Ukrajinského veľvyslanca v Prahe odvolali, niektorých politikov to prekvapilo

TA3 ČTK
10.7.2022 20:44

Odvolanie ukrajinského veľvyslanca v Českej republike Jevhena Perebyjnisa prekvapilo prvú podpredsedníčku Poslaneckej snemovne Veru Kovářovú (STAN). Jeho prácu v Česku ocenila. Podpredseda hnutia ANO Radek Vondráček sa zase pozastavil nad tým, prečo Ukrajina pristúpila vo vojnovom období k výmene veľvyslancov.

ONLINE: Ukrajinci odrazili ruský útok pri Lysyčansku. Od začiatku invázie bolo zabitých 346 detí
TASR/AP

Podpredseda vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL) v sobotu na Twitteri vyjadril názor, že Perebyjnis mohol ešte v Českej republike "nejaký čas robiť dobrú službu vlasti". Poďakoval mu za prácu a ocenil jeho nasadenie. Predseda PSD Tomio Okamura je za odvolanie rád, Perebyjnis podľa neho bagatelizoval zločiny banderovcov počas druhej svetovej vojny. Politici to uviedli v televíznej debate na CNN Prima News.

Perebyjnisa odvolal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu spoločne s veľvyslancami z Nemecka, Maďarska, Nórska a Indie. Rotáciu ambasádorov označil za bežnú súčasť diplomatickej praxe. Podľa ukrajinskej ambasády je dôvodom výmeny to, že Perebyjnis už odslúžil v čele ambasády štyri roky. Český Deník N v sobotu citoval Perebyjnisovu reakciu, ktorú veľvyslanec napísal: "Som tu 5 a pol roka. Normálne misia trvá 4 roky. To je jediný dôvod, vraciam sa na Ukrajinu."

Kovářovú krok ukrajinského prezidenta prekvapil. Perebyjnisa i jeho manželku za prácu ocenila. "Môžeme len špekulovať, prečo táto rotácia, ktorá patrí do mierových časov, bola uskutočnená v podstate vo vojnove dobe. Je to však čisto ich záležitosť, nie naša," uviedol Vondráček.

Podľa podpredsedu Snemovne Jana Skopečka (ODS) bola spolupráca s ukrajinským veľvyslancom skvelá. "Na druhej strane to, aký diplomat v danej krajine funguje, záleží na tej krajine, ktorá ho posiela. V tomto zmysle je to teda na ukrajinskej strane, koho chce mať v Českej republike ako svojho veľvyslanca," uviedol. Aké sú dôvody odvolania, vie podľa neho len ukrajinská strana.

Poďakovanie Perebyjnisovi na Twitteri vyslovilo aj mnoho ďalších politikov. Predseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) uviedol, že Perebyjnis bude v Českej republike ešte niekoľko týždňov a bude mať teda možnosť veľvyslancovi za jeho prácu osobne poďakovať.

Perebyjnisa kritizoval najmä predseda SPD Okamura, ukrajinský veľvyslanec podľa neho po svojom nástupe obhajoval zverstvá banderovcov počas druhej svetovej vojny. Okamurovi vadí, že sa ukrajinský veľvyslanec po svojom nástupe do funkcie verejne vymedzil proti odvysielaniu filmu Volyně v Českej televízii.

Film režiséra Wojciecha Smarzowského zachytáva poľský pohľad na genocídu, pri ktorej boli počas druhej svetovej vojny zabité desaťtisíce Poliakov banderovcami (príslušníkmi ukrajinských nacionalistov). Perebyjnis v septembri 2018 zaslal Českej televízii list, v ktorom protestoval proti jeho odvysielaniu, vtedy uviedol, že niektoré "zavádzajúce a nepravdivé zábery z filmu mnoho Ukrajincov považuje za urážajúce". Premietanie v Kyjeve bolo už dva roky predtým na žiadosť ukrajinského ministerstva zahraničných vecí zrušené.

Perebyjnis je veľvyslancom v Českej republike od roku 2017. Predtým stál v čele zastupiteľského úradu v Lotyšsku a pôsobil tiež ako hovorca ukrajinskej diplomacie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok