ONLINE: Zelenskyj žiada moderné delostrelectvo a financie. Počet obetí útoku v Mykolajive vzrástol

TA3 TASR ČTK
29.6.2022 06:38

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu lídrom členských krajín NATO povedal, že Ukrajina v boji proti Rusku potrebuje moderné zbrane a viac finančnej pomoci. Počet obetí ruského raketového útoku, ktorý v stredu ráno zasiahol obytnú viacposchodovú budovu v juhoukrajinskom Mykolajive, vzrástol na štyri. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:46 Svetový vývoz polovodičov do Ruska po uvalení západných sankcií kvôli invázii Moskvy na Ukrajinu klesol o 90 percent. Uviedla to dnes americká ministerka obchodu Gina Raimondová.

22:53 Prezident Indonézie Joko Widodo navštívil Ukrajinu. Má ísť o súčasť jeho sprostredkovateľskej misie medzi Kyjevom a Moskvou, do ktorej sa v podstate sám inštaloval. Zajtra sa zastaví v Moskve, kde sa stretne so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

14:55 Severoatlantická aliancia na summite v Madride v stredu rozhodla o prizvaní Fínska a Švédska do svojich radov. Hlavy štátov a vlád členských štátov NATO na summite zároveň súhlasili s podpísaním prístupových protokolov s týmito dvoma krajinami. Vyplýva to z tlačového vyhlásenia summitu. 

21:37 Ruský automobilový priemysel utrpel minulý mesiac rekordný prepad produkcie, keď bolo vyrobených iba 3 720 vozidiel oproti zhruba 112-tisíc v máji minulého roka. Uviedla to v stredu štátna štatistická služba.

20:45 Vojna ruského prezidenta(Vladimíra Putina proti Ukrajine otriasla mierom v Európe, povedal v Madride generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Potvrdil plán navýšiť rozsah síl rýchlej reakcie zo súčasných 40 tisíc vojakov na „viac ako 300 tisíc“. Podľa webu Politico mnoho podrobností o realizácii plánu neponúkol a povedal, že po dojednaní tohto „rámca“ budú spojenci hľadať cesty, ako ho uviesť do praxe. Stoltenberg bol pritom ohľadne procesu optimistický, „vzhľadom na to, čo sme dosiahli skôr“.

19:51 Priemyselná výroba v Rusku v máji klesla v medziročnom porovnaní o 1,7 percenta. Niektoré sektory zaznamenali masívny prepad, napríklad výroba áut. Miera nezamestnanosti sa potom znížila na rekordné minimum (3,9 percenta, čo je najnižšia hodnota od roku 1992). Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnil ruský štatistický úrad.

19:23 Ukrajina a Rusko si vymenili 144 zajatcov, ide o najväčšiu výmenu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, uviedla dnes podľa agentúry Unian ukrajinská vojenská rozviedka. Medzi 144 Ukrajincami je 95 obrancov mariupolských oceliarní Azovstal, z toho 43 vojakov pluku Azov.

18:45 Tranzit tovaru z Ruska do jeho exklávy Kaliningrad cez územie Litvy by sa v priebehu nasledujúcich dní mal vrátiť do normálu. Kompromis v tejto veci dojednávajú predstavitelia Európskej únie, píše agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na dva nemenované zdroje oboznámené s rokovaniami. 

17:36 Poslanci ruskej Štátnej dumy v stredu schválili návrh zákona, ktorý rozširuje definíciu tzv. "zahraničných agentov". Moskva toto označenie využíva na zásahy voči kritikom Kremľa, píše agentúra AFP. 

17:34 Rusko v stredu naznačilo, že ak západné krajiny zhabú jeho zahraničné aktíva vrátane devízových rezerv ruskej centrálnej banky v hodnote 300 miliárd dolárov, mohlo by v rámci odvety skonfiškovať západné aktíva a podniky v Rusku. Informuje o tom agentúra Reuters. 

17:02 Sýria oficiálne uznala nezávislosť a suverenitu dvoch samozvaných proruských republík na východe Ukrajiny. S odvolaním sa na zdroj zo sýrskeho ministerstva zahraničných vecí o tom v stredu informovala štátna tlačová agentúra SANA. 

16:15 Ukrajina v stredu privítala vyhlásenie lídrov členských štátov Severoatlantickej aliancie na summite v Madride, ktorým označili Rusko za agresora a zaujali jasný postoj voči Moskve. Na sociálnej sieti to uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, informuje agentúra Reuters. 

16:11 Úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) v stredu zverejnil správu, v ktorej popísal prípady násilia a možných vojnových zločinov páchaných ruskými vojakmi na Ukrajine. Informuje agentúra DPA. 

15:58 Počet obetí po stredajšom ruskom raketovom útoku na obytnú budovu v meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny vzrástol na štyri. Zranenia utrpeli ďalší piati ľudia. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News s odvolaním sa na starostu mesta Olexandra Senkevyča. 

15:38 Rusko v stredu vyhlásilo, že sa nenechá zastrašiť plánmi Spojených štátov, ktoré oznámili, že pošlú do Európy ďalších vojakov a techniku v záujme posilnenia Severoatlantickej aliancie. Infromuje agentúra AFP. 

15:36 Ruský Najvyšší súd odložil prerokovanie žiadosti generálnej prokuratúry, ktorá chce vyhlásiť ukrajinský pluk Azov za teroristickú organizáciu. Podľa agentúry Reuters tak urobil už druhýkrát, dôvod neoznámil.

14:46 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že si predvolalo nórskeho chargé d'affaires v Moskve a obvinilo Oslo z blokovania prístupu na súostrovie Špicbergy (Svalbard) v Severnom ľadovom oceáne. Informovala agentúra AFP. 

14:45 Poľsko privítalo v stredu prísľub amerického prezidenta Joea Bidena zriadiť v Poľsku veliteľstvo 5. zboru pozemných síl americkej armády. Informovala agentúra Reuters. 

14:31 Britská vláda v stredu oznámila prijatie ďalšieho balíka protiruských sankcií. Na zozname je 13 jednotlivcov a subjektov vrátane druhostupňovej sesternice Vladimira Putina či druhého najbohatšieho Rusa – oligarchu Vladimira Potanina. Informoval o tom denník The Guardian.

14:09 Summit NATO, ktorý v týchto dňoch prebieha v španielskom Madride, slúži ako dôkaz, že Severoatlantická aliancia sa snaží Rusko "zadržiavať", pričom Moskva považuje snahu Fínska a Švédska o vstup do NATO za destabilizujúci faktor. Vyhlásil to v stredu námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. 

14:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu lídrom členských krajín NATO povedal, že Ukrajina v boji proti Rusku potrebuje moderné zbrane a viac finančnej pomoci. Informovala na agentúra AFP. 

13:52 Pápež František označil ruský raketový útok na nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk za posledný zo série "barbarských útokov" proti Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

13:46 Proruské úrady na Ukrajine v stredu oznámili, že od začiatku júla zavedú autobusovú a železničnú dopravu medzi Krymským polostrovom (v roku 2014 anektovaným Moskvou) a dvoma juhoukrajinskými regiónmi – Chersonskou oblasťou a Záporožskou oblasťou. Informuje o tom tlačová agentúra AFP. 

13:45 Rusko chce určovať budúci svetový poriadok a jeho cieľom nie je iba Ukrajina. Vo svojom videoprejave na summite Severoatlantickej aliancie v Madride to v stredu uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyzval tiež členské štáty NATO, aby Ukrajine poskytli ďalšie zbrane a peniaze potrebné na obranu, informovala agentúra Reuters.

13:22 Turecko dnes požiadalo Švédsko a Fínsko o vydanie 33 osôb, ktoré Ankara podozrieva z terorizmu pre údajné väzby na Kurdskú stranu pracujúcich a organizácii klerika Fetullaha Gülena. Stalo sa tak deň po tom, čo Turecko podpisom spoločného memoranda upustilo od svojich predchádzajúcich výhrad voči vstupu oboch severských krajín do NATO.

13:21 Ruský najvyšší súd v stredu už po druhý raz odložil pojednávanie, v ktorom má rozhodnúť, či bude ukrajinský pluk Azov označený za teroristickú organizáciu. Informovala agentúra Reuters. 

13:11 Počet obetí ruského raketového útoku, ktorý v stredu ráno zasiahol obytnú viacposchodovú budovu v juhukrajinskom Mykolajive, vzrástol na štyri. Informoval o tom server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na starostu mesta Oleksandra Senkevyča a gubernátora Mykolajivskej oblasti Vitalija Kima. Ďalších päť ľudí je podľa nich zranených. Predchádzajúce informácie hovorili o tom, že jedným zo zranených je záchranár, ktorý na mieste zasahoval.

13:10 Moskva vníma negatívne chystaný vstup Fínska a Švédska do NATO, povedal podľa agentúry RIA Novosti námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov. Možné rozširovanie aliancie Rjabkov označil za destabilizujúci faktor.

11:25 Britský premiér Boris Johnson v stredu vyjadril odhodlanie vojensky posilňovať východné krídlo NATO.  

11:16 Americký prezident Joe Biden v stredu oznámil, že USA pošlú do Európy ďalších vojakov a techniku na posilnenie obrany na pevnine, vo vzduchu i na mori. Informovala agentúra AFP.

10:55 Spojenci NATO budú pokračovať v dodávaní zbraní na Ukrajinu počas jej vojny proti Rusku dovtedy, kým to bude nutné. Vyhlásil to nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu pri príchode na summit NATO, ktorý sa koná v Madride. Informovala agentúry Reuters.

10:10 Výška príspevku za ubytovanie odídenca poskytnutého v júli až septembri sa strojnásobí, žiadosti sa budú podávať jednoduchšie. Informoval o tom Martin Petro z odboru komunikácie Ministerstva dopravy a výstavby SR. 

9:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil záznam z videokamery, ktorá podľa neho zachytila vplyv rakety na nákupné centrum v ukrajinskom Kremenčuku. Pri pondelkovom útoku podľa posledných informácií zomrelo najmenej 20 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Videozáznam nie je možné nezávisle overiť.

9:13 Indonézsky prezident Joko Widodo je na Ukrajine. Ide o súčasť jeho prevažne samozvanej úlohy sprostredkovateľa mieru medzi Kyjevom a Moskvou, napísala v stredu agentúra DPA. 

9:07 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v stredu po príchode na summit NATO v Madride vyhlásil, že obranná organizácia v súčasnosti čelí najväčšej výzve od skončenia druhej svetovej vojny. Rusko podľa neho predstavuje priamu hrozbu pre bezpečnosť NATO. Informovali agentúry AFP, AP a Reuters.

9:00 Hraničnými priechodmi prešlo v utorok (28. 6.) na Slovensko 3299 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 770 mužov, 2017 žien a 512 detí. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

8:24 Ukrajinská Chersonská oblasť, ktorú počas invázie na Ukrajinu ovládli ruské vojská, pripravuje podľa miestnej správy referendum o pripojení k Rusku. Napísala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na zástupcu šéfa miestnej Ruskom dosadenej správy Kirilla Stremousova. Práve referendum vypísané cez nesúhlas ukrajinskej vlády viedlo v roku 2014 k ruskej anexii ukrajinského polostrova Krymu.

8:11 Litovský prezident Gitanas Nauséda v rozhovore pre agentúru DPA zopakoval svoju výzvu na silnejšiu vojenskú prítomnosť Severoatlantickej aliancie na jej východnom krídle. Podľa najvyššieho litovského predstaviteľa musia lídri na summite NATO v Madride uskutočniť prechod od odstrašovania k predsunutej obrane. 

8:03 Rusko od začiatku vojny vypálilo na ukrajinské mestá viac ako 2800 rakiet, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

7:56 Dvaja ľudia zomreli a traja boli zranení pri raketovom útoku na obytnú viacposchodovú budovu v Mykolajive na juhu Ukrajiny. Na komunikačnej sieti telegram o tom v stredu ráno informovali starosta mesta Oleksandr Senkevyč a gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim, útok pripisujú Rusku. Jedným zo zranených je záchranár, ktorý na mieste zasahoval.

7:31 Austrália zvažuje, že opätovne otvorí svoje veľvyslanectvo v Kyjeve. Oznámil to v utorok austrálsky premiér Anthony Albanese, informuje agentúra Reuters. Takýto krok už v ostatnom čase podnikli mnohé západné krajiny vrátane Slovenska. 

7:09 Stretnutia na samite lídrov členských krajín NATO v Madride už priniesli prvé výsledky, napísala v utorok večer na Facebooku prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Reagovala tak na generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, ktorý na začiatku dvojdňového samitu potvrdil, že Turecko nakoniec súhlasilo s podporou členstva Fínska a Švédska v Severoatlantickej aliancii.

6:35 Ruský prezident Vladimir Putin by nezačal vojnu na Ukrajine, keby bol žena, povedal britský premiér Boris Johnson. Jeho výrok bol zverejnený v utorok po samite lídrov krajín skupiny G7, ktorý sa konal v Nemecku. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News.

 6:33 Špecialisti z Varšavskej lekárskej univerzity (WUM) vyškolia 400 ukrajinských lekárov v urgentnej medicíne, lekárskych zákrokoch na bojisku či ošetrovaní alebo liečbe rozsiahlych poranení vo vojenských podmienkach. Agentúre PAP to v utorok povedal hovorca zmienenej univerzity Jaroslaw Kulczycki. 

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v utorok OSN, aby navštívila miesto raketového útoku na nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk. Apel vyslovil z Kyjeva počas videoprejavu pred Bezpečnostnou radou OSN, uviedla tlačová agentúra AFP. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok