Podľa organizátorov súťaže Kyjev za súčasných okolností nie je schopný usporiadať takéto medzinárodné podujatie.

Vojna narušila tradíciu. Budúcoročnú Eurovíziu nebude hostiť Ukrajina
TASR/AP

Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia Európskej vysielacej únie (EBU), britskej televízie BBC a ukrajinských predstaviteľov. Informovala agentúra AFP. "Pesničková súťaž Eurovízia 2023 nebude na Ukrajine, ale na podporu Ukrajiny. Našim partnerom BBC sme vďační za prejavenie solidarity s nami" uviedol šéf ukrajinskej verejnoprávnej televízie UA:PBC Mykola Černotyckyj.

V tohtoročnej edícii súťaže v talianskom Turíne triumfovala ukrajinská skupina Kalush Orchestra so skladbou "Stefanija". Podľa tradície je hostiteľskou krajinou nasledujúceho ročníka súťaže vždy víťaz z predchádzajúceho roka. V roku 2023 bude podujatie pre prebiehajúcu vojnu na Ukrajine hostiť britská televízia BBC. Miesto konania vyberie v spolupráci s Európskou vysielacou úniou (EBU), ktorá súťaž organizuje.

Britská ministerka kultúry Nadine Dorriesová spresnila, že televízia BBC sa ujala organizácie podujatia na základe požiadavky EBU a ukrajinských predstaviteľov na čele s prezidentom Volodymyrom Zelenským. 

"Je mi ľúto, že v dôsledku pokračujúceho ruského krviprelievania nebolo možné usporiadať toto podujatie na Ukrajine, kde by sa malo konať," uviedla Dorriesová. Dodala, že Spojené kráľovstvo zabezpečí, aby budúci ročník pesničkovej súťaže odrážal nedávne víťazstvo Ukrajiny v tejto súťaži.      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok