ONLINE: Na Ukrajine prišlo o život už vyše päťtisíc ľudí, Rusko blokuje východy z okupovaného Melitopolu

TA3 TASR ČTK
12.7.2022 06:37

Ukrajinská armáda oznámila, že v pondelok spustila protiofenzívu proti ruským silám, ktoré okupujú časť Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Viac než 5000 civilistov prišlo na Ukrajine o život od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy 24. februára. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:45 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

22:02 Súd na západe Ukrajiny poslal na päť rokov do väzenia obdivovateľku komunizmu a Sovietskeho zväzu, ktorá svoje názory šírila na sociálnych sieťach.

20:15 Ukrajinskí proruskí separatisti v utorok v Moskve otvorili veľvyslanectvo medzinárodne neuznanej Doneckej ľudovej republiky. 

Novootvorené veľvyslanectvo sa v ruskej metropole nachádza v blízkosti diplomatických misií západných krajín. Na otvorení neboli prítomní vysokí ruskí predstavitelia, aj to napriek ich avizovanej účasti. Šéfka rezortu zahraničných vecí DĽR Nataľja Nikanorovová uviedla, že v čase zvyšujúceho sa napätia sa rozhodli pre skromnejšiu ceremóniu.

20:11 Poľsko by podľa nepotvrdených informácií malo už čoskoro poskytnúť Ukrajine 232 tankov PT-91 Twardy. Na oplátku by mala Varšava od Spojených štátov obdržať 300 už používaných tankov Abrams, napísal poľský server Defence 24.

19:23 Dánska hračkárska firma Lego oznámila ukončenie svojho biznisu v Rusku, súčasťou čoho je aj prepustenie 90 zamestnancov v Moskve. Spoločnosť to uviedla v utorok s tým, že súčasná situácia v krajine jej neumožňuje na tomto trhu ďalej pôsobiť.

19:07 Na vyšetrenie vojnových zločinov na Ukrajine chce Európska únia využiť existujúce súdy. Vytvorenie špeciálneho tribunálu bez ďalších mocností nebude možné, uviedli v utorok eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders a český minister spravodlivosti Pavel Blažek.

18:25 Západné firmy, ktoré sa rozhodli opustiť ruský trh, budú mať viac času na riešenie spôsobu svojho odchodu. Umožnil im to ruský parlament, ktorý pred letnou prestávkou neschválil návrh zákona umožňujúci úradom konfiškáciu majetku takýchto spoločností.

17:51 Viac než 5000 civilistov prišlo na Ukrajine o život od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy 24. februára, oznámil v utorok Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

17:06 Na Ukrajinu poputuje prvá miliarda z celkových deviatich, ktoré Kyjevu sľúbila Európska únia. Na uvoľnení prvej sumy sa dohodli ministri financií členských krajín únie. Dlhodobá pôžička má Ukrajine pomôcť pri financovaní základných funkcií štátu.

16:52 Spojené štáty a Svetová banka poskytnú Ukrajine ďalšiu pomoc, a to vo výške 1,7 miliardy dolárov na vyplatenie miezd pre zdravotníkov a poskytovanie ďalších nevyhnutných služieb v krajine.

15:56 Jednotky Kremľa zablokovali východy z Ruskom okupovaného mesta Melitopol v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny, oznámil v utorok tamojší starosta Ivan Fedorov. Ruské jednotky sa podľa Fedorova "natoľko boja protiofenzívy" ukrajinských ozbrojených síl, že sa "ukryli za tisícky civilistov ako za živé štíty".

15:50 Turecko oznámilo, že v stredu bude hostiť delegácie z Ruska a Ukrajiny spoločne s diplomatmi OSN s cieľom diskutovať o obnove zablokovaných dodávok obilia cez Čierne more. Stretnutie v utorok avizoval turecký minister obrany Hulusi Akar, ktorý však nespresnil, kto bude jednotlivé strany zastupovať.

15:21 Ukrajinské jednotky zachránili piatich Ukrajincov v rámci špeciálnej operácie v Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedla v pondelok ukrajinská vojenská tajná služba s tým, že išlo o jedného vojaka, jedného bývalého policajta a troch civilistov.

14:33 Ukrajinci naplno využívajú dodávku moderných amerických húfnic M777.

14:31 Nedostatok personálu v ruských ozbrojených silách môže nútiť ruské ministerstvo obrany robiť nábor aj vo väzniciach. Informuje o tom televízia Sky News.

14:26 Spoločnosť Lego ukončila zmluvu s prevádzkovateľom svojich 81 obchodov v Rusku. Je to krok, ktorý by mohol znamenať koniec činnosti dánskeho výrobcu hračiek v Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters.

14:20 Rozviedka ukrajinského ministerstva obrany v utorok oznámila, že bola úspešne vykonaná "špeciálna operácia" s cieľom oslobodiť päť Ukrajincov z ruského zajatia v okupovanej Chersonskej oblasti na juhu krajiny. Jedna z oslobodených osôb má "vážne bojové zranenie" a vyžaduje lekárske ošetrenie.

14:18 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v utorok vyhlásil, že Západ sa pripravuje zaútočiť na Rusko cez jeho krajinu. O údajnom komplote podľa vlastných slov hovoril v pondelok s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. 

13:45 Rusko tvrdí, že v bojoch na Ukrajine za posledné tri týždne zabilo značný počet zahraničných žoldnierov vrátane 23 z Británie. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že celkový počet žoldnierov pôsobiacich na Ukrajine je 2700, a nie 20 000, ako tvrdí Kyjev. Ministerstvo však nepredložilo žiadne dôkazy, píše The Guardian. 

13:26 V Odeskej oblasti sa ruským silám podarilo zničiť odpaľovacie zariadenie protilodných striel Harpoon dodaných z USA, oznámil podľa agentúry Interfax hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

13:10 Ruskí útočníci podľa agentúry Ukrinform zničili alebo poškodili 115 vzdelávacích inštitúcií v Černihivskej oblasti. "Z 57 materských škôl v Černihove bolo 37 zničených alebo poškodených. V súčasnej dobe ich obnovilo činnosť šesť. Teraz je (pre deti v škôlkach) dvetisíc miest, ale potrebujeme dva a pol tisíc," povedal predstaviteľ oblastnej správy.

12:47 Ruský prezident Vladimir Putin odcestuje budúci utorok do Teheránu, kde sa s prezidentmi Iránu a Turecka Ebrahímom Raísím a Recepom Tayyipom Erdoganom zúčastní na summite o Sýrii. V utorok to oznámil Kremeľ. Informovali agentúry AFP a AP.

12:43 Zástupcovia Ukrajiny a OSN sa v stredu v Istanbule zrejme pripoja ku konzultáciám medzi Ruskom a Tureckom ohľadom exportu obilia z Ukrajiny. S odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničia o tom informovala agentúra Interfax. 

12:41 Bielorusko vykonáva v blízkosti ukrajinských hraníc vojenské cvičenia. Podľa bieloruského ministerstva obrany sa konajú od 12. do 14. júla v južnej časti Gomelskej oblasti. Zúčastňujú sa na nich bieloruské teritoriálne sily, jednotky vnútornej obrany, píše web The Kyiv Independent.

12:35 Na Ukrajine bolo spustených viac ako 900 konaní v rámci nového článku o aktivitách spolupráce. Väčšina podozrivých sa nachádza na okupovaných územiach. Celkovo však bolo úspešne stíhaných 163 osôb.

12:19 Ukrajinský minister spravodlivosti Denys Maliuska je presvedčený, že ruskí strojcovia vojenskej invázie na Ukrajinu vrátane prezidenta Vladimira Putina a ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova skončia vo väzení. Otázkou nie je či, ale kedy, povedal po príchode na rokovania s náprotivkami z Európskej únie.

12:02 EÚ pošle Ukrajine prvú miliardu eur z celkových deviatich miliárd, ktoré sľúbila v rámci okamžitej pomoci v súvislosti s ruskou inváziou. Odsúhlasili to ministri financií členských krajín. Dlhodobá pôžička má financovať základnú prevádzku štátu. 

11:56 Ukrajinská armáda oznámila, že v pondelok spustila protiofenzívu proti ruským silám, ktorí okupujú časť Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, píše DPA.

11:06 Ruské sily za posledných 24 hodín zasadili osem úderov na šesť sídiel v Doneckej oblasti, uviedla agentúra Ukrinform s odvolaním sa na regionálnu políciu.

10:36 Ruské rakety zasiahli pri utorkovom ostreľovaní mesta Mykolajiv dve zdravotnícke zariadenia a obytné budovy. Zranení boli podľa starostu mesta štyria ľudia, uviedla agentúra Ukrinform.

10:15 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 12. júlu podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:46 Počet obetí víkendového ruského raketového útoku na východoukrajinské mesto Časiv Jar vzrástol na 34. S odvolaním sa na šéfa Doneckej oblasti o tom v utorok informovali ukrajinské médiá. Záchranná operácia pokračuje, pracovníci Štátnej služby pre mimoriadne udalosti podľa neho k utorkovému ránu odpratali asi 70 percent trosiek.

9:15 Z časti Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ktorú má pod kontrolou ukrajinská vláda, evakuovali dosiaľ približne 80 percent predvojnovej populácie. Píše o tom The Guardian.

9:14 Podľa ukrajinského generálneho štábu prišli ruské sily od začiatku invázie o 37 470 vojakov. Rusko podľa neho tiež stratilo 1 649 tankov, 3 829 bojových obrnených vozidiel, 2 699 vozidiel a palivových nádrží, 838 delostreleckých systémov, 247 raketových systémov s viacnásobným odpaľovaním, 109 systémov protivzdušnej obrany, 188 vrtuľníkov, 217 lietadiel.

8:32 Nemecko a Japonsko pomôžu organizovať vývoz obilia z Ukrajiny, uviedli japonský minister zahraničia a vrchná nemecká diplomatka po stretnutí v Tokiu.

8:15 Nedostatok personálu ruských ozbrojených síl možno núti Moskvu obracať sa k netradičnému náboru, vrátane náboru personálu z ruských väzníc pre súkromnú vojenskú spoločnosť Wagner, uviedlo vo svojej rannej správe britské ministerstvo obrany na Twitteri. "Ak je to pravda, tento krok pravdepodobne naznačuje problémy s nahradením značného počtu ruských obetí."

8:11 Rusi tvrdia, že v Novej Kachovke v Chersonskej oblasti zomrelo pri ukrajinskom útoku sedem ľudí a desiatky utrpeli zranenia. Ukrajinci predtým informovali, že tam zničili muničný sklad. Informácie nie je možné nezávisle overiť. Ruská agentúra Interfax ďalej píše, že Ukrajinci útočili raketometmi HIMARS. 

7:53 Štáb Českej televízie natáčal s dobrovoľníkmi-zdravotníkmi, ktorí riskujú svoje životy, aby zachránili iných. Viac sa dozviete vo videu, ktoré zverejnila ČT24.

7:48 Organizácia Spojených národov v pondelok oznámila, že bude monitorovať vojnu na Ukrajine z hľadiska porušovania práv detí vrátane zabíjania, zranení, náboru vojakov a znásilňovania či iných foriem sexuálneho násilia.

7:37 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko pravdepodobne naďalej umožňuje Rusku prístup do bieloruského vzdušného priestoru, aby tak vyjadril podporu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi bez toho, aby riskoval dôsledky priamej bieloruskej vojenskej účasti na Ukrajine, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny.

7:24 Ukrajinské ministerstvo zahraničia predvolalo zástupcu Kanady kvôli výnimke zo sankčného režimu voči Rusku, ktorá umožňuje dodávku turbíny pre plynovod Nord Stream, oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj. "Ak si teroristický štát dokáže vymôcť takú výnimku zo sankcií, aké výnimky bude chcieť zajtra alebo pozajtra?" pýta sa.

7:20 Európska únia plánuje v nadchádzajúcich týždňoch navrhnúť nový balíček sankcií proti Rusku, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na oboznámené zdroje. "Návrh by mohol zahŕňať obmedzenia dovozu zlata, opatrenia na nápravu predchádzajúcich sankcií a ďalšie zoznamy osôb a subjektov," uvádza sa v správe. Prebiehajú aj diskusie o mechanizmoch obmedzujúcich cenu ropy, ku ktorým v blízkej budúcnosti pravdepodobne nedôjde.

7:05 Najbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov v pondelok oznámil, že všetok svoj mediálny biznis odovzdá štátu. Neskôr však svoje vyhlásenie zmiernil. "Štátu vrátime iba to, čo mu patrí – teda licencia na vysielanie. Presne to je uvedené vo vyhlásení Rinata Achmetova. Žiadny iný majetok mediálnej skupiny štátu neodovzdáme,“ korigovala posla webu The Kyiv Independent Natalja Jemčenková, riaditeľka pre vzťahy s verejnosťou a komunikáciu spoločnosti System Capital Management.

6:54 Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny vykonali ruské sily neúspešné pozemné útoky severozápadne od Slovjanska a západne od mesta Doneck, útoky viedli aj severozápadne od Charkova. V okolí Siverska a Bachmutu pokračovali okupačné jednotky v leteckých a delostreckých úderoch. Pozdĺž celej južnej osi sa zameriavali na obranné operácie.

6:46 Na Ukrajinu sa z Európskej únie vrátili už viac ako 3 milióny ukrajinských utečencov, približne 3,7 milióna ľudí zostáva v krajinách EÚ.

6:44 Podľa operačného veliteľstva Juh ukrajinskej armády v pondelok obrancovia zaútočili na muničné sklady v Mykolajivskej oblasti. Ruské sily sa podľa ukrajinských vojenských predstaviteľov ďalej sústredia na delostrelecké a mínometné ostreľovanie, podnikajú aj letecké a raketové útoky na tylové pozície obrancov aj sídla po línii dotyku.

6:37 Podľa ukrajinskej agentúry Ukrinform zasiahli ruské rakety v utorok ráno mesto Mykolajiv ležiace medzi Chersonom a Odesou. "Podľa svedkov boli výbuchy počuť vo všetkých štvrtiach mesta," uviedla agentúra, podľa ktorej na ruské ostreľovanie reagovali ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany.

6:36 Irán plánuje dodať Rusku stovky dronov schopných niesť zbrane, ktoré budú následne použité na Ukrajine, oznámil v pondelok poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

6:35 Na 33 stúpol v noci na utorok počet obetí sobotňajšieho raketového útoku na bytový dom v meste Časiv Jar na východe Ukrajiny. Oznámila to na sociálnej sieti Facebook Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie.

6:33 Ruskom okupovaným mestom Nova Kachovka v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny v pondelok večer otriasla explózia. Podľa hovorcu správy Odesskej oblasti Serhija Bratčuka bol zničený ruský muničný sklad.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok