Pápež prijal vo Vatikáne českého premiéra. Diskutovali aj o situácii na Ukrajine

TA3 TASR
9.6.2022 13:29

Pápež František prijal vo štvrtok ráno vo Vatikáne českého premiéra Petra Fialu. Hovorili spolu o situácii na Ukrajine a pomoci vojnovým utečencom. Fiala vyzdvihol pápežovu podporu Ukrajincom a sľúbil, že Česko im bude naďalej pomáhať všetkými dostupnými prostriedkami. Pápeža Františka zároveň pozval na návštevu Česka. Informovali TN.cz a vaticannews.va.

Pápež prijal vo Vatikáne českého premiéra. Diskutovali aj o situácii na Ukrajine
Twitter/Petr Fiala

Stretnutie začalo súkromným rozhovorom Fialu a pápeža Františka v knižnici Apoštolského paláca o 9.00 h. Po pol hodine sa k nim pripojila aj päťčlenná delegácia a premiérova manželka Jana. Súčasťou delegácie bol tiež minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka či predseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

"Veľmi oceňujem pápežov morálny postoj a podporu ľudských práv, slobody vierovyznania a podporu utláčaných ľudí," napísal po stretnutí na Twitteri Fiala. Premiér Fiala odovzdal pápežovi symbolické dary. Jedným z nich bol šál, ktorý ušili české a ukrajinské ženy. "Má symbolizovať mier a priateľské vzťahy medzi národmi," upresnil na Twitteri Fiala. 

Pápež dostal aj rodinnú Bibliu, ktorá odkazuje na Rok rodiny. František ho vyhlásil v marci 2021, skončí sa 26. júna tohto roku. Odovzdal mu aj pozdrav od bývalého pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duku. Pápež Fialovi daroval bronzovú plaketu zobrazujúcu svätého Martina z Tours, ako do svojho plášťa zahaľuje žobráka.

Fiala využil túto príležitosť na to, aby Františka pozval na návštevu Českej republiky. Dosiaľ posledný pápež, ktorý navštívil ČR, bol Benedikt XVI. V roku 2009 odslúžil omše v Brne a Starej Boleslavi. Fiala zatiaľ nedostal od Františka odpoveď na pozvanie. Česká delegácia sa vo štvrtok stretla aj s kardinálom Pietrom Parolinom, štátnym sekretárom Svätej stolice.

Posledným predstaviteľom Českej republiky, ktorý hovoril s rímskym pápežom, bol bývalý premiér Bohuslav Sobotka v roku 2017 počas summitu EÚ v Ríme. Oficiálna návšteva českého premiéra vo Vatikáne sa predtým naposledy uskutočnila v roku 2012 – vtedajšieho šéfa kabinetu Petra Nečasa prijal pápež Benedikt XVI.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok