ONLINE: Ukrajinci obviňujú Rusov z úmyselného vypaľovania polí. USA pošlú ďalšiu pomoc

TA3 TASR ČTK
9.7.2022 07:16

Ukrajinské úrady obviňujú ruských útočníkov z úmyselného vypaľovania pšeničných polí na juhu krajiny. USA pošlú na Ukrajinu delostrelecké náboje. Ako súčasť najnovšieho balíka vojenskej pomoci dostane Ukrajina 1 000 nábojov, ktoré budú podľa ministerstva obrany USA cieliť „s vyššou presnosťou“. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Ukrajinci obviňujú Rusov z úmyselného vypaľovania polí. USA pošlú ďalšiu pomoc
TASR/AP

23:59 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:18 Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu humanitárnu pomoc v hodnote 368 miliónov amerických dolárov. V sobotu to oznámil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken po ministerskej schôdzke krajín G20 na indonézskom ostrove Bali. Informovala agentúra DPA. 

22:03 Ďalších 111 ruských a bieloruských železničných vozňov bolo zadržaných na Ukrajine.

20:18 V najbližších mesiacoch nemecká vláda očakáva, že Ukrajine dodá veľké množstvo munície pre nemecké samohybné protilietadlové delá Gepard.

20:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal v sobotu veľvyslancov v Nemecku, Českej republike, Maďarsku, Nórsku a Indii. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie zverejnené na stránke ukrajinskej prezidentskej kancelárie.

18:18 Ukrajinské úrady obviňujú ruských útočníkov z úmyselného vypaľovania pšeničných polí na juhu krajiny.

16:37 Vďaka systému NASA Firms, ktorý sa venuje detekcii veľkých požiarov, môžeme jasne vidieť súčasnú frontovú líniu, pozdĺž ktorej dochádza k masívnemu ostreľovaniu, ktoré vedie k požiarom. Píše NEXTA na Twitteri. 

15:24 Ruská armáda pri masívnych útokoch na východe Ukrajiny zničila ďalšie zbrane zo západných krajín. Podľa agentúry DPA o tom v sobotu v Moskve informoval hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. 

15:03 Ukrajina obnovuje a rozširuje svoje dosiaľ dlhodobo nepoužívané prístavy na rieke Dunaj v snahe vyviezť tak zo svojho územia obilie v čase, keď Rusko blokuje jej čiernomorské prístavy. Informuje o tom v sobotu denník The Guardian. 

14:39 Záchranári prechádzajú trosky budovy v rezidenčnej štvrti Charkova, kam dopadla ruská raketa.

charkov Stringer/Reuters

14:15 Rusko núti vojakov podplácať obyvateľov, aby zbierali osobné údaje na okupovaných územiach. Podľa Centra národného odporu ruskí okupanti vytvárajú potravinovú krízu tým, že kontrolujú ceny základného tovaru a ponúkajú 10 000 rubľov za ruské pasy.

13:54  Ruské útoky na Doneckú oblasť zasiahli železničnú stanicu. V Chasiv Jare 9. júla v dôsledku ruského štrajku vyhorela železničná stanica, informoval guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia.

13:15 Pri dnešnom útoku na Charkov utrpelo zranenia sedem ľudí.

12:49 Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková vyzvala obyvateľov Ruskom obsadených oblastí na juhu krajiny, aby odcestovali. Inak podľa nej hrozí, že okupačné sily ich môžu využiť ako ľudské štíty v prípade ukrajinskej protiofenzívy. Evakuácie podľa Vereščukovej prebiehajú v časti Chersonskej a Záporožskej oblasti.

12:17 Žiadnu ruskú operačnú pauzu sme nezaznamenali, zdôraznil luhanský guvernér Serhij Hajdaj. Počas noci podľa neho ruskí vojaci podnikli v Luhanskej oblasti vyše dvadsať delostreleckých, mínometných a raketových útokov. "Stále útočia a ostreľujú našu krajinu s rovnakou intenzitou ako predtým," dodal Hajdaj.

11:47 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 9. júlu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

11:43 Od 24. februára vstúpilo do armády približne 1000 žien. Námestníčka ministra obrany Hanna Maliar dodala, že keďže ženy nie sú povinné slúžiť zo zákona, všetky vojačky sú dobrovoľníčky.

11:39 Americký minister zahraničia Antony Blinken požiadal šéfa čínskej diplomacie Wanga I, aby Peking odsúdil ruskú agresiu proti Ukrajine. Obaja ministri spolu rokovali prvýkrát od začiatku vojny, rozhovor trval päť hodín.

10:54 Ruská armáda údajne ostreľuje obilné polia na juhu Ukrajiny. Plamene mali zachvátiť hneď niekoľko polí. O pšenicu a ďalšie obilniny sa vedie významný spor. Moskva blokuje čiernomorské prístavy a obilie zo zeme sa tak nemôže dostať do sveta. Časť úrody navyše Rusi v krajine ukradli a pašujú ju k svojim spojencom.

10:37 Na indonézskom ostrove Bali sa dnes prvýkrát od ruskej invázie na Ukrajinu zišiel americký a čínsky minister zahraničia. Schôdzka má uvoľniť napätie medzi oboma krajinami.

9:58 Ukrajinské sily sa naďalej snažia zablokovať postup ruských jednotiek v oblasti Donbasu na východe krajiny, vyhlásil šéf Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Na frontovej línii na východe hlásia ukrajinskí predstavitelia intenzívne ostreľovanie miest a dedín. "Rusi strieľajú pozdĺž celej frontovej línie. Nepriateľ sa snaží postúpiť z Luhanského regiónu do dedín Doneckého regiónu," zhrnul Hajdaj.

9:18 Mnoho ruských blogerov kritizuje ruské velenie, najmä kvôli tomu, že podľa nich necháva logistické operácie napospas útokom americkými raketometmi HIMARS, všíma si Inštitút pre štúdium vojny. "Namiesto toho, aby patrioticky vyjadrovali nenávisť k západným dodávateľom systémov HIMARS, ako by sme čakali od ultranacionalistických a provojnových zdrojov," dopĺňa ISW a za príklad dáva jedného z ruských veliteľov z vojny o Donbas z roku 2014 Igora Girkina.

8:48 Kanály na Telegrame hlásia výbuch v okupovanom Chersone. Pravdepodobne bol zasiahnutý ďalší muničný sklad.

8:40 USA pošlú na Ukrajinu delostrelecké náboje. Ako súčasť najnovšieho balíka vojenskej pomoci dostane Ukrajina 1 000 nábojov, ktoré budú podľa ministerstva obrany USA cieliť „s vyššou presnosťou“.

8:08 Ukrajinské ministerstvo kultúry a informácií uviedlo, že ruská armáda počas invázie 417-krát poškodila kultúrne pamiatky.

7:50 Rusko presúva zálohy z celej krajiny a zhromažďuje ich pri hraniciach s Ukrajinou pre budúce ofenzívy, napísala v správe britská rozviedka. Veľká časť novo nasadenej pechoty podľa spravodajcov má na prepravu používať transportéry MT-LB, ktoré Moskva už dlho považuje za nevhodné na bojové účely. Stroje navrhnuté v 50. rokoch majú len obmedzené pancierovanie a pôvodne mali slúžiť len ako ťahače diel.

7:26 Na Ukrajinu dorazil dron bayraktar, na ktorý sa zložili občania Litvy v crowdfundingovej kampani. Potrebných zhruba šesť miliónov eur vybrali na konci mája počas troch dní.

7:10 Sumská oblasť podľa tamojšieho guvernéra Dmytra Žyvyckého počas piatku osemnásťkrát čelila ruskému ostreľovaniu, ktoré cielilo na osem rôznych obcí.

7:05 Ukrajinskí výsadkári neďaleko Mykolajiva zničili päť ruských tankov a zajali preživších okupantov, oznámil generálny štáb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok