VIDEO: Zelenskyj zverejnil videozáznam s dopadom rakety na nákupné centrum v Kremenčuku

TA3 ČTK
29.6.2022 09:24

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil záznam z videokamery, ktorá podľa neho zachytila ​​vplyv rakety na nákupné centrum v ukrajinskom Kremenčuku. Pri pondelkovom útoku podľa posledných informácií zomrelo najmenej 20 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Videozáznam nie je možné nezávisle overiť. Spravodajský portál Meduza ale zverejnil súradnice miesta, kde podľa neho záznam vznikol. Súradnice odkazujú na priestranstvo pred obchodným centrom Amstor. Záznam sa objavil v záverečnej časti Zelenského pravidelného videovyhlásenia. 

Prezident podčiarkol, že Rusko zámerne zaútočilo na obchodné centrum, kde sa v tej chvíli nachádzali civilisti. Ruské sily podľa neho chceli usmrtiť "čo najviac ľudí v obyčajnom nákupnom centre v pokojnom meste". "Za tento akt štátneho terorizmu sa bude Rusko zodpovedať. Na bojisku na Ukrajine, cestou sprísnenia sankcií a dozaista pred tribunálom," uviedol Zelenskyj.

Moskva poprela, že by ruská armáda cielila na obchodné centrum. Ruské ministerstvo podľa agentúry TASS vyhlásilo, že jeho vzdušné sily podnikli úder na hangáre s americkými a európskymi zbraňami v Kremenčuku a detonácia munície viedla k požiaru v neďalekom nákupnom centre.

Britské ministerstvo obrany v dnešnej pravidelnej správe o situácii na ukrajinskom bojisku uviedlo, že existuje reálna možnosť, že pondelkový raketový útok na Kremenčuk mieril na cieľ významný pre infraštruktúru, ktorý sa nachádzal blízko obchodného centra. Nepresnosť ruského ostreľovania už skôr spôsobila smrť mnohých civilistov, pre ruské velenie sú vedľajšie straty prijateľné a zrejme sa budú opakovať, dodáva Londýn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok