ONLINE: Turecko pomôže s odmínovaním prístavov. Rusi zakázali v Doneckej oblasti Google

TA3 TASR ČTK
22.7.2022 06:46

Ruskí okupanti v Doneckej oblasti zablokovali prístup k internetovému vyhľadávaču Google, píše web denníka Ukrajinska pravda. Turecko je pripravené pomôcť Ukrajine s odmínovaním jej čiernomorských prístavov, aby tadiaľ bolo možné vyvážať do sveta ukrajinské obilie. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:00 Ukrajinská armáda ukázala zničené vybavenie Rusov pri Záporoží.

21:56 Generálny riaditeľ Medzinárodného výboru Červeného kríža Robert Mardini privítal v piatok dohodu o vývoze ukrajinského obilia, ktorú v Turecku podpísalo Rusko a Ukrajina. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian. 

21:20 Ukrajinská vojenská tajná služba (HUR) v piatok potvrdila, že ukrajinská armáda zaútočila pomocou takzvaných samovražedných dronov na ruské jednotky okupujúce Záporožskú atómovú elektráreň pri meste Enerhodar. 

20:58 Spojené štáty v piatok schválili  ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote 270 miliónov dolárov, ktorá zahŕňa aj štyri salvové raketomety HIMARS.  

20:52 Pristúpiť na prímerie s Moskvou bez návratu okupovaného ukrajinského územia by len posilnilo Rusko a predĺžilo vojnu, varoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore poskytnutom americkému denníku The Wall Street Journal.

20:27 Ministerstvo obrany USA oznámi ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine okrem iného v podobe až 580 dronov Phoenix Ghost. Povedal to hovorca americkej rady pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Kirby. Dodatočná vojenská pomoc bude podľa neho dosahovať dohromady 270 miliónov dolárov, z ktorých 100 miliónov predstavujú spomínané bezpilotné stroje.

20:23 Európska komisia  v piatok navrhla dočasné pozastavenie pravidiel o striedaní plodín na poliach v EÚ s cieľom zvýšiť produkciu obilnín a odvrátiť globálnu potravinovú krízu, ktorá nastala aj v dôsledku vojny na Ukrajine. 

19:57 Britský premiér Boris Johnson v piatok telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským po tom, čo zástupcovia Ukrajiny a Ruska navzájom oddelene podpísali v Istanbule dohody s OSN a Tureckom o umožnení vývozu ukrajinského obilia cez Čierne more. Podľa britskej stanice BBC Johnson privítal dosiahnutie dohody a zdôraznil, že musí byť plne uvedená do praxe 

19:48 Ukrajinská armáda zaútočila na pozície ruských jednotiek v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne.

19:12 Ukrajina ohľadne plnenia dohody o umožnení vývozu ukrajinského obilia cez Čierne more dôveruje Organizácii Spojených národov, a nie Rusku. V súvislosti s dohodou, ktorú separátne podpísali v piatok v Istanbule s OSN a Tureckom Rusko aj Ukrajina, to uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. 

18:46 Turecko je pripravené pomôcť Ukrajine s odmínovaním jej čiernomorských prístavov, aby tadiaľ bolo možné vyvážať do sveta ukrajinské obilie. Vyhlásil to v piatok zahraničnopolitický poradca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin.

18:41 Loď Britského Kráľovského vojenského námorníctva (Royal Navy) sledovala v Severnom mori dve ruské ponorky plaviace sa z oblasti Arktídy. TASR o tom informuje na základe piatkových správ agentúry DPA a Royal Navy. 

18:24 Rusko nezneužije odmínovanie ukrajinských prístavov s cieľom umožniť vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more na vojenskú ofenzívu, vyhlásil v piatok v Istanbule ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý za Rusko podpísal dohodu s Tureckom a OSN o vývoze ukrajinského obilia. Rovnakú dohodu podpísali aj zástupcovia Ukrajiny. Podľa Šojgua by sa mohol export obilia z Ukrajiny odblokovať už v priebehu najbližších dní. 

18:13 Ruský energetický gigant Gazprom v piatok vyhlásil, že súčasná zmluva so spoločnosťou Siemens Energy nevyžaduje, aby Rusko podniklo kroky na uľahčenie návratu turbíny pre plynovod Nord Stream 1. Informovala agentúra Reuters.

18:11 Spojené štáty odhadujú, že Ukrajina "odstránila viac ako stovku vysoko dôležitých ruských cieľov". Väčšina z nich bola na východe Ukrajiny a obrancom sa to podarilo hlavne v posledných týždňoch vďaka "presnému zameriavaniu za použitia amerických zbraňových systémov", povedal šéf amerického zboru náčelníkov štábov Mark Milley.

17:49 Štáty skupiny G7 budú dohliadať na to, aby podpísaná dohoda o vývoze obilia z ukrajinských prístavov nepredstavovala pre "Ukrajinu hrozbu nového ruského útoku," povedal kanadský premiér Justin Trudeau.

17:14 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v piatok vyzval na urýchlenú implementáciu dohôd podpísaných zástupcami Ukrajiny a Ruska v Istanbule, ktoré majú umožniť vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more. 

16:28 Ukrajina a Rusko v piatok v Istanbule separátne podpísali dohody s Organizáciou Spojených národov a Tureckom umožňujúce vývoz obilia z Ukrajiny cez Čierne more.

15:48 Proruskí separatisti vo východoukrajinskom Donbase zakázali a zablokovali internetový vyhľadávač Google na území Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a ĽLR), oznámili ruské médiá. Americká internetová spoločnosť Google podľa ruských úradov šíri po internete zavádzajúce informácie ohľadom vojny na Ukrajine, za čo jej už vymerali obrovské pokuty. 

15:19 Ukrajina podpíše dohodu umožňujúcu vývoz obilia z jej územia len s Tureckom a Organizáciou Spojených národov, nie však s Ruskom. Uviedol to v piatok poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

14:59 Šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková navštívi v utorok Prahu. S ministrom zahraničia Jánom Lipavským bude rokovať o Ukrajine, spolu navštívia Lidice.

14:42 Nepriestrelná vesta ukrajinského vojaka má dodatočnú ochranu. Okrem obvyklých pancierových plátov má aj kresbu jeho dcéry, ktorá "ochráni otca pred zlými Rusmi“.

14:32 Pri štvrtkovom ruskom útoku na Charkov zahynuli traja ľudia a ďalších 23 ľudí utrpelo zranenie. S odkazom na predsedu správy Charkovskej oblasti Oleha Synehubova to napísal The Kyiv Independent.

14:08 Daňové raje a schránkové firmy majú zásadný význam pre vodcov totalitných režimov, akým je aj ruský prezident Vladimir Putin. Tieto firmy okrem iného financujú ruskú armádu, ktorá napadla susednú Ukrajinu. Viac sa dozviete v článku.

13:59 Rusko odmieta správy, že kompresorová turbína potrebná na obnovenie plnej prevádzky plynovodu Nord Stream 1 uviazla pri tranzite. Informáciu vo štvrtok zverejnila agentúra Reuters, ktorá s odvolaním sa na dva zdroje uviedla, že Moskva zatiaľ nedala súhlas na prepravu turbíny späť do Ruska.

13:57 Rusko nepodnecuje potravinovú krízu a bude aj naďalej poskytovať dodávky potravín aj energií a plniť si tak záväzky vyplývajúce z medzinárodných dohôd. Povedal to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, píše v piatok agentúra DPA. 

13:29 Rusko tvrdí, že v zničenej škole v Kramatorsku zlikvidovalo "300 nacionalistov“. Podľa ukrajinských úradov bola pri ruskom ostreľovaní mesta v Doneckej oblasti, kde aktuálne prebiehajú ťažké boje, vo štvrtok zničená jedna škola a poškodených 85 obytných budov.

13:26 Poradca ukrajinského prezidenta vyhlásil, že Ukrajina s Ruskom nepodpíše žiadnu dohodu o vývoze obilia. Oba štáty totiž podpíšu paralelné dokumenty s OSN.

13:06 Ruský minister obrany Sergej Šojgu prišiel do Turecka, kde by mohol so zástupcami Ukrajiny podpísať dohodu o vývoze ukrajinského obilia.

12:44 Ruskí okupanti v Doneckej oblasti zablokovali prístup k internetovému vyhľadávaču Google, píše web denníka Ukrajinska pravda. Zároveň pripomína, že už predtým takýto krok urobila aj okupačná správa v susednej Luhanskej oblasti.

12:06 Po ruskom útoku raketou Iskander v Kramatorsku boli v sutinách nájdené tri mŕtve telá, informuje server The Kyiv Independent s odkazom na ukrajinských záchranárov.

12:05 Ruská vláda obmedzila počet zamestnancov diplomatických misií ďalších piatich takzvane nepriateľských krajín, píše portál Meduza. Diplomatické obmedzenia sa po novom týkajú Slovenska, Slovinska, Chorvátska, Dánska a Grécka.

Podľa webových stránok ruskej vlády smie Slovensko pre svoje diplomatické úrady v Rusku najať najviac šestnásť ruských pracovníkov, Grécko nie viac ako tridsaťtri, Dánsko dvadsať a Slovinsko a Chorvátsko nesmú najať žiadnych.

11:50 Podpora západných krajín Ukrajine musí pokračovať aj napriek únave, ktorú niektorí ľudia z tohto konfliktu pociťujú, uviedol český minister zahraničných vecí Jan Lipavský po návrate z Kyjeva. Predpoklad ruského prezidenta Vladimira Putina, že Západ v podpore nevydrží, sa podľa Lipavského nenaplní.  

11:11 Separatistická Podnesterská republika, ktorá leží v Moldavsku, sa napriek vojne na Ukrajine nevzdáva svojho sna o pripojení k Rusku, píše ruská agentúra RIA Novosti s odkazom na vyhlásenie Vitalija Ignatijeva, ktorý je označovaný ako minister zahraničia tohto regiónu. Tiraspol, hlavné mesto oblasti, kde sú rozmiestnené ruské jednotky, sa nachádza iba sto kilometrov od ukrajinského strategického prístavu Odesa. Moldavsko pritom v júni získalo kandidátsky status EÚ.

11:10 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že invázne jednotky od 5. júla zničili na Ukrajine štyri raketové systémy HIMARS dodávaných USA. Informáciu nie je možné nezávisle overiť. Ukrajinská strana obdobné informácie v minulých dňoch vždy poprela.

11:07 Rusko v juhoukrajinskom meste Mariupol drancuje zásoby ocele, ktorej časť mala byť vyvezená do Británie a krajín Európskej únie. Uviedol to šéf najväčšej ukrajinskej oceliarskej spoločnosti Metinvest, informovala v piatok britská agentúra PA Media. 

10:16 Takéto sú odhady ruských strát podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:45 Ukrajinská armáda odrazila ruský útok, ktorý smeroval od ropnej rafinérie v Lysyčansku, bojuje sa blízko obce Verkhnokamianka, oznámil podľa webu Ukrajinska pravda šéf vojenskej správy Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

9:42 Pri ruskom masovom raketovom útoku na juh Dnepropetrovskej oblasti zahynul najmenej jeden človek, oznámil guvernér oblasti Valentyn Rezničenko s tým, že v meste Apostolove je deväť ranených.

9:35 "Kremeľ búcha šampanské,“ napísal španielsky denník El País, ktorý označil za veľkých víťazov pádu talianskej vlády tamojšiu pravicu, ale nepriamo aj ruského prezidenta Vladimira Putina. Aj ten sa môže radovať z dlhého zoznamu problémov, ktoré rozpad talianskej vládnej koalície a demisie nestranického premiéra Maria Draghiho prinesú.

9:08 Nové sankcie od Európskej únie neovplyvnia prácu banky Sberbank v Rusku. Oznámila to agentúra TASS s odkazom na tlačovú službu bankového domu. Sberbank pribudla na sankčný zoznam v rámci posledného balíčka z dielne EÚ.

8:59 Rusi na Ukrajine častejšie využívajú rakety protivzdušnej obrany na ostreľovanie pozemných cieľov z dôvodu nedostatku striel zem-zem, tvrdí britské ministerstvo obrany. Tieto zbrane podľa neho nesú relatívne menej výbušné hlavice, ktoré síce môžu ohroziť jednotky rozmiestnené v otvorenom priestore alebo v bežných budovách, ale je nepravdepodobné, že by prenikli do opevnených štruktúr.

Podľa Britov je tiež väčšia pravdepodobnosť, že takéto strely minú ich pôvodný cieľ a spôsobia straty na civilnom obyvateľstve, pretože pre takéto využitie nie sú optimalizované a ruskí vojaci navyše nie sú pre takéto misie toľko vycvičení.

8:33 Rusi v noci bombardovali Nikopol, oznámil šéf vojenskej správy Dnepropetrovskej oblasti Valentin Rezničenko. Na mesto podľa neho vypálili asi sto striel, ktoré zničili jedenásť domov, vodovod a plynovod. Rakety dopadli aj na železnicu. Invázne jednotky ostreľovali aj Synelnykove a Kryvyj Rih, informuje server Ukrajinska pravda.

8:04 Tempo ruskej armády na Ukrajine sa teraz výrazne nelíši od oficiálne vyhlásenej operačnej prestávky medzi 7. a 16. júlom, uvádza v dnešnej analýze americký Inštitút pre štúdium vojny. Pre pomalý postup sa analytici domnievajú, že Rusko nebude schopné dobyť mestá Bachmut a Sloviansk.

7:50 Prvým z výsledkov návštevy Oleny Zelenskyj v USA, je návrh rezolúcie, v ktorej USA označujú ruské aktivity na Ukrajine za genocídu a odsudzujú ich. Informoval o tom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vo svojom tradičnom video odkaze následne apeloval na USA, Európsku úniu aj štáty NATO na udržanie podpory Ukrajine.

7:21 Kanada od marca dopravila na Ukrajinu pomoc v hodnote troch miliónov libier. Informáciu zverejnila ministerka obrany Anita Anandová.

6:44 Ukrajinská agentúra pre boj s korupciou identifikovala 215 potenciálnych kolaborantov medzi obecnými zastupiteľmi a úradníkmi. Národná agentúra pre prevenciu korupcie uvádza, že disponuje databázou viac ako pätnásťsto možných kolaborantov, z ktorých najväčšiu skupinu tvoria strážcovia zákona a súkromné osoby. Upozornil na to server The Kyiv Independent.

6:38 Rusko už údajne nedisponuje takou vojenskou silou, aby zvládlo naplniť svoje pôvodné ambície na území Ukrajiny. S týmto vyhlásením prišli predstavitelia Kanadských ozbrojených síl. Odvolávajú sa na predpokladaný stav strát Rusov, a to tak ľudských zdrojov, ako aj vojenskej techniky.

6:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videoprejave vo štvrtok večer vyhlásil, že Kyjev je schopný spôsobiť ruským silám rozsiahle škody. Ako píše agentúra Reuters, Ukrajina verí, že vďaka západným zbraniam - najmä raketometom s dlhým doletom, akými sú napríklad HIMARS od Spojených štátov - bude môcť spustiť protiofenzívu a znovu tak získať územia dočasne ovládané Moskvou. 

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok