Ukrajina a OSN sa pripoja k rokovaniam Ruska a Turecka o vývoze obilia. Kyjev viní Moskvu z blokovania lodí v Čiernom mori

TA3 ČTK
12.7.2022 12:26

Zástupcovia Ukrajiny a OSN sa v stredu v Istanbule zrejme pripoja ku konzultáciám medzi Ruskom a Tureckom ohľadom exportu obilia z Ukrajiny. S odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničia o tom informovala agentúra Interfax. V dôsledku ruskej invázie v susednej krajine sú v ukrajinských prístavoch zablokované milióny ton obilia určených na vývoz.

pole polia poľnohospodárstvo žatva obilie (SITA)
SITA

Ukrajina je kľúčovým poľnohospodárskym exportérom a jej neschopnosť kvôli ruskej invázii dodávať dôležité dodávky obilia spôsobila prudký nárast cien potravín, čím sa umocnili obavy z celosvetovej potravinovej krízy, poznamenala agentúra Reuters.

Riaditeľ odboru medzinárodných vzťahov ruského ministerstva zahraničných vecí Pjotr Iľjičev v utorok Interfaxu povedal, že Moskva a Ankara udržujú pravidelný dialóg o probléme vývozu ukrajinského obilia cez prístavy, pričom ďalšie kolo konzultácií sa odohrá v stredu 13. júla v Istanbule. "Očakáva sa aj účasť ukrajinských zástupcov a pozorovateľov z OSN," povedal. Predstavitelia Ukrajiny sa zatiaľ nevyjadrili.

Kyjev viní Rusko z blokovania lodí v Čiernom mori, pričom kvôli tomu podľa prezidenta Volodymyra Zelenského na Ukrajine uviazlo vyše 20 miliónov ton obilia. Moskva blokovanie plavidiel s obilím popiera a tvrdí, že na vine je Ukrajina, ktorá zamínovala vody okolo svojich prístavov. Ukrajina okrem toho tvrdí, že Rusko kradne obilie z jej skladov v okupovaných oblastiach a vyváža ich buď do samotného Ruska alebo do iných krajín, napísala už skôr agentúra Reuters.

Zelenskyj nedávno uviedol, že Kyjev rokuje s Tureckom a OSN ohľadom zaistenia záruk pre vývoz obilia z ukrajinských prístavov. Ankara sa podľa nedávneho vyjadrenia prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana naďalej snaží presadiť plán OSN ohľadom bezpečného vývozu obilia z Ukrajiny na svetový trh. Iľjičev v utorok uviedol, že ruská strana opakovane potvrdzovala, že je pripravená podporiť zabezpečenie plavby zahraničných obchodných plavidiel na vývoz ukrajinského obilia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok