Rusko zmenilo postoj. Cieľom Moskvy je zvrhnúť Zelenského, vyhlásil Lavrov

TA3 TASR
25.7.2022 15:04

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že cieľom Moskvy je zvrhnúť vládu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Rusko tak zrejme zmenilo postoj, pretože po začiatku invázie na Ukrajine tvrdilo, že zosadenie Zelenského nie je jeho hlavnou úlohou, napísala v pondelok tlačová agentúra AP.

Lavrov povedal tento výrok pred vyslancami na summite Ligy arabských štátov (LAŠ) v nedeľu večer v egyptskej Káhire. Šéf ruskej diplomacie tiež uviedol, že Moskva je odhodlaná pomôcť Ukrajincom "oslobodiť sa od bremena tohto absolútne neprijateľného režimu".

Lavrov obvinil Kyjev a "jeho západných spojencov" zo šírenia propagandy, ktorá má zaistiť, že Ukrajina sa "stane večným nepriateľom Ruska". "Ruský a ukrajinský ľud budú ďalej žiť spoločne a my určite pomôžeme ukrajinskému ľudu, aby sa zbavil režimu, ktorý je úplne protiľudový a ide proti histórii," dodal Lavrov.

Jeho slová výrazne protirečia línii Kremľa zo začiatku vojny, keď ruskí predstavitelia opakovane zdôrazňovali, že ich hlavnou snahou nie je zvrhnúť Zelenského vládu. 

Minister v Káhire tvrdil, že Rusko bolo už v marci ochotné rokovať o dohode o skončení vojny, lenže Kyjev urobil obrat a ohlásil svoj zámer rozdrviť Rusko na bojisku. Lavrov dodal, že to Západ povzbudzuje Ukrajinu, aby pokračovala v bojoch. "Západ trvá na tom, že Ukrajina nesmie začať rokovania, kým nebude Rusko porazené na bojovom poli," povedal Lavrov, ktorého citovala agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok