ONLINE: Rusi útočili na Mykolajiv, ruský poslanec priznal nálet okupantov na Odesu

TA3 TASR ČTK
23.7.2022 07:15

Rusi zasiahli obytnú budovu v ukrajinskom meste Mykolajiv, informuje server The Kyiv Independent. Ruský poslanec a novinár Jevgenij Popov v programe BBC Newshour priznal, že nálet na prístav v Odese podnikli ruské sily. Cieľom podľa neho boli protilodné strely americkej výroby nachádzajúce sa v prístave. Udalosti sme s vami sledovali online.

0:00 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:55 Ruský poslanec a novinár Jevgenij Popov v programe BBC Newshour priznal, že nálet na prístav v Odese podnikli ruské sily. Cieľom podľa neho boli protilodné strely americkej výroby nachádzajúce sa v prístave. "Zaútočili sme na vojenskú infraštruktúru v odeskom prístave. Dobre poznáte názov rakiet. Boli to rakety Harpoon. Majú základňu v Odese a my ich zničili,"povedal. "Neporušili sme istanbulskú dohodu. Len sme ničili vojenské zariadenie Ukrajiny a urobíme to znova," dodal podľa BBC.

23:46 Vo veku 46 rokov v piatok v Moskve náhle zomrel jeden z najlepších ruských konštruktérov zbraní, 46-ročný Dmitrij Konopľov. Spoločnosť, ktorú viedol v meste Tula, vyvinula aj zbraňový systém Pancir používaný ruskou armádou vo vojne na Ukrajine. 

23:40 Minister zahraničia USA Antony Blinken vyhlásil, že Spojené štáty silne odsudzujú ruský raketový útok na ukrajinský prístav v meste Odesa. Rusko podľa neho nesie zodpovednosť za prehlbovanie potravinovej krízy vo svete. "(Útok) podkopáva prácu OSN, Turecka a Ukrajiny s cieľom dostať jedlo na svetový trh," povedal minister.

23:12 Ukrajinské jednotky sa krok za krokom blížia k Chersonskej oblasti, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Okupanti sa tu snažili získať oporný bod... Ale k čomu im to pomohlo?“ povedal.

22:20 Gubernátor Odeskej oblasti Maksym Marčenko však podľa ruskojazyčnej stanice BBC oznámil, že ruský úder na prístav v Odese sa nezaobišiel bez ranených. Ich počet nespresnil. Turecký minister obrany zase podľa agentúry AP povedal, že hovoril s ukrajinskými predstaviteľmi a že jedna z rakiet podľa nich zasiahla obilné silo a ďalšia dopadla neďaleko.

21:18 Ukrajinské sily v sobotu zasiahli Darivskyj most cez rieku Inhulec v Rusmi okupovanej Chersonskej oblasti na juhu krajiny, oznámil poradca gubernátora Chersonskej oblasti Serhij Chlaň.

"Je to pokračovanie operácie, ktorej cieľom je odrezanie chersonskej skupiny Rusov od zásobovania. Každý most je slabým miestom pre logistiku a naše ozbrojené sily stále ničia systém nepriateľa. Toto ešte nie je oslobodenie Chersonu, ale vážny prípravný krok týmto smerom," napísal Chlaň na Facebooku.

Predstaviteľ ruských okupačných úradov v regióne Kirill Stremousov podľa agentúry TASS pripustil, že Ukrajinci most ostreľovali, a že dostal niekoľko zásahov, ale zároveň tvrdí, že nie je strategicky významný.

20:44 Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia v reakcii na Orbánove výroky vyhlásil, že jeho tvrdenia o neúčinnosti sankcií uvalených na Rusko sú klasickým príkladom ruskej propagandy. Maďarský premiér sa tak vyjadril na druhý deň po návšteve svojho ministra zahraničia v Moskve, kde sa snažil vyjednať zvýšenie dodávok ruského plynu, poznamenal Oleh Nikolenko podľa serveru RBK Ukrajina. Ekonomické postihy voči Moskve majú efekt a znížili "schopnosť ruskej vojenskej mašinérie viesť vojnu proti Ukrajine," dodal.

20:42 Rusi zasiahli obytnú budovu v ukrajinskom meste Mykolajiv, informuje server The Kyiv Independent. Podľa predsedníčky rady Mykolajivskej oblasti Anny Zamazejevovej sú pod troskami zavalení ľudia. Šestnásťročné dieťa zranil šrapnel.

20:01 "Druhý summit prvých dám a pánov v Kyjeve prispeje k ochrane štátu a prekonaniu následkov ruských teroristických útokov. Využívame silu našej spoločnosti a vidíme výsledky,“ napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Facebooku.

19:19 Podľa správy ukrajinského generálneho štábu spôsobili ukrajinskí vojaci blízko Kramatorsku v Doneckej oblasti ruským okupantom straty. Invázne sily sa podľa hlásenia znovu pokúsili získať kontrolu nad tepelnou elektrárňou v meste Vulnehirsk, ale boli odrazené, píše server The Kyiv Independent.

17:23 Generálny tajomník OSN António Guterres "jednoznačne odsúdil" raketové útoky na ukrajinské prístavné mesto Odesa, ktoré je kľúčové čo sa týka vývozu obilia cez Čierne more. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v reakcii na útoky, ku ktorým došlo deň po tom, čo Kyjev a Moskva podpísali v Turecku prelomové dohody na odblokovanie exportu obilia, uviedol, že ide o "odsúdeniahodný" čin.

17:00 Dvaja Američania zahynuli v Donbase na východe Ukrajiny, informovalo ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov. Ako píše agentúra AFP, rezort diplomacie USA nespresnil, či išlo o osoby, ktoré na Ukrajinu pricestovali za účelom bojov proti ruským inváznym silám.

16:55 Ruské rakety zasiahli mesto Kropyvnyckyj v Kirovohradskej oblasti, píše server Ukrajinska pravda s odkazom na informácie od šéfa oblasti Andrija Rajkovyča. Traja ľudia zomreli a šestnásť ich bolo zranených. "Medzi mŕtvymi je jeden vojak a dvaja zamestnanci bezpečnostného oddelenia," oznámil Rajkovyč.

16:25 Turecký minister obrany Hulusai Akar oznámil, že mu ruskí predstavitelia povedal, že s raketovým útokom na Odesu nemajú nič spoločné a že záležitosť detailne skúmajú. "To, že sa takýto incident odohral hneď po tom, čo bola včera uzavretá dohoda, nás veľmi znepokojuje," dodal turecký minister.

16:10 Ruský útok dvoma raketami na odeský prístav podľa ukrajinského rádia Suspilne nespôsobil príliš veľké škody. Zasiahnutá bola čerpacia stanica a niekoľko domov v okolí prístavu zachvátil požiar. Hovorkyňa ukrajinského južného veliteľstva Natalie Humeniuková oznámila, že strely skladisko obilia nezasiahli a nie sú hlásené ani žiadne obete.

16:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že raketový útok na Odese demonštruje, že si Rusko nájde spôsob, ako neplniť dohodu o vývoze obilia, ktorú v piatok uzavrelo medzi Tureckom, OSN a Ukrajinou. "To dokazuje jediné: bez ohľadu na to, čo Rusko hovorí a sľubuje, nájde spôsob, ako to nesplniť," povedal prezident vo videu zverejnenom na sieti Telegram.

15:21 Dodávanie zbraní Ukrajine iba predlžuje vojnu, pretože Ukrajina dostáva západné zbrane, ktoré potom získavajú Rusi, povedal v sobotu na 31. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

14:40 Napriek ruskému raketovému útoku na Odese pokračuje Ukrajina v prípravách na obnovenie vývozu obilia z prístavov. Povedal to ukrajinský minister dopravy Oleksandr Kubrakov.

14:15 "Zaútočiť na cieľ, ktorý je kľúčový pre vývoz obilia, len deň po podpísaní dohody v Istanbule je obzvlášť zavrhnutiahodné a znovu to ukazuje úplnú neúctu Ruska k medzinárodnému právu a záväzkom," uviedol k útoku na Odesu šéf diplomacie EÚ Borrell.

13:01 Ukrajina v sobotu vyhlásila, že Kremeľ bude zodpovedný za akúkoľvek potravinovú krízu, ak nedôjde k naplneniu piatkovej dohody umožňujúcej obnovenie vývozu obilnín z ukrajinských prístavov blokovaných ruskými silami. 

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko sa tak vyjadril v sobotu po tom, čo čiernomorský prístav v Odese zasiahli ruské rakety. Informuje agentúra AFP. 

12:39 Ruské rakety dnes zasiahli ukrajinský čiernomorský prístav Odesa. Podľa velenia ukrajinskej armády prístav zasiahli riadené strely Kalibr, explózie boli počuť aj v meste, uviedol server BBC. 

Útok prišiel iba deň potom, čo Moskva a Kyjev podpísali dohodu o vývoze obilia, v ktorej hrá prístav v Odese kľúčovú úlohu. Ukrajinské ministerstvo zahraničia uviedlo, že pokiaľ Rusko dohodu nedodrží, ponesie zodpovednosť za globálnu potravinovú krízu.

12:15 Ruské rakety dnes zasiahli ukrajinský čiernomorský prístav Odesa. Podľa velenia ukrajinskej armády prístav zasiahli riadené strely Kalibr, explózie boli počuť aj v meste, uviedol server BBC. 

Útok prišiel iba deň potom, čo Moskva a Kyjev podpísali dohodu o vývoze obilia, v ktorej hrá prístav v Odese kľúčovú úlohu. Ukrajinské ministerstvo zahraničia uviedlo, že pokiaľ Rusko dohodu nedodrží, ponesie zodpovednosť za globálnu potravinovú krízu. 

11:37 Maďarský premiér Viktor Orbán povedal v prejave pri návšteve Rumunska, že Európska únia potrebuje novú stratégiu k vojne na Ukrajine. Protiruské sankcie podľa neho nefungujú.

11:06 Najmenej traja ľudia vrátane jedného ukrajinského vojaka zahynuli v sobotu pri ruských raketových útokoch na železničnú infraštruktúru a vojenskú leteckú základňu na strednej Ukrajine. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie gubernátora Kirovohradskej oblasti Andrija Rajkovyča pre ukrajinské médiá. 

10:32 Ruské rakety zasiahli vojenské letisko a tiež železničnú infraštruktúru v Kirohovhradskej oblasti, uviedol šéf oblastnej správy.

10:00 Litva zrušila zákaz železničnej dopravy tovaru podliehajúceho sankciám Európskej únie do ruskej Kaliningradskej oblasti, ktorá je na baltskom pobreží obklopená Poľskom a Litvou. Informovala o tom agentúra Reuters s odkazom na ruskú agentúru RIA Novosti. Litva zakázala dopravu sankcionovaného tovaru po železnici do Kaliningrade v júni. Rozhorčila tak Rusko, ktoré pohrozilo odvetnými opatreniami. 

9:15 Ruské straty podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny.

9:04 Ruské sily podnikli lokálne pozemné útoky na juhu Ukrajiny blízko hranice oddeľujúcej Mykolajivskú a Chersonskú oblasť, ktorou sa im už podarilo takmer celú ovládnuť. 

Vo svojej pravidelnej analýze vývoja bojov na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). V oblasti Donbasu na východnej Ukrajine potom Ruské vojská vykonali pozemné útoky východne od mesta Siversk av okolí mesta Bachmut. 

8:07 Ratingová agentúra Fitch znížila rating Ukrajiny o tri stupne do kategórie C, ktorá signalizuje vysokú pravdepodobnosť neplnenia záväzkov.

7:41 Podľa časopisu Forbes by mohli prvé nákladné lode z ukrajinských prístavov vyplávať do štyroch dní. Ukrajinské ministerstvo dopravy by chcelo sprevádzkovať tri veľké prístavy, ktorých sa týka dohoda s Ruskom – Čornomorsk, Odesu a Južne – do dvoch týždňov.

7:10 V ukrajinskej Chersonskej oblasti, ktorú takmer celú ovládli počas invázie na Ukrajinu ruské sily, úrady začali blokovať prístup k internetovému vyhľadávaču Google. Podľa agentúry TASS o tom informoval predstaviteľ miestnej Ruskom dosadené správy Kirill Stremousov.

7:09 Straty ukrajinskej armády sa v poslednej dobe znížili av súčasnosti v bojoch s ruskými silami zomiera asi 30 vojakov denne, povedal v rozhovore s denníkom The Wall Street Journal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Začiatkom júna ukrajinskí predstavitelia uvádzali, že každý deň v bojoch padne 100 až 200 ukrajinských vojakov. Súčasné zlepšenie súvisí s dodávkami zbraní zo Západu, vďaka ktorým mohli ukrajinské sily stabilizovať situáciu na Donbase na východe krajiny, vysvetlil v rozhovore s americkým denníkom Zelenskyj. 

7:04 Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) obvinila ruské ozbrojené sily z mučenia vojnových zajatcov a civilistov na Ukrajine. Informuje agentúra DPA. 

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer vo svojom videoprejave oznámil, že Ukrajina má po podpísaní dohody s Ruskom o odblokovaní vývozu na predaj obilie v hodnote približne desať miliárd dolárov a jeho krajina bude mať šancu predať aj súčasnú úrodu. Informuje agentúra Reuters. 

6:55 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok