Pyrotechnici čistia od munície obľúbené jazero, kúpacia sezóna sa blíži

TA3/hm ČTK
1.6.2022 06:00

Ukrajinskí pyrotechnici čistia pred začiatkom kúpacej sezóny obľúbené jazero pri Kyjeve od nevybuchnutej munície. Novinárov o tom informovala ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne udalosti - skrátene DSNS, ktorá zároveň na mieste ukázala, ako vodnú plochu prehľadáva a nájdenú muníciu likviduje. "Používa k tomu sonar a podvodné drony," popísal v rozhovore s ČTK Mykola Didyk z DSNS.

Míny
TASR/AP

Dedina Horenka leží neďaleko ukrajinskej metropoly a v priebehu ruského útoku na Kyjev v počiatočných fázach invázie sa i ona stala dejiskom bojov a ostreľovania. To sa podľa ukrajinských úradov nevyhlo ani tamojšiemu jazeru, kam radi chodia odpočívať miestni obyvatelia. Zostala v ňom nevybuchnutá munícia, ktorú je teraz nutné odstrániť, skôr ako príde leto, a ľudia sa budú chcieť vo vode kúpať. 

Najskôr sonar, potom drony

V piatok preto bolo na mieste rušno - vodnú plochu križovali dva člny, breh prehľadávali pyrotechnici s detektormi a na mieste stálo okrem iného špeciálne nákladné vozidlo určené na odvoz nálezov. Na zemi pred ním ležalo niekoľko kusov munície.

"Najprv používame sonar, ktorý odhalí zmeny na dne jazera. Po tom tam vyšleme (podvodné) drony, ktoré miesto nakrútia na kameru. Následnej sa tam vydá potápač, a pokiaľ skutočne nájde muníciu, vytiahne ju. Nájdené veci potom vyvážame na strelnicu, kde ich likvidujeme odpálením," popísal Didyk.

Ukrajinské úrady pritom hlásia, že v priebehu dvoch pracovných dní vylovili z jazera desať kusov nevybuchnutej munície. "Boli medzi nimi delostrelecké granáty a raketa," približuje Didyk. "Preskúmali sme asi 40 percent celkovej plochy nádrže, práce pokračujú," povedal ČTK Roman Henadijovyč, vedúci skupiny, ktorá sa venuje odmínovaniu pod vodou a zvláštnym potápačským prácam.

Pohrobkovia vojen

Pyrotechnici zároveň podľa neho hľadajú nevybuchnutú muníciu aj v ďalších vodných plochách Kyjevskej oblasti. Snaha zlikvidovať nebezpečné pozostatky bojov si podľa Henadijoviča vyžiadala tiež ľudské životy. "V našej jednotke našťastie k žiadnej nehode nedošlo. Bohužiaľ, naši kolegovia z DSNS zaznamenali za posledné tri mesiace zranenie i úmrtie pracovníkov," povedal Henadijovyč. Počet obetí však neupresnil.

Problém s nevybuchnutou muníciou, ktorá zamoruje po bojoch ukrajinské územia, môžu podľa odborníkov trvať roky. Mimovládna organizácia Halo Trust, ktorá sa zaoberá likvidáciou nevybuchnutej munície, nedávno podľa denníka The Times varovala, že Ukrajina sa bude musieť zbavovať týchto nebezpečných pohrobkov vojen možno a desiatky rokov.

"Ukrajinci odhadujú, že nevybuchnutou muníciou je zasiahnutých 300-tisíc kilometrov štvorcových - napríklad mínami, raketami, delostrelectvom," vyhlásil šéf organizácie James Cowan. Ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne udalosti medzitým v piatok oznámila, že od začiatku ruskej invázie sa podarilo zneškodniť cez 122 500 kusov výbušných zariadení vrátane 1979 leteckých bômb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok