Chersonská oblasť podľa miestnej správy pripravuje referendum o pripojení k Rusku

TA3 ČTK
29.6.2022 08:23

Ukrajinská Chersonská oblasť, ktorú počas invázie na Ukrajinu ovládli ruské vojská, pripravuje podľa miestnej správy referendum o pripojení k Rusku. Napísala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na zástupcu šéfa miestnej Ruskom dosadenej správy Kirilla Stremousova. Práve referendum vypísané cez nesúhlas ukrajinskej vlády viedlo v roku 2014 k ruskej anexii ukrajinského polostrova Krymu.

Predstaviteľ kolaborujúci s Ruskom požiada Putina o anexiu Chersonu
TASR/AP

"Pripravujeme sa na referendum a uskutočníme ho. Akokoľvek zvláštne to znie, tak Chersonská oblasť sa rozhodne pripojiť k Rusku a stane sa jeho plnohodnotným subjektom," povedal Stremousov vo videovyhlásení na sociálnej sieti telegram.

Západní odborníci aj ukrajinskí predstavitelia od dobytia mesta Cherson ruskými jednotkami začiatkom marca špekulovali, že Rusko chce v oblasti usporiadať referendum o vzniku novej separatistickej republiky po vzore dvoch proruských samozvaných útvarov na východe Ukrajiny – Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Stremousov v dnešnom vyhlásení ale hovoril priamo o začlenení do Ruskej federácie.

Rusko nad Chersonskou oblasťou postupne upevňuje kontrolu, okrem iného tam ako platidlo zaviedlo rubeľ a otvorilo pobočky ruských bánk. V utorok ruské bezpečnostné zložky zatkli starostu mesta Cherson Ihora Kolychajeva, informovala jeho poradkyňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok