Rusko dokončilo testovanie hypersonickej strely Zirkón, plánuje ňou vyzbrojiť bojovú loď

TA3 TASR
1.6.2022 13:05

Rusko dokončilo testovanie svojej hypersonickej riadenej strely Cirkon (Zirkón) a ešte pred koncom roka ňou plánuje vyzbrojiť novú fregatu ruskej Severnej flotily. Oznámil to v stredu veliteľ Severnej flotily Alexander Moisejev. Informovala agentúra Reuters.

Predčasný vianočný darček. Británia pošle Ukrajine vylepšené modely navádzaných striel
TASR/AP

Prvým plavidlom, ktoré bude vyzbrojené strelou Zirkón, sa stane fregata Admirál Golovko, uviedol Moisejev. Veliteľ ruskej Severnej flotily zároveň pripomenul, že armáda Zirkón úspešne otestovala aj minulý týždeň. Tento test bol vykonaný z plavidla v Barentsovom mori a strela zasiahla cieľ vzdialený približne 1000 kilometrov, ktorý sa nachádzal v Bielom mori.

Ruský prezident Vladimir Putin označil strelu Zirkón za súčasť novej generácie bezkonkurenčných zbraňových systémov. Podľa vyhlásení ruskej armády je Zirkón schopný dosiahnuť až deväťnásobok rýchlosti zvuku a zasiahnuť námorné a pozemné ciele na vzdialenosť až 1000 kilometrov. Rusko počas vojny na Ukrajine, ktorá trvá už viac než tri mesiace, utrpelo podľa agentúry Reuters ťažké straty. Napriek tomu však pokračuje v testovaní nových striel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok