Turecko žiada Fínsko a Švédsko o vydanie 33 osôb. Podozrieva ich z terorizmu

TA3 ČTK
29.6.2022 12:14

Turecko dnes požiadalo Švédsko a Fínsko o vydanie 33 osôb, ktoré Ankara podozrieva z terorizmu pre údajné väzby na Kurdskú stranu pracujúcich (PKK) a organizácii klerika Fetullaha Gülena. Stalo sa tak deň po tom, čo Turecko podpisom spoločného memoranda upustilo od svojich predchádzajúcich výhrad voči vstupu oboch severských krajín do NATO.

"Budeme usilovať o vydanie teroristov z príslušných krajín v rámci novej dohody," citovala turecká televízia NTV ministra spravodlivosti Bekira Bozdaga. Ten odkazoval na memorandum, ktoré v utorok podpísali ministri zahraničných vecí Turecka, Švédska a Fínska. V ňom sa okrem iného uvádza, že dvojica škandinávskych krajín sa "bude zaoberať doposiaľ nevybavenými žiadosťami Turecka o deportáciu či vydanie podozrivých z terorizmu".

Turecko blokovalo vstup Švédska a Fínska do NATO kvôli obvineniu, že ukrývajú príslušníkov oboch hnutí. Dnešná žiadosť je podľa tureckých médií prvým testom, či bude dohoda dodržiavaná. "Podľa novej dohody požiadame Fínsko o vydanie šiestich členov PKK a šiestich členov FETÖ a Švédsko o vydanie desiatich členov FETÖ a jedenástich členov PKK," uviedol Bozdag.

PKK je Ankarou a jej západnými spojencami klasifikovaná ako teroristická organizácia. Gülenovo hnutie Turecko označuje skratkou FETÖ, teda ako Fethullahovu teroristickú organizáciu. Pripisuje mu zosnovanie pokusu časti tureckej armády o puč z roku 2016. Jeho priaznivcov prenasleduje a väzní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok