Výpoveď je zúfalý čin, žiaľ, inú možnosť nemáme, povedal predseda lekárskeho združenia

TA3
14.7.2022 11:37

Premiér chce vo štvrtok, 14. júla, lekárom a sestrám predstaviť plán zvyšovania ich platov. Lekárske odbory avizovali, že ak do konca leta nedôjde k dohode, doktori podajú v nemocniciach výpoveď. Viac nám už povedal predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

"Napĺňa sa to, čo sme avizovali dlho. Videli sme to skôr, je to dlhoročný problém, veľa zanedbaných problémov, ktoré sa dnes začínajú prejavovať nedostatkom zdravotníkov," hovorí predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský s tým, že pandémia situáciu v zdravotníctve akcelerovala. "Naša vláda, žiaľ, na pandémiu, nijako nezareagovala oproti okolitým krajinám ako Česko, Maďarsko a Poľsko, ktoré podporili svojich zdravotníkov," pokračoval. Vláde vyčíta, že nepodnikla kroky, hoci na to upozorňovali. 

Ako pre ta3 uviedol, je potrebné si uvedomiť, že čím neskôr sa situácia začne riešiť, tým vyjde podstatne drahšie. Prilákať naspäť zdravotníkov zo zahraničia, bude náročné.

Požiadavky sformulovali do ôsmich bodov. Prvým je, aby boli nemocnice spravodlivo financované, a aby nevytvárali dlh. Žiadajú tiež reformu lekárskeho vzdelávania. "Žiadame navýšenie platov pre sestry, pretože toto je vážny problém slovenského zdravotného zdravotníctva - nedostatok sestier, ktorý má príčinu v zlom odmeňovaní. Lekári žiadajú, aby sa sestrám navýšili mzdy," uviedol Visolajský. Ďalej žiadajú podporu lekárkych fakúlt, výstavbu nemocnice Rázsochy, výstavbu nemocnice v Martine a podporu lekárskej fakulty v Košiciach. "Slovensko musíme pripraviť na konkurenciu okolitých krajín Česka, Maďarska, Poľska vo financovaní, odmenách a mzdách pre lekárov."

Komunikáciu s ministerstvom zdravotníctva Visolajský označil za "rokovania pre ďalšie rokovania". "Tam žiadne kroky zatiaľ nevidíme," povedal. Po zásahu premiéra Eduarda Hegera vznikli podľa šéfa LOZ pracovné skupiny, ale zatiaľ z nich nemajú výsledky. Situácia podľa neho vôbec nie je taká, aby si mohli dovoliť ďalšie roky počúvať sľuby.

Na margo avizovaných výpovedí lekárov, ktoré nastanú v prípade, ak vláda nezasiahne - uviedol, že inú možnosť nemali a ide o zúfalý čin. "Nemáme ako inak prinútiť kompetentných, aby konečne konali v slovenskom zdravotníctve, pretože tú ich nečinnosť si odnáša náš pacient. Nemôžeme sa na to mlčky prizerať."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok