Potrebujeme posilniť tímy na chirurgii a traumatológii, hovorí šéfka spišskonovoveskej nemocnice

ta3
14.7.2022 12:30

Dlhodobý nedostatok zdravotníckeho personálu sa týka celého Slovenska. Pociťujú ho aj v regionálnych nemocniciach. Niekde viac, inde menej. Napríklad v Spišskej Novej Vsi si pomohli aj personálom z Ukrajiny. O tom, aká je tam situácia, sme sa rozprávali s riaditeľkou Nemocnice Svet zdravia Renátou Šulákovou.

Aká je aktuálna personálna situácia v nemocnici? Koľko lekárov a z akých špecializácií vám chýba?

Celková situácia v zdravotníctve nie je jednoduchá. Aj my vnímame a pociťuje dlhodobý nedostatok zdravotníckych pracovníkov. Celkovo môžeme povedať, že v našej nemocnici je situácia, čo sa personálu týka, stabilizovaná. Máme dostatok v nechirurgických odboroch a aj záujem absolventov lekárskych fakúlt o tieto nechirurgické odbory je dostatočný, a tak si už môžeme aj vyberať tých najlepších absolventov.

Naopak, čo sa týka, chirurgických odborov, najmä špecializácie všeobecná chirugia alebo traumatológia, tam je veľmi nízky záujem z radu absolventov, a práve v týchto dvoch špecializáciách by sme potrebovali aj my posilniť naše lekárske tímy.

Celkovo však môžem konštatovať, že žiadne oddelenie nezatvárame, operačný program beží v tzv. letnom režime, pretože sa snažíme umožniť našim zamestnancom čerpanie dovoleniek na oddych a na relaxáciu.

Aká veľká je vaša nemocnica, koľko máte lekárov a koľko vám chýba?

Naša nemocnica má okolo 550 zamestnancov, z toho je do 100 lekárov. Na niektorých oddeleniach, ako je pediatria alebo neurológia, máme tých lekárov dostatok. Na chirurgických odboroch by sme prijali aj atestovaných aj neatestovaných lekárov. O počtoch je ťažko rozprávať, pretože lekár, ktorý je špecialista, je už atestovaný, čiže samostatne pracujúci lekár. Lekári, ktorí nie sú atestovaní, musia robiť pod dohľadom atestovaných lekárov.

Ako je to so zdravotnými sestrami? Vieme, že aj počas pandémie sestry z rôznych nemocníc odišli. Aká je situácia u vás?

Aj u nás je situácia so sestrami stabilizovaná. Tento rok sa nám podarilo prijať alebo sme v procese prijatia 20 nových sestier, pôrodných asistentiek alebo rádiologických technikov. V čase covidu sestry vypomáhali na rôznych oddeleniach, presúvali sme ich. Bolo to v dôsledku reprofilizácie a v dôsledku výpadku personálu na jednotlivých oddeleniach. Teraz sa to deje zriedka.

Mohli ste siahnuť aj po personále z Ukrajiny?

Skúsenosti s ukrajinskými lekármi sú v našej nemocnici veľmi dobré. Naši dlhodobí lekári z Ukrajiny, ktorí boli prijatí ešte pred rokom 2015 sú už všetci špecialisti, to znamená, že sú atestovaní.

V čase vojenského konfliktu sme prijali troch nových lekárov, a sme v procese prijatia ďalších troch lekárov. Títo lekári by mali formou dočasnej odbornej stáže posilniť hlavne chirurgicko-traumatologický lekársky tím.

A čo dovolenky? Na jednej strane vieme, že si vaši kolegovia majú právo odpočinúť, na strane druhej vieme, že riaditelia nemocníc nemajú veľmi radi toto obdobie, pretože treba niekedy aj presúvať medzi oddeleniami, aby sa dal zabezpečiť chod oddelenia. Ako je to u vás?

Dovolenky čerpáme podľa plánu, ako majú jednotliví zamestnanci. Snažíme sa umožniť čerpanie dovolenie, lebo si myslíme, že oddych pre zdravotníka je veľmi dôležitý. 

Z vašich slov vyplýva, že u vás a možno aj v menších nemocniciach v okolí je tá situácia o čosi lepšia, ako je vo veľkých nemocniciach v krajských mestách.

Situácia nie je optimálna, ale je stabilizovaná. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok