Briti, ktorých zajali Rusi počas bojov na Ukrajine, sa postavili pred súd. Hrozí im 20 rokov väzenia

TA3 TASR
9.6.2022 07:22

Dvom Britom zajatým ruskými silami počas bojov na Ukrajine hrozí 20 rokov väzenia. Uvádza sa to vo videu, zverejnenom v stredu ruskými štátnymi médiami, píše tlačová agentúra DPA.

Briti, ktorých zajali Rusi počas bojov na Ukrajine, sa postavili pred súd. Hrozí im 20 rokov väzenia
Twitter/Glasnost Gone

Aidena Aslina (28) a Shauna Pinnera (48) zadržali v apríli, keď bojovali na ukrajinskej strane proti ruským inváznym silám. Údajne sa postavili pred súd v separatistickej, proruskej Doneckej ľudovej republike. Obaja Briti sa údajne priznali k "výcviku, aby mohli podnikať teroristické činy".

V zázname, zdieľanom ruskou štátnou tlačovou agentúrou RIA Novosti v stredu na sociálnych sieťach, počuť tlmočníka, ako sa Aslina pýta, či sa "priznáva" k trestnému činu. Brit na to odpovedal: "Áno." Toto obvinenie sa trestá 15 až 20 rokmi väzenia, uviedla RIA Novosti. Pinner takisto čelí dlhému odňatiu slobody a dokonca trestu smrti, pretože sa údajne priznal k "uchváteniu moci silou".

Video zachytávalo oboch Britov v priestore pre väzňov na najvyššom súde samozvanej DĽR a tiež tretieho muža, údajne marockého občana Saadúna Brahíma. Tieto správy prišli niekoľko hodín po tom, čo bývalý britský konzervatívny minister a zákonodarca Robert Jenrick vyhlásil, že Aslina by mali vrátiť domov pri najbližšej príležitosti, možno prostredníctvom výmeny vojnových zajatcov.

Zákonodarca zároveň odsúdil "falošné, zinscenované obvinenia" proti obom Britom a obvinil Rusko z "úplne odporného porušenia medzinárodného práva"

Jenrick povedal pre britskú rozhlasovú stanicu BBC Radio 4: "(Aslin) Je to britský občan, ale má aj ukrajinské občianstvo, je ženatý s Ukrajinkou, ešte pred ilegálnou inváziou (Vladimira) Putina sa bežným spôsobom pridal k ukrajinským ozbrojeným silám a slúžil v nich. Ruské sily ho zajali a v súlade s medzinárodným právom a Ženevským dohovorom by mal byť správne zadržiavaný a pri najbližšej príležitosti vrátený Ukrajine, možno cez výmenu zajatcov." 

A pokračoval: "Namiesto toho Putinov režim ho spolu s ďalším britským občanom Shaunom Pinnerom postavil pred súd pre vymyslené obvinenia bez akýchkoľvek dôkazov." 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok