USA a Čína spolu diskutovali aj o sporných témach. Bolo to ich prvé stretnutie v tomto roku

TA3 TASR
9.7.2022 08:05

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v sobotu na indonézskom ostrove Bali stretol so svojim čínskym náprotivkom Wang Yi, pričom obaja vyjadrili nádej na spoluprácu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vo vzťahu, ktorý je tak zložitý a dôležitý ako ten medzi Spojenými štátmi a Čínou, je o čom hovoriť," povedal Blinken na úvod stretnutia s Wangom, pri tom ako pózovali pred americkou a čínskou vlajkou v rezortnom hoteli. "Veľmi sa tešíme na produktívny a konštruktívny rozhovor," povedal Blinken.

Wang vyhlásil, že prezident Si Ťin-pching verí v spoluprácu, ako aj "vzájomný rešpekt" medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomickými mocnosťami. "Čína a Spojené štáty sú dve veľké krajiny, takže je potrebné, aby si zachovali normálne výmeny a spolupracovali na tom, aby sa tento vzťah naďalej posúval vpred tým správnym smerom," povedal.

Wang a Blinken prediskutovali i viaceré sporné otázky, od ciel a obchodu, cez ľudské práva až po Taiwan a spory v Juhočínskom mori. Blinken a Wang sa stretli na indonézskom ostrove za zatvorenými dverami deň po stretnutí šéfov diplomacií G20. Bolo to ich prvé stretnutie od minulého októbra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok