Obyvateľov Chersonskej oblasti vyzvali na okamžitú evakuáciu, očakávajú útoky

TA3 TASR
10.7.2022 21:25

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková vyzvala v nedeľu civilistov, aby urýchlene opustili Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny, ktorú okupujú ruské sily. Ukrajinské sily sa totiž podľa jej slov v tejto oblasti pripravujú na protiofezívu.

ONLINE: Rusko chce usporiadať referendum o založení Chersonskej ľudovej republiky. Ľvovom otriasli výbuchy
TASR/AP

Ukrajina stratila kontrolu na väčšinou Chersonskej oblasti, vrátane jej rovnomennej metropole, ležiacej pri Čiernom mori už v prvých týždňoch invázie, ktorú Rusko spustilo 24. februára, pripomína Reuters.

"Je jasné, že sa tam bude bojovať, dôjde tam k delostreleckým útokom... a preto vyzývame (ľudí), aby sa urýchlene evakuovali," uviedla Vereščuková v prejave v ukrajinskej televízii. Vicepremiérka uviedla, že nemôže povedať, kedy presne dôjde k zmienenej protiofenzíve. "S istotu (však) viem, že by tam nemali byť ženy a deti, aby sa nemohli stať ľudskými štítmi," povedala.

Ruskom dosadené orgány v Chersonskej oblasti tvrdia, že chcú usporiadať referendum o pripojení sa k Rusku, dosiaľ však pre toto ľudové hlasovanie nestanovili nijaký termín. Kremeľ vyhlasuje, že o budúcnosti tohto regiónu by mali rozhodnúť jeho občania. Miestni kolaboranti však opakovane vyhlasujú, že si želajú pripojenie Chersonu k Rusku.

Vereščuková už v noci na sobotu apelovala na obyvateľov Ruskom okupovanej Chersonskej, ale aj Záporožskej oblasti, aby sa evakuovali a okupačné jednotky ich pri prípadnej protiofenzíve nemohli využiť ako ľudské štíty v prípade ukrajinskej protiofenzívy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok