Británia školí Ukrajincov do boja, mnohí z nich nemajú žiadne skúsenosti

TA3 ČTK
10.7.2022 19:26

Na bojový výcvik do Británie prišla prvá skupina ukrajinských vojakov, mnohí z nich nemajú predchádzajúce vojenské skúsenosti. Uviedla to agentúra AP. Ukrajina sa podľa nej touto cestou snaží nahradiť vojakov, ktorí padli alebo boli zranení v boji proti ruským invazívnym silám.

ONLINE:
TASR/AP

Prvých niekoľko stoviek vojakov absolvuje výcvik na rôznych miestach v Británii, uviedlo britské ministerstvo obrany. Podľa rezortu ide o začiatočnú fázu programu, ktorého cieľom je vycvičiť až 10-tisíc ukrajinských vojakov v zachádzaní so zbraňami, prvou pomocou na bojisku a taktike hliadkovania. Je to súčasť širšieho balíčku podpory Ukrajine, ktorý zahŕňa dodávky protitankových zbraní, raketových systémov a ďalšieho vybavenia za 2,3 miliardy libier.

"S využitím pvotriednych odborných znalostí britskej armády pomôžeme Ukrajine obnoviť jej sily a zvýšiť schopnosť ubrániť suverenitu krajiny a právo zvoliť si svoju budúcnosť," uviedol britský minister obrany Ben Wallace.

V rámci programu Británia zabezpečila tiež útočné pušky typu AK, aby Ukrajinci mohli cvičiť so zbraňami, ktoré budú používať na fronte. Spojené kráľovstvo tiež poskytne vojakom ochranné prostriedky vrátane prílb, nepriestrelných viest, ochrany očí, uší a panvy, osobné lekárničky a tiež uniformy a topánky.

Cieľom výcviku je podľa seržanta Dana Hayesa rýchlo premeniť civilistov na efektívnych vojakov. "Všetci títo chlapi boli vodičmi kamiónov alebo pracovali v kameňolomoch či v obchodoch," uviedol Hayes. "Som v armáde 14 rokov a vstúpiť do nej bolo moje rozhodnutie. Títo chlapi sú však civilisti a my investujeme všetko, čo môžeme, pretože vieme, že to budú potrebovať," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok