Iba deň po podpise dohody o obilí Rusko zaútočilo na ukrajinský prístav Odesa

TA3 ČTK
23.7.2022 12:38

Ruské rakety dnes zasiahli ukrajinský čiernomorský prístav Odesa. Podľa velenia ukrajinskej armády prístav zasiahli riadené strely Kalibr, explózie boli počuť aj v meste, uviedol server BBC.

Iba deň po podpise dohody o obilí Rusko zaútočilo na ukrajinský prístav Odesa
Twitter/Михайло Подоляк

Útok prišiel iba deň potom, čo Moskva a Kyjev podpísali dohodu o vývoze obilia, v ktorej hrá prístav v Odese kľúčovú úlohu. Ukrajinské ministerstvo zahraničia uviedlo, že pokiaľ Rusko dohodu nedodrží, ponesie zodpovednosť za globálnu potravinovú krízu. "Nepriateľ zaútočil na prístav v Odese strelami Kalibr; dve z nich boli zostrelené protivzdušnou obranou, dve zasiahli infraštruktúru prístavu," uviedla armáda na sieti Telegram.

Ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko na sieti Telegram povedal, že v prístave začalo po raketovom údere horieť. "Rusko zasiahlo prístav Odesa, na mieste zúri požiar, na prístav dopadli dve rakety. Sú tam obete," napísal a obvinil Rusko, že "jednou rukou podpisuje dohodu a druhú posiela rakety".


V piatok zástupcovia Ruska a Ukrajiny podpísali v Istanbule dohodu, ktorá má umožniť vývoz ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov Odesa, Čornomorsk a Južne. Dohoda, ktorú sprostredkovali OSN a Turecko, počíta s tým, že plavidlá s obilím budú môcť plávať námornými humanitárnymi koridormi.

"Netrvalo to ani 24 hodín, kým Rusko namierilo svoje strely na prístav v Odese, porušilo svoje sľuby a podkopalo svoje záväzky prijaté v dohode z Istanbulu prijaté za prítomnosti OSN a Turecka. V prípade nesplnenia (sľubov) Rusko ponesie plnú zodpovednosť aj za globálnu potravinovú krízu," napísal na twitteri hovorca ukrajinskej diplomacie Oleh Nikolenko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok