ONLINE: Ukrajina privítala sankcie EÚ proti Rusku, Západ vyzval Moskvu na zrušenie blokády

TA3 TASR ČTK
31.5.2022 06:40

Ukrajinský prezident privítal, že EÚ prijala ďalšie sankcie proti Rusku, oneskorenie cez 50 dní medzi piatym a šiestym balíkom je ale pre neho neprijateľná. Francúzsky prezident Macron a nemecký kancelár Scholz vyzvali v sobotu Vladimira Putina, aby ukončil blokádu prístavu v ukrajinskom meste Odesa. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:40 Linda Thomasová-Greenfieldová povedala, že USA majú „jasne“, že Ukrajine poskytnú obranné zbrane, ale nie tie, ktoré by umožnili dosiahnuť ciele v Rusku.

23:16 Ruské sily ostreľovali Charkovskú oblasť 10 hodín, zabila 1 osobu. Miestny predstaviteľ Viktor Kovalenko pre médiá Suspline povedal, že ruské ostreľovanie dediny Zoločiv v Charkovskej oblasti pokračovalo 10 hodín. Jedna osoba bola pri útoku zabitá a jedna bola zranená.

22:56 Väčšina východoukrajinského mesta Severodoneck je pod kontrolou ruských vojakov, uviedol na telegrame gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

22:24 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok vyzval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby navštívil Ukrajinu pred 30. júnom, keď sa skončí francúzske predsedníctvo v Rade EÚ. Kuleba to povedal v rozhovore pre francúzsku televíziu La Chaîne Info, informuje agentúra AFP. 

21:45 Nemecko dodá Grécku bojové vozidlá pechoty, aby mohli Atény poslať na Ukrajinu svoju staršiu sovietsku techniku. Po mimoriadnom summite EÚ v Bruseli to v utorok oznámil nemecký kancelár Olaf Scholz. Informovali stanica Sky News a agentúra Reuters. 

19:49 Ukrajina uvítala rozhodnutie Európskej únie zakázať dovoz väčšiny ruskej ropy. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v reakcii naň uviedol, že "ropné embargo urýchli odpočítanie do pádu ruskej ekonomiky a vojnovej mašinérie".

19:36 Rusko sa ďalej snaží o obkľúčenie ukrajinských vojakov v celej oblasti Severodonecku-Lysyčansku. V Severodonecku bola zasiahnutá nádrž s kyselinou dusičnou.

19:10 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok povedal, že Rusko je ochotné prestať s blokádou ukrajinských prístavov na Čiernom mori a umožniť tak bezpečnú plavbu lodí s komoditami, ako sú pšenica či kukurica. Ukrajina však najskôr musí zaistiť bezpečnosť týchto vôd, povedal Lavrov v 97. deň ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine. 

18:25 Ukrajina identifikovala viac ako 600 okupantov podozrivých z vojnových zločinov na Ukrajine a začala trestné stíhanie asi 80 z nich. Na tlačovej konferencii v Eurojuste v Haagu to oznámila generálna prokurátorka Irina Venediktová.

18:13 Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz vyzvali v sobotu šéfa Kremľa Vladimira Putina, aby ukončil blokádu prístavu v ukrajinskom meste Odesa podľa podmienok stanovených v rezolúcii OSN. Macron to uviedol v utorok po skončení mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, informuje agentúra AFP. 

18:07 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok vyhlásil, že Európa by sa mala zbaviť ilúzie, že môže žiť v mieri "v tieni ruského imperializmu". Šéf poľskej vlády sa tak vyjadril po dvojdňovom summite EÚ v Bruseli. 

18:06 Ruský Gazprom kvôli sporu o platby prestane dodávať zemný plyn dánskej spoločnosti Orsted a taktiež do Nemecka britskej firme Shell Energy.

17:40 Ukrajinský prezident privítal, že EÚ prijala ďalšie sankcie proti Rusku, oneskorenie cez 50 dní medzi piatym a šiestym balíkom je ale pre neho neprijateľná.

17:39 Taiwan daruje piatim ukrajinským mestám postihnutým ruskou ruskou vojenskou agresiou celkovo štyri milióny dolárov na obnovu zničených škôl a infraštruktúry. Oznámilo to v utorok taiwanské ministerstvo zahraničných vecí, z ktorého vyhlásenia citovala stanica CNN.

17:31 Ukrajina patrí do Európskej únie. V utorok to pred poslancami ukrajinského parlamentu vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zdôraznila, že urobí všetko pre to, aby sa Ukrajina stala súčasťou EÚ. Okrem iného jej deklarovala pomoc s vývozom obilia a ďalších tovarov. 

17:11 Summit EÚ apeloval na urýchlenie rozvoja nových koridorov, ktoré by mohli pomôcť s potravinovými exportmi z Ukrajiny pri ruskej blokáde v Čiernom mori.

17:10 Rusko po čiastočnom ropnom embargu EÚ nájde iných kupcov pre svoju ropu, uviedol zástupca Ruska pri medzinárodných organizáciách Michail Uljanov.

16:20 Ukrajinská generálna prokuratúra vyšetruje už viac ako 15.000 podozrení z vojnových zločinov. Medzi osobami podozrivými z ich spáchania sú aj vysokopostavení ruskí politici a predstavitelia. Oznámila to v utorok v Haagu ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová. 

16:08 Vysokopostavený ruský zákonodarca Oleg Morozov navrhol uniesť ministra obrany členského štátu NATO po jeho príchode na Ukrajinu a priviesť ho do Moskvy na vypočúvanie o tom, aké "príkazy" dáva Západ Kyjevu. V utorok o tom informovala agentúra Reuters. 

16:07 Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes vystúpila na pôde Najvyššej rady. Podľa nej Slovensko plánuje pokračovať v pomoci Ukrajine vrátane dodávok zbraní.

15:55 Lídri EÚ ukončili samit zhodou na podmienkach odstrihnutia od ruských energií. Chcú rýchle investície do obnoviteľných zdrojov a infraštruktúry.

15:54 Ukrajinské ministerstvo zahraničia privítalo čiastočný zákaz dovozu ruskej ropy do EÚ, na ktorom sa zhodol summit. Podľa Kyjeva poškodí ruskú ekonomiku.

15:51 Blokáda ukrajinských čiernomorských prístavov vytvára podmienky pre "katastrofický scenár" rozsiahleho nedostatku potravín a nárastu cien po celej Afrike. V príhovore k lídrom EÚ zhromaždeným na summite v Bruseli to uviedol predseda Africkej únie a senegalský prezident Macky Sall.

14:49 Slovenská republika oficiálne pristúpila k spoločnému vyšetrovaciemu tímu v súvislosti s vyšetrovaním vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti spáchaných na území Ukrajiny. Informoval o tom hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan. Priblížil, že sa tak stalo 30. a 31. mája v sídle Eurojustu v Haagu počas koordinačného stretnutia medzi zástupcami Litvy, Poľska, Ukrajiny, Estónska, Lotyšska, SR a Medzinárodného trestného súdu.

14:33 Sankcie uvaľované na Rusko vrátane nových opatrení zameraných na vývoz ruskej ropy sú cielené na obyčajných ruských občanov a sú motivované nenávisťou voči Rusku. Vyhlásil to v utorok podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev.

14:12 Ministerstvo vnútra vyplatí mestám a obciam takmer päť miliónov eur na aprílové príspevky za ubytovanie odídencov. Finančné prostriedky posiela počas utorka. Prenajímatelia dostanú príspevky do piatich pracovných dní na bankový účet alebo v hotovosti.

"O príspevok za ubytovanie v apríli požiadalo 8765 ubytovateľov pre 33.830 odídencov. Samosprávam bolo refundovaných takmer päť miliónov eur (4.920.792), čo je raz toľko ako pri prvom kole vyplácania príspevkov za mesiace február a marec (2,5 milióna eur)," priblížil minister vnútra Roman Mikulec.

13:57 Ukrajinskí prokurátori podľa Kyiv Independent uviedli, že vojna na Ukrajine zabila najmenej 243 detí a 446 ich zranila.

13:17 Prezidentka Zuzana Čaputová pricestovala na Ukrajinu. Vystúpila aj s príhovorom pred poslancami ukrajinského parlamentu a stretla sa už aj so Zelenským.

13:03 Rusko uviedlo, že odovzdá Ukrajine telá 152 ukrajinských vojakov, ktoré boli nájdené v podzemí rozsiahleho areálu oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, ovládanom ruskou armádou.

12:53 Severodoneck zasiahla raketa počas rozhovoru s civilistami, píše agentúra NEXTA. Podľa informácií by mala byť zasiahnutá žena nažive.

12:13 Súd s obrancami mariupolských oceliarní Azovstal bude čo najotvorenejší a budú naň pozvaní aj zástupcovia zahraničných krajín vrátane tých západných. Uviedol to šéf východoukrajinskej separatistickej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin.

11:41 Ukrajinský súd odsúdil okupantov Alexandra Bobykina a Alexandra Ivanova na 11 rokov a 6 mesiacov väzenia. Uznali ich vinnými z porušenia zákonov vojny.

11:17 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov navštívi na budúci týždeň Turecko, aby tam rokoval o odblokovaní vývozu obilia z Ukrajiny, ktorý sa zastavil v dôsledku ruskej invázie. Oznámil to v utorok turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu.

11:06 Zo slovensko-ukrajinskej hranice od stredy sťahujú sanitky. Po utorkovom rokovaní ústredného krízového štábu o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ako uviedol, situácia je stabilizovaná a zvýšená zdravotná starostlivosť na hranici aktuálne nie je potrebná.

10:41 Nákladná loď vezúca kov vyplávala z juhoukrajinského mesta Mariupol a smeruje do Ruska, oznámil v utorok promoskovský separatistický líder v Doneckej oblasti Denis Pušilin. Je to prvýkrát, čo nejaké plavidlo opustilo tento prístav, odkedy padol do rúk ruských síl.

10:27 Najväčšia ruská banka Sberbank v utorok uviedla, že nové sankcie Európskej únie, na základe ktorých je vylúčená z medzinárodného platobného bankového systému SWIFT nad rámec už platných sankcií, neovplyvnia jej činnosť.

10:10 Od 1. júla sa majú zmeniť podmienky bezplatnej prepravy pre odídencov a občanov Ukrajiny. Dôvodom je časté zneužívanie systému. Osoby, ktoré budú opakovane vstupovať z Ukrajiny na Slovensko, by mali nárok na bezplatnú prepravu stratiť.

10:02 Ruský Gazprom v utorok oznámil, že zastavil dodávky plynu do Holandska potom, čo holandská energetická firma GasTerra zaň odmietla zaplatiť v rubľoch.

9:50 Hraničnými priechodmi z Ukrajiny na Slovensko v pondelok prešlo 2452 osôb. Z toho bolo 638 mužov, 1486 žien a 328 detí. O dočasné útočisko požiadalo 314 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 2744 osôb. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

9:36 Bielorusko zorganizuje v júni a júli cvičenie vojenskej mobilizácie v Homeľskej oblasti, ktorá leží pri hraniciach s Ukrajinou. Na plánovanom vojenskom cvičení, ktoré sa uskutoční medzi 22. júnom až 1. júlom, sa zúčastní vojenská správa a ozbrojené zložky, uvádza BelTA s odvolaním sa na vojenského komisára z Homeľskej oblasti Andreja Kryvanosava.

9:30 Výsledky prvej časti dvojdňového mimoriadneho summit EÚ v Bruseli sú dobrou správou pre Slovensko. Tak opísal predseda vlády SR Eduard Heger pondelňajšie rokovania lídrov EÚ, ktorým sa podarilo dohodnúť sa na zavedení čiastočného ropného embarga voči Rusku.

8:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok neskoro večer vo videopríhovore k Ukrajincom povedal, že dohoda na nových sankciách proti Rusku trvala v Európe príliš dlho. Poukázal na to, že posledný balík sankcií Európskej únie bol zavedený takmer pred dvoma mesiacmi.

8:31 Ruské sily obsadili asi tretinu východoukrajinského mesta Severodoneck a postupujú tak pomalšie než pôvodne predpokladali. Agentúre TASS to povedal vodca separatistickej Luhanskej ľudovej republiky Leonid Pasečnik.

8:16 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok v telefonáte so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom povedal, že je nevyhnutné vytvoriť "bezpečnú zónu"  v Sýrii v blízkosti tureckých hraníc.

7:19 Lídri členských krajín EÚ sa v pondelok neskoro večer na mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na zavedení čiastočného ropného embarga voči Rusku.

6:57  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok prostredníctvom telefónu hovoril s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Témami boli blokáda ukrajinských prístavov, spolupráca i mierové rozhovory.

6:30 Najmenej 22.000 ľudí bolo od začiatku ruskej invázie zabitých v prístave Mariupol na juhu Ukrajiny. "Odhadujeme, že počet mŕtvych v Mariupole je 22.000," povedal starosta tohto mesta Vadym Bojčenko. Čoraz viac údajov však podľa jeho slov potvrdzuje, je následky tohto "rasistického zločinu" sú oveľa horšie. "Toto si vyžaduje špeciálnu pozornosť svetového spoločenstva, rovnako ako hrozivá situácia miestnych obyvateľov na okupovanom území," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok