ONLINE: Boje v Severodonecku pokračujú. Ukrajinci útočili na Rusov v Chersonskej oblasti

TA3 TASR ČTK
9.6.2022 06:42

Dvom Britom zajatým ruskými silami počas bojov na Ukrajine hrozí 20 rokov väzenia. Uvádza sa to vo videu, zverejnenom v stredu ruskými štátnymi médiami. Ozbrojené sily Ukrajiny vykonali počas stredy dva letecké útoky na zoskupenie ruských síl v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Udalosti sme s vami sledovali online.

20:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok podpísal dekrét o uvalení sankcií, vrátane zmrazenia aktív a zákazu cestovania, voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a desiatkam ďalších ruských predstaviteľov. 

20:23 Rusko má v súčasnosti zrejme z fosílnych palív viac príjmov než pred svojou inváziou na Ukrajinu, keďže celosvetové zvýšenie cien kompenzuje vplyv západných krokov obmedzujúcich ich predaj. Vo štvrtok na híringu to americkým zákonodarcom povedal vyslanec USA pre energetickú bezpečnosť Amos Hochstein. 

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:02 Ukrajina podľa webu The Kyiv Independent dostane od Svetovej banky pôžičku vo výške 1,49 miliardy dolárov. Ukrajinské ministerstvo financií vo štvrtok uviedlo, že peniaze zaistia výplaty zamestnancom štátnych vzdelávacích inštitúcií na celoštátnej a regionálnej úrovni.

22:05 Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí vo štvrtok uviedol, že rozsudky smrti vynesené proruským separatistickým súdom voči dvom britským občanom a jednému Maročanovi by sa mali považovať za neplatné. Informáciu priniesla agentúra AP. 

21:30 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok prirovnal svoje súčasné vojenské akcie k dobytiu pobrežia Baltského mora ruským cárom Petrom Veľkým počas jeho vojny proti Švédsku v 18. storočí. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. 

19:58 Väčšina štátov Európskej únie sa zhoduje na pláne prijať spoločné pravidlá umožňujúce zabavovať majetok ruských oligarchov figurujúcich na únijnom sankčnom zozname. Po dnešnom rokovaní ministrov spravodlivosti členských krajín to povedal francúzsky minister Éric Dupont-Moretti, ktorého krajina EÚ v tomto polroku predsedá. Podľa jeho českého kolegu Pavla Blažka bude jednou z priorít nadchádzajúceho českého predsedníctva justičná reakcia na ruskú inváziu na Ukrajine vrátane vyšetrenia vojnových zločinov.

18:51 Rusi začali vyplácať ľuďom v ovládnutom ukrajinskom Mariupole dôchodky v rubľoch a iba v hotovosti. Podľa serveru Ukrajinska pravda o tom informoval poradca mariupolského starostu Petro Andrjuščenko. Kvôli frontom, ktoré ľudia musia vystáť na ulici v horúčave, označil výplatu penzií za peklo.

17:43 Európa pomôže opätovne vybudovať Ukrajinu po jej zdevastovaní v dôsledku ruskej vojenskej ofenzívy, uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok v Ríme. Informovala agentúra ANSA. 

17:16 Premiér Čiernej Hory Dritan Abazovič vo štvrtok oznámil, že mal telefonický rozhovor s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a vyjadril v ňom pripravenosť navštíviť Kyjev. Informácie priniesla tlačová agentúra AP. 

16:50 Popredný domáci kritik Kremľa Alexej Navaľnyj zostane vo väzení tak dlho, ako dlho bude Vladimir Putin pri moci, a opozícia v Rusku a Ukrajina majú v ruskom prezidentovi "spoločného nepriateľa", vyhlásil vo štvrtok jeden z najbližších Navaľného spolupracovníkov Ivan Ždanov. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters. 

16:41 Najvyšší súd Ruskom podporovanej samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky vo štvrtok odsúdil na trest smrti dvoch Britov a jedného Maročana, ktorých zajali pri bojoch na Ukrajine. Informovali o tom agentúry AFP, DPA a Reuters. 

16:05 Bitka o ukrajinské mesto Severodoneck sa vedie od domu k domu, kým ukrajinskí vojaci dúfajú v dodávku ťažkých zbraní, ktoré by mohli "zvrátiť vývoj", uviedol vo štvrtok veliteľ práporu ukrajinskej Národnej gardy Petro Kuzyk. Informovala agentúra Reuters. 

14:56 Rusko nasadilo do bojov na Ukrajine štvoricu najnovších lietadiel Su-57. Ich terčom boli objekty ukrajinskej protivzdušnej obrany, uviedla vo štvrtok ruská štátna agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na nemenovaný informovaný zdroj.

14:55 Európska komisia vo štvrtok oznámila, že s Medzinárodnou federáciou spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca podpísala dohodu o poskytnutí finančného príspevku vo výške sedem miliónov eur, ktorý zaistí poskytovanie podpory v oblasti duševného zdravia a psychosociálnej podpory pre osoby utekajúce z Ukrajiny pred ruskou agresiou. 

14:54 Od začiatku vojny na Ukrajine zomrelo 263 detí a 488 bolo zranených.

14:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyzval na vylúčenie Ruska z Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo, pretože Moskva podľa neho svojou inváziou na Ukrajinu podnecuje globálnu obilnú krízu. Zelenskyj to prostredníctvom videolinku uviedol na zasadnutí Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj v Paríži 

14:49 Takmer päť miliónov utečencov z Ukrajiny už bolo v dôsledku ruskej invázie zaregistrovaných v európskych krajinách. Vyplýva z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. Omnoho vyšší počet ich však z Ukrajiny utiekol: podľa UNHCR odišlo z tejto krajiny do 7. júna viac než 7,3 milióna ľudí. Zároveň sa do nej však medzičasom vrátilo 2,3 milióna osôb. 

14:39 Európska únia vo štvrtok vyčlenila ďalších 205 miliónov eur na humanitárnu pomoc Ukrajine.  Oznámil to eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v rámci svojej pracovnej návštevy Ukrajiny.

14:26 Samohybné húfnice AHS Krab poľskej výroby dodané ukrajinskej armáde Poľskom sú už na frontovej línii a pripravené na aktívnu účasť v bojoch. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook to vo štvrtok oznámil ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. 

14:11 Pápež František prijal vo štvrtok ráno vo Vatikáne českého premiéra Petra Fialu. Hovorili spolu o situácii na Ukrajine a pomoci vojnovým utečencom. 

13:29 Litovský prezident Gitanas Nauséda upozornil, že vyjednávanie o zrušení západných sankcií voči Rusku bude tlačiť Kremeľ k novým formám agresie. 

12:52 Regionálny súd v Grécku rozhodol, že iránska ropa, ktorú prevážal zadržaný tanker plaviaci sa pod ruskou vlajkou, musí byť vrátená. Podľa agentúry AFP to vo štvrtok uviedol nemenovaný predstaviteľ gréckej vlády. 

12:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok varoval, že pre blokádu ukrajinských čiernomorských prístavov Ruskom môžu hrozbe hladu čeliť milióny ľudí. Informovala agentúra Reuters. 

12:50 Sily územnej obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky hlásia, že sa začali boje o Slavjansk. Píše NEXTA na Twitteri. 

12:26 Ukrajina denne prichádza až o stovku zabitých a 500 ranených vojakov, uviedol minister obrany Oleksij Reznikov podľa agentúry Interfax-Ukrajina. Situáciu na fronte označil za ťažkú. Vojna Ruska proti Ukrajine vo štvrtok pokračuje 106. dňom.

11:39 Do Francúzska previezli vo štvrtok telesné pozostatky francúzskeho novinára Frédérica Leclerca-Imhoffa, ktorý zahynul 30. mája neďaleko mesta Severodoneck, keď ho v bojoch medzi ruskou armádou a ukrajinskými jednotkami zasiahol šrapnel. Informuje o tom stanica BBC. 

11:38 Britská spravodajská služba vo štvrtok informovala, že boje v tzv. severodoneckom kotli pokračujú, pričom ruská armáda zintenzívnila svoje úsilie o postup v oblasti  južne od mesta Izium ležiaceho v Charkovskej oblasti. 

11:37 Delostrelectvo s ďalekým dosahom dodané Západom by Ukrajine poskytlo dostatočnú palebnú silu potrebnú na to, aby donútila ruské jednotky ustúpiť a dobyla mesto Severodoneck v priebehu niekoľkých dní. Vo štvrtok to vyhlásil prokyjevský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

10:38 Na Ukrajine boli pred súd postúpené prípady proti ďalším ôsmim ruským okupantom. Informovala agentúra UNIAN.

10:31 Ruské vojská majú v Donbase na východe Ukrajiny dvadsaťkrát viac diel a štyridsaťkrát viac munície ako ukrajinské sily. Takýto nepomer vážne demoralizuje brániace sa ukrajinské jednotky. Tie trpia stratami aj stúpajúcim počtom dezercií, upozornil britský denník Independent s odvolaním sa na bližšie neupresnenú správu rozviedky.

9:39 Hraničnými priechodmi prešlo v stredu 2579 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 698 mužov, 1481 žien a 400 detí. O dočasné útočisko požiadalo 181 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo za stredu 2738 osôb. Informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

9:10 Poľský prezident Andrzej Duda kritizoval nemeckého kancelára Olafa Scholza a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za to, že aj napriek ruskej ofenzíve na Ukrajine naďalej vedú telefonické rozhovory so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Informovala agentúra DPA. 

8:31 Brutálna bitka o mesto Severodoneck, ktoré ruské sily delostreleckými útokmi takmer úplne zničili, rozhodne o ďalšom osude oblasti Donbasu na východe Ukrajiny. Povedal to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra Reuters.

8:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Rusko nie je ochotné ukončiť vojnu na Ukrajine diplomaciou, pretože stále cíti svoju silu. Zelenskyj to uviedol vo videopríhovore k najvyšším riadiacim pracovníkom amerických spoločností rôznych oblastí ekonomiky, ktorý zverejnil aj na svojom Facebooku. 

7:27 Ruské jednotky sa stále snažia prelomiť ukrajinskú obranu Severodonecku v Luhanskej oblasti. Mesto a okolie ruská armáda bombarduje delostrelectvom, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády. Ten tvrdí, že ukrajinská armáda odrazila útok v obci Toškivka neďaleko Severodonecka. V stredu predstavitelia samosprávy povedali, že ukrajinské jednotky už kontrolujú iba okraj mesta.

7:24 Dvom Britom zajatým ruskými silami počas bojov na Ukrajine hrozí 20 rokov väzenia. Uvádza sa to vo videu, zverejnenom v stredu ruskými štátnymi médiami, píše tlačová agentúra DPA.

6:34 Ozbrojené sily Ukrajiny vykonali počas stredy dva letecké útoky na zoskupenie ruských síl v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny a zasiahli tri nepriateľské muničné sklady. Pri útokoch bolo zabitých 30 ruských vojakov a zničených niekoľko kusov techniky. Na facebooku to v noci na dnešok v pravidelnom hlásení uviedlo operačné veliteľstvo Juh ukrajinskej armády.

6:32 Delostrelecké systémy, ktoré na Ukrajinu dodali západné krajiny, už teraz pomáhajú meniť situáciu a je len "otázkou času", kedy sa Ukrajine podarí dobyť späť značnú časť územia na juhu krajiny. Vyhlásil to v stredu gubernátor ukrajinskej Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. Informuje Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok