USA tvrdia, že Irán plánuje dodať Rusku stovky dronov. Vojakov čaká výcvik, ako ich používať v boji

TA3 TASR
12.7.2022 07:04

Spojené štáty sa domnievajú, že sa Irán chystá Rusku dodať niekoľko stoviek dronov, z ktorých niektoré budú schopné niesť zbrane. Novinárom to v utorok podľa agentúry AP povedal bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan. Rusko by podľa neho tieto bezpilotné lietadlá mohlo použiť pri svojej pokračujúcej invázii na Ukrajinu.

USA tvrdia, že Irán plánuje dodať Rusku stovky dronov. Vojakov čaká výcvik, ako ich používať v boji
Twitter/Ukraine Battle Map

"Naše informácie naznačujú, že sa iránska vláda chystá poskytnúť Rusku až niekoľko stoviek bezpilotných lietadiel, vrátane tých schopných niesť zbrane, a to všetko v zrýchlenom termíne," povedal Sullivan. USA podľa neho tiež majú informácie dokladajúce, že Irán chystá výcvik ruských síl, pri ktorom ich naučia tieto bezpilotné lietadlá používať možno už tento mesiac. Či Teherán Rusku už niektoré z týchto bezpilotných systémov poskytol, podľa Sullivana nie je jasné.

Masívne ruské bombardovanie Ukrajiny, ktoré mu v posledných týždňoch pomohlo upevniť vojenské zisky na východe krajiny, sa tak podľa Sullivana zrejme deje na úkor ruských zbrojných zásob.

Odhalenie prichádza v predvečer cesty amerického prezidenta Joea Bidena do Izraela a Saudskej Arábie, kde bude hlavnou témou rokovaní iránsky jadrový program a nepriateľské aktivity Iránu v regióne. Sullivan poznamenal, že Teherán poskytol podobné bezpilotné lietadlá jemenským rebelom, aby ich mohli používať na útoky na Saudskú Arábiu predtým, než sa začiatkom roka znepriatelené strany dohodli na prímerí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok