Dostali trest smrti. V Donecku odsúdili zahraničných vojakov, ktorí bojovali za Ukrajinu

TA3 TASR
9.6.2022 16:34

Najvyšší súd Ruskom podporovanej samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky vo štvrtok odsúdil na trest smrti dvoch Britov a jedného Maročana, ktorých zajali pri bojoch na Ukrajine. Informovali o tom agentúry AFP, DPA a Reuters.

"Najvyšší súd DĽR vyniesol prvý rozsudok nad žoldniermi. Briti Aiden Aslin a Sean Pinner, ako aj Maročan Saadún Brahím boli odsúdení na smrť," uviedol korešpondent ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti, ktorý proces sledoval priamo v súdnej sieni.

Odsúdení muži bojovali proti ruským inváznym silám na strane ukrajinskej armády. Podľa AP súd mužov uznal za vinných z podniknutia krokov smerujúcich k násilnému zvrhnutiu moci. To je v neuznanej republike trestným činom, za ktorý hrozí trest smrti. Trojicu tiež odsúdili za žoldnierske aktivity a údajný terorizmus. Podľa RIA Novosti budú muži na základe zákonov DĽR popravení zastrelením.

Britská televízna stanica v tejto súvislosti uviedla, že súd v DĽR nie je medzinárodne uznávaný a Londýn ešte pred vynesením rozsudku uviedol, že obaja Briti sú vojnoví zajatci s nárokom na imunitu. Odsúdení sami tvrdili, že sú vojakmi ukrajinskej armády a že s nimi preto má byť zaobchádzané ako s vojnovými zajatcami. DPA pripomenula, že na strane ukrajinských síl bojuje mnoho dobrovoľníkov zo zahraničia. Moskva ich však považuje za žoldnierov, ktorí bojujú na strane Ukrajincov za finančnú odmenu.

"Sme zjavne hlboko znepokojení. Podľa Ženevského dohovoru majú vojnoví zajatci nárok na imunitu a nemali by byť stíhaní za účasť na nepriateľských akciách," uviedol hovorca britského premiéra Borisa Johnsona. Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová verdikt vynesený Najvyšším súdom samozvanej Doneckej ľudovej republiky označila za "falošný" rozsudok. Podľa RIA Novosti budú muži na základe zákonov DĽR popravení zastrelením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok