Ukrajinci chcú Cherson späť. Zasiahli kľúčový most, posúvajú sa do regiónu

TA3 ČTK
23.7.2022 21:31

Ukrajinské ozbrojené sily v sobotu zasiahli Darivskyj most cez rieku Inhulec v Rusmi okupovanej Chersonskej oblasti na juhu krajiny, oznámil podľa agentúry Reuters poradca gubernátora Chersonskej oblasti Serhij Chlaň.

ONLINE:
TASR/AP

Predstaviteľ ruských okupačných úradov v regióne Kirill Stremousov podľa agentúry TASS pripustil, že Ukrajinci most ostreľovali a že dostal niekoľko zásahov, ale zároveň tvrdí, že nie je strategicky významný.

"Je to pokračovanie operácie, ktorej cieľom je odrezanie chersonskej skupiny Rusov od zásobovania. Každý most je slabým miestom pre logistiku a naše ozbrojené sily stále ničia systém nepriateľa. Toto ešte nie je oslobodenie Chersonu, ale vážny prípravný krok týmto smerom," napísal na facebooku Chlaň.

Podľa Stremousova zasiahlo most sedem striel a je v ňom asi sedem dier. "Ale je celý, je možné sa po ňom pohybovať. Na rozdiel od Antonivského mosta, tento nemá strategický význam," cituje TASS predstaviteľa miestnej Ruskom dosadenej správy.

Ukrajinci postupujú

Ukrajinské jednotky sa „krok za krokom“ dostávajú do Chersonskej oblasti na juhu krajiny, vyhlásil Volodymyr Zelenskyj. Vyjadrenie prišlo potom, čo obe strany informovali o zásahu mosta.

"Okupanti sa tam snažia vytvoriť si pozície… ale čo je im to platné? Ukrajinské ozbrojené sily sa krok za krokom posúvajú do regiónu,“ uviedol ukrajinský prezident.

Vyhlásenie ani jednej z bojujúcich strán nebolo možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Stanica BBC na svojom webe poznamenala, že tento most, rovnako ako Antonivský most cez Dneper, ktorý ukrajinské ozbrojené zložky ostreľujú už niekoľko dní, je strategicky dôležitým miestom, cez ktoré môže Rusko zásobovať svoje sily.

Ukrajina podľa Reuters používa zbrane dlhého doletu zo Západu na útoky na ruské zásobovacie línie a muničné sklady v snahe zvrátiť priebeh invázie a pripraviť protiofenzívu v Chersonskej oblasti, ktorú ovládajú ruské okupačné sily.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok