Polícia v Moskve nakrátko zadržala opozičného politika. Opakovane kritizoval politiku voči Ukrajine

TA3 ČTK
25.7.2022 16:29

Polícia v pondelok v Moskve zadržala opozičného politika Leonida Gozmana. Gozman od roku 2014 opakovane kritizoval kremeľskú politiku voči Ukrajine. Gozman bol po výsluchu prepustený, oznámila neskôr agentúra Interfax.

Polícia v Moskve nakrátko zadržala opozičného politika. Opakovane kritizoval politiku voči Ukrajine
TASR/AP

S odkazom na Gozmanovho advokáta o tom informoval web OVD-Info, ktorý v Rusku sleduje policajné zásahy. Sedemdesiatdvaročného Gozmana policajti zadržali v stanici metra po tom, čo ho identifikoval systém rozpoznávania tváre. Jeho advokát Michail Birjukov, ktorý o zásahu informoval, bol v tej chvíli s ním. 

Birjukov po prepustení svojho klienta povedal Interfaxu, že vyšetrovateľ prisľúbil Gozmanovi, že jeho meno čoskoro odstráni z databázy hľadaných osôb, hoci naďalej pokračuje trestné stíhanie kvôli izraelskému občianstvu. Z rovnakého dôvodu – neuvedomenia migračnej služby o nadobudnutí cudzieho občianstva – bol Gozman zadržaný aj 15. júla, kedy ho tiež po výsluchu prepustili. Interax dodal, že pátranie po Gozmanovi ešte zrušené nebolo.

Od mája je politik aj na ruskom zozname takzvaných zahraničných agentov. Za zahraničného agenta môže byť podľa nedávnej novely zákona v Rusku označený ktokoľvek, kto nejakým spôsobom podlieha zahraničnému vplyvu. 

Po začiatku vojny proti Ukrajine Gozman odišiel z Ruska, v júni sa ale vrátil späť. Uviedol vtedy, že tak urobil z "mravných", nie politických pohnútok. Za to, že neuvedomil úrady o získaní druhého občianstva, hrozí podľa portálu Meduza Gozmanovi pokuta alebo verejnoprospešné práce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok