Vláda sa s lekármi na zvýšení platov zatiaľ nedohodla. Financie zabezpečíme, sľubuje Matovič

TA3 TASR
14.7.2022 07:08

Lekári hrozia výpoveďami, podarí sa vláde zachrániť situáciu? Vo štvrtok mala lekárskym a sesterským predákom predstaviť plán zvyšovania platov, no rokovania stopli. Budú pokračovať 9. augusta, detaily z diskusie neprezradili. Situáciu sme s vami sledovali online na webe aj vo vysielaní ta3.

20:00 Udalosti okolo zvyšovania platov zdravotníkov sme s vami sledovali ONLINE. Ďakujeme za vašu priazeň.

19:40 Udalosti ohľadom situácie zdravotníkov a ich platov sme sledovali aj v Hlavných správach. Redaktori ta3 si pre vás pripravili viaceré reportáže.

19:20 Predstavitelia ministerstva zdravotníctva sa s odborovými a stavovskými organizáciami v súvislosti s ich požiadavkami stretávajú často. Informujú ich aj o rokovaniach k zvýšeniu miezd pre zdravotníkov. Uviedol to komunikačný odbor rezortu. Vo štvrtok malo podľa neho prebehnúť aj stretnutie so zástupcami Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov.

17:20 Dolinková z Hlasu tiež uviedla, že "minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský je len reprezentatívnou bábkou bez akejkoľvek politickej moci". Obáva sa, že veľký odlev ľudských zdrojov v zdravotníctve sa nedokáže zastabilizovať dovtedy, kým zdravotníci nepocítia skutočnú motiváciu výkonu ich povolania a víziu budovania moderného zdravotníctva pre pacientov aj zdravotníkov.

16:40 Celú tlačovú besedu premiéra Eduarda Hegera a ministra financií Igora Matoviča o priebehu rokovaní so zdravotníckymi odborármi si môžete pozrieť nižšie.

16:30 Predseda vlády tiež zdôraznil, že sa rokuje o všetkých zložkách v zdravotníctve. "Rokovania prebiehajú na úrade vlády aj na ministerstve zdravotníctva. Rezort rokuje so širokou škálou," dodal s tým, že odborové zväzy sú najvyšším partnerom. Visolajský na stretnutí prízvukoval, že existujú aj iné zdravotnícke profesie, ktorým je potrebné sa venovať. "My sme pri pacientovi jeden tím, nemôže chýbať žiadna zložka," skonštatoval.

16:25 Podľa predsedníčky OZSaPA Moniky Kaveckej boli rokovania korektné. "Konečne sme mali pocit, že úprava, teda mzdové ohodnotenie sestier a pôrodných asistentiek, ale aj ostatných zdravotníckych pracovníkov, by malo byť také, aby bolo motivačné," podotkla.  

rokovania TA3/Milan Špak

16:20 Heger diskusiu označil za veľmi komplexnú. "Hovorili sme prierezovo o všetkých oblastiach zdravotníctva, ktoré je potrebné reformovať," vyhlásil. Visolajský povedal, že o konkrétnych sumách diskusia nebola. "V hrubých okruhoch sme si povedali základné črty," priblížil.

Visolajský ocenil prístup premiéra, ktorý si podľa jeho slov zobral požiadavky odborárov k srdcu. "Stretnutia s premiérom nás napĺňajú istou nádejou, ale pre nás je rozhodujúce, aby sme dospeli ku konkrétnym krokom v zdravotníctve," poznamenal. Lekári sú podľa jeho slov naďalej pripravení podať výpovede, ak nedôjde k zmene. Čas pred ďalším rokovaním si podľa jeho slov vyžiadali obe strany.

16:00 K tomu, že vláda sa so zdravotníkmi a lekármi na zvyšovaní platov zatiaľ nedohodla, sa vyjadrila aj strana Hlas.

"Dnešné rokovanie o zvyšovaní platov zdravotníkov bez účasti ministra zdravotníctva skončilo opäť nedohodou, bez konkrétneho návrhu, vágnym naťahovaním času na ďalšie analýzy a jasne potvrdilo to, čo tvrdíme dlhodobo. A teda, Vladimír Lengvarský síce sedí vyše roka v kresle ministra zdravotníctva, ale jeho funkcia je len reprezentatívnou bábkou bez akejkoľvek politickej moci a kompetencií riadiť rezort. Rovnako je nepochopiteľná neúčasť zástupcov záchranárov na týchto rokovaniach, pretože práve im zvýšenie platov sľúbil sám premiér už počas ich štrajku pred budovou Národnej rady SR," povedala podpredsedníčka strany Zuzana Dolinková.

15:50 Vyššie platy požadujú aj zdravotnícki záchranári. Tí však na rokovania pozvaní neboli. "Myslel som si, že ide o žart," hovorí František Majerský, prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov. Viac povedal v rozhovore.

15:40 Rokovania vlády a lekárskych odborárov sa však nezúčastnil minister zdravotníctva Lengvarský. 

15:31 Šéf Lekárskeho odborového združenia Visolajský hovorí, že pre nich nie sú dôležité sumy, ale aby prišlo systémové zlepšenie, vďaka čomu by prišla aj motivácia, že zdravotníci by zostali na Slovensku. 

15:30 "Chceme urobiť dobrú dohodu. Za ministerstvo financií hovorím, že prostriedky a financie zabezpečíme," vyhlásil Matovič po rokovaní vlády.

Po rokovaní vlády. TA3/Milan Špak

15:24 Rokovanie vlády a zdravotníckych odborárov sa skončilo. Oznámil to premiér Heger na tlačovej konferencii po rokovaní vlády. Debata bude pokračovať 9. augusta. "Detaily z rokovaní nebudeme momentálne medializovať. Budeme informovať až o záveroch," vysvetlil. To, či vláda predstavila plán zvyšovania platov, Heger nechcel konkretizovať, keďže podľa jeho slov rokovania stále prebiehajú a nič nie je konečné.

15:00 Zlú situáciu v zdravotníctve pociťujú aj ambulantní lekári. Hromadné výpovede lekárov by boli pre nemocnice katastrofou. Zdravotníci sú vyčerpaní po ťažkých pandemických rokoch. O riešeniach týchto problémov hovoril vo vysielaní ta3 Marián Šóth, prezident asociácie súkromných lekárov. Rozhovor s ním nájdete nižšie.

14:50 Pozreli sme sa pod Tatry. Tamojšia nemocnica má za sebou ťažké pandemické obdobie a aj toto zariadenie postihol odchod zdravotníckych pracovníkov. Navyše je čas dovoleniek. Ako sa s touto situáciou vysporiadal manažment nemocnice? To povedal Jozef Tekáč, riaditeľ Nemocnice Poprad, a.s:

14:30 Záchranári na Slovensku chýbajú, mnohí odchádzajú aj do zahraničia, vyšší plat dostanú napríklad aj v Česku, priznal v rozhovore pre ta3 František Majerský, prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov. "Momentálne ani nemáme čím konkurovať Českej republike," dodal.

K rokovaniam o zvýšení platov v rámci stavovských organizácií prozvaní neboli, Majerský to okomentoval s tým, že tomu nerozumie a že by sa nemalo rokovať bez nich.

14:10 Podľa pravidiel OECD chýba v slovenskom zdravotníctve dvetisíc lekárov a 18 tisíc sestier. Nemáme zmapovaný chýbajúci ďalší personál, ako sú sanitári, laboranti a ďalších štrnásť profesií v zdravotníctve. Priemerný vek zdravotnej sestry sa za dva roky zvýšil zo 48 na 51 rokov, mladé zdravotné sestry odchádzajú.

Od začiatku tohto roku ich odišla tisícka. Slovenské zdravotníctvo čaká veľká reforma, ktorá si vyžiada ďalších desaťtisíc sestier. Bez nich každá, aj sebelepšia reforma ostane iba na papieri. O riešeniach tohto neutešeného stavu sme hovorili s analytikom Inštitútu pre výskum sociálnych a ekonomických rizík Martinom Halásom v relácii Tak takto:

13:40 V štúdiu ta3 sme privítali Tomáša Szalaya, riaditeľa odboru zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý sa zaoberá zdravotnou politikou, dostupnosťou zdravotnej starostlivosti a zdravotníckou legislatívou. Podľa neho by sme na Slovensku mali pracovať napríklad aj s myšlienkou, aby na jedného lekára pripadalo viac pacientov.

Celý rozhovor si môžete pozrieť aj tu:

13:15 Napätá situácia v zdravotníctve ovplynila aj detskú pohotovosť v Ružomberku. Tej pre nedostatok lekárov hrozilo jej zatvorenie. Podľa najnovších informácií hovorkyne Žilinského kraja Evy Lacovej sa však pohotovosť pre deti rušiť nebude.

Uviedla, že na nasledujúci mesiac kraj pripravil rozpis služieb, v ktorom sú zaradení lekári primárneho kontaktu z okresu Ružomberok. Na jedného lekára podľa hovorkyne vychádza v priemere štyri až päť služieb v mesiaci.

12:55 Dlhodobý nedostatok zdravotníckeho personálu sa týka celého Slovenska. Pociťujú ho aj v regionálnych nemocniciach. Niekde viac, inde menej. Napríklad v Spišskej Novej Vsi si pomohli aj personálom z Ukrajiny. O tom, aká je tam situácia sme sa rozprávali s riaditeľkou Nemocnice Svet zdravia Renátou Šulákovou. Celý rozhovor si môžete pozrieť aj tu:

11:55 Podpora zdravotníkov pri nežiaducich udalostiach je prehliadaná. Upozornil na to lekár zaoberajúci sa bezpečnosťou v zdravotníctve Vladimír Černák, ktorý pôsobí v zahraničí. Obete nežiaducich udalostí podľa neho možno rozdeliť do niekoľkých kategórií.

"Primárnou obeťou je pacient a jeho najbližšie okolie. Sekundárnou obeťou je zdravotnícky pracovník, ktorý bol súčasťou incidentu. Terciárnou obeťou môže byť zdravotnícke zariadenie, ktoré stratilo dôveru, a tak dôjde k poklesu záujmu zo strany klientov," skonštatoval. Obeťou podľa neho môže byť aj celá spoločnosť, ak stratí dôveru v zdravotnícky systém spoločnosti.

11:34 Regionálny redaktor ta3 Peter Revús sa rozprával s riaditeľom Kysuckej nemocnice s poliklinikou v Čadci Martinom Šenfeldom. Hromadné výpovede lekárov by boli pre menšie regionálne nemocnice katastrofou. Ako zhodnotil aktuálnu situáciu?

Viac sa dozviete tu:

11:12 Aj sestry majú svoje požiadavky. O situácii v zdravotníctve sme sa rozprávali aj s Ivetou Lazorovou – prezidentkou Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. Celý rozhovor si môžete pozrieť aj tu:

11:06  Visolajský ešte pred médiami spresnil, že od vlády chceli, aby návrh o platoch v zdravotníctve predložila už skôr. Uviedol, že lekári budú potrebovať ešte čas na preštudovanie a nedá sa vraj ani očakávať, že by už dnes došlo k dohode.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa na rokovaní nezúčastňuje, Visolajský k tomu dodal, že ho o rokovania žiadali, posielal ich však na ministerstvo financií.

11:04 Na vládu už dorazila aj poslankyňa OĽANO a predsedníčka odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká, ktorá avizovala, že médiám sa k aktuálnej situácii vyjadrí až po rokovaní.

10:56 Na Úrad vlády už prišiel aj šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. "Zdravotníctvo melie z posledného, nie sú lekári, nie sú sestry. Aj štrajkovou pohotovosťou sa snažíme zastaviť kolaps slovenského zdravotníctva," uviedol Visolajský pred rokovaním na vláde. "Máme zásadné veci, v ktorých nepoľavíme," dodal.

Peter Visolajský TA3/Milan Špak

10:11 Spred Úradu vlády informoval o avizovanom rokovaní o mzdách v zdravotníctve redaktor ta3 Jozef Šivák. Na stretnutí bude podľa jeho informácií chýbať minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ktorý nedostal pozvánku od premiéra Eduarda Hegera.

10:00 Aktuálne informuje priamo z vlády o situácii zdravotníckych platov náš redaktor Jozef Šivák.

Jozef Šivák TA3/Milan Špak

9:17 Situáciu s platmi zdravotníkov budeme sledovať aj vo vysielaní na ta3. V spravodajskom bloku po 10.00 hod. sa naživo spojíme s redaktorom Jozefom Šivákom, ktorý bude situáciu sledovať na Úrade vlády. Predpoludním vám prinesieme tiež rozhovor s prezidentkou Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivetou Lazarovou. Redaktor Patrik Jager vo vysielaní vyspovedá predsedu Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského.

Po 11.00 hod. sa vo vysielaní prihlásia regionálni reportéri ta3 z okolia Žiliny a spod Tatier - Peter Revús a Jozef Slivenský - so svojimi hosťami.

8:34 Zástupcovia stavovských organizácií na Slovensku - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek a Slovenská komora zdravotníckych záchranárov a ostatných signatárov – zástupcov odborov a komôr v zdravotníckych povolaniach (Slovenská komora medicínsko technických pracovníkov, Slovenská komora fyzioterapeutov, ZZS Bratislava a ZZS Košice) upozorňujú, že doteraz neboli pozvaní na žiadne pracovné stretnutie, kde by bol predložený návrh na zvýšenie miezd zdravotníckych pracovníkov. Premiérovi preto zaslali otvorený list.

Informácie o rokovaní o mzdách s predstaviteľmi vlády sa dozvedeli vraj len z médií. "Kto a od koho dostal mandát na naše zastupovanie? Ako je možné, že o tak dôležitej téme, akou sú mzdy pre všetkých zdravotníckych pracovníkov, sa rokuje o nás bez nás? Alebo sa opäť rokuje len preto, aby sa rokovalo bez konkrétnych záverov? Sme rozhorčení zo spôsobu komunikácie, akú si zvolilo Ministerstvo zdravotníctva SR a Vláda SR a ktorá nie je znakom konštruktívneho dialógu vo vyspelých demokraciách," píše sa v stanovisku organizácií, ktoré zaslali médiám.

8:15 Požiadavky zdravotníkov na zvýšenie platov sú veľmi opodstatnené. Ak k tomu nedôjde, Slovensko bude mať vážny problém. Myslí si to prezidentka Zuzana Čaputová. Avizuje preto stretnutie s ich zástupcami.

7:25 "Niekto trucuje a niekto maká," napísal ešte v stredu večer na sociálnej sieti minister financií Igor Matovič v reakcii na zvyšovanie platov učiteľom. Vo štvrtok sú podľa neho na rade zdravotníci, celú dohodu s odborármi pre učiteľov vraj "upiekli" aj bez SaS.

Situáciu sledujeme aj vo vysielaní ta3, počas dňa vám k téme prinesieme aktuálne správy i rozhovory.

7:00 Vo štvrtok bude jasné, či hromadné výpovede 3-tisíc lekárov budú reálnejšie. Premiér chce totiž lekárskym a sesterským predákom predstaviť plán zvyšovania platov. Lekárske odbory avizovali, že ak do konca leta nedôjde k dohode, doktori podajú v nemocniciach výpoveď. 

Viac si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok