ONLINE: V Čiernom mori zrejme horí ďalšia ruská loď. Vojna na Ukrajine je krízou detských práv

TA3 TASR ČTK
12.5.2022 06:41

Z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie utieklo do iných krajín vyše šesť miliónov ľudí, informoval úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov. Štyri ruské letecké útoky sa vo štvrtok zamerali na ropnú rafinériu v meste Kremenčuk v ukrajinskej Poltavskej oblasti. Oznámil to oblastný gubernátor Dmytro Lunin. Informuje o tom agentúra AP. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:47 Senátor za Kentucky Rand Paul zablokoval návrh zákona o poskytnutí ďalšej pomoci Ukrajine v rekordnej výši až 40 miliárd dolárov. Paul sa postavil proti prijatiu zákona v súčasnom znení. Kvôli nemu sa rozhodnutie o pomoci Ukrajine odkladá minimálne na budúci týždeň.

23:35 Vo Švajčiarsku bolo znovu uvoľnených 3,4 miliardy švajčiarskych frankov (takmer 3,3 miliardy eur) ruského majetku, ktorý bol preventívne dočasne zmrazený v súvislosti so sankciami proti Rusku. Informovala o tom agentúra DPA.

23:14 Pri ostreľovaní Černigova na severe Ukrajiny boli zabití traja ľudia a zničené dve školy.

22:52 "Podporili by sme prihlášku Fínska alebo Švédka do NATO, ak by ju podali. Budeme rešpektovať akékoľvek ich rozhodnutie," oznámila hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

22:36 Cherson je obsadený, ale je plný maľovaných ukrajinských vlajok.

22:18 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba privítal vo štvrtok výsledok hlasovania Rady Organizácie Spojených národov pre ľudské práva, ktorá schválila rezolúciu o spustení vyšetrovania údajného porušovania ľudských práv a ďalších zločinov, ktorých sa mala dopustiť ruská armáda na Ukrajine. Informuje o tom denník The Guardian 

21:49 V Čiernom mori horí podľa Ukrajincov ďalšia ruská loď. Ide údajne o podporné plavidlo Vsevolod Bobrov, ktoré sa ruské námorníctvo rozhodlo odtiahnuť z oblasti Hadieho ostrova do prístavu v Sevastopole. Napísal Denník N.

21:20 Platby za plyn v rámci Putinovho programu budú v rozpore so sankciami, hovorí hovorca EÚ. Rusko požaduje, aby európske spoločnosti platili za plyn v rubľoch, čím porušuje zmluvy o dodávkach plynu.

21:11 Kľúčoví fínski politici boli varovaní, že Rusko môže v piatok zastaviť dodávky zemného plynu do krajiny. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom vo štvrtok informoval fínsky denník Iltalehti, ktorý citovala agentúra Reuters.

20:56 Detský fond OSN (UNICEF) vyhlásil, že vojna na Ukrajine je "krízou detských práv", pretože sa tam útočí na školstvo a len za posledný mesiac bolo zabitých takmer 100 detí.

20:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok pozval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú na návštevu Ukrajiny. Informoval o tom samotný Zelenskyj v príspevku zverejnenom na sociálnej sieti Twitter.

20:21 V Čiernom mori horí podľa ukrajinských vojenských predstaviteľov ďalšia ruská loď. Má ísť o podporné plavidlo Vsevolod Bobrov, ktoré sa ruské námorníctvo rozhodlo odtiahnuť z oblasti Hadieho ostrova do prístavu v meste Sevastopoľ.

20:10 Z ostreľovania obytného domu tankom v dedine Stepanki na východe Ukrajiny obvinili ruských vojakov vo štvrtok ukrajinské úrady a svedkovia. Pri spomínanom ostreľovaní prišlo o život niekoľko civilistov. 

19:31 Novinári agentúry Reuters potvrdili, že Ukrajina má teraz pod kontrolou územia siahajúce až k brehom rieky Severný Donec, asi 40 km východne od Charkova. Na severe Ukrajinci postupujú smerom k ruským hraniciam. 

19:10 Približne 3000 civilistov z obliehaného ukrajinského mesta Mariupol zadržiavajú vo väzniciach ovládaných proruskými separatistami na východe Ukrajiny, uviedla vo štvrtok splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová. Informovala agentúra AP.

18:53 Štyri ruské letecké útoky sa vo štvrtok zamerali na ropnú rafinériu v meste Kremenčuk v ukrajinskej Poltavskej oblasti. Oznámil to oblastný gubernátor Dmytro Lunin. Informuje o tom agentúra AP. 

18:32 Ruský prezident Vladimír Putin tento rok očakáva rekordný zber pšenice a oznámil aj nárast jej vývozu. Podľa agentúry DPA to ruský prezident uviedol na štvrtkovom zasadnutí vlády, kde krok predstavil ako ruský príspevok k riešeniu problémov s celosvetovým zásobovaním potravinami.

18:01 Z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie utieklo do iných krajín vyše šesť miliónov ľudí, informoval úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov.

17:44 Generálna prokuratúra: Jeden zabitý pri ruskom útoku na Dnepropetrovsk Oblasť. Ruské sily ostreľovali kazetovú muníciu Velyka Kostromka dediny 12. mája, pričom zničili miestne energetické zariadenie a zabili jedného človeka.

17:34 Holandský premiér Mark Rutte vo štvrtkovom videopríhovore v angličtine pred poslancami  ukrajinského parlamentu uviedol, že Holandsko je už pripravené zastaviť dovoz ruskej ropy. Informuje o tom server DutchNews.nl. 

17:12 Ruskú obchodnú loď naloženú obilím ukradnutým na Ukrajine vrátili najmenej z jedného stredomorského prístavu a v súčasnosti sa nachádza v sýrskej Lázikíji, vyplýva z vyjadrení ukrajinských predstaviteľov a prepravných zdrojov. Informovala stanica CNN, ktorá loď identifikovala ako prepravcu hromadného nákladu Matros Pozinič. 

16:51 Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok uvítal snahu Fínov o vstup do NATO a ponúkol „plnú podporu“ Berlína po tom, čo fínsky prezident a premiér oznámili svoju podporu vstupu do NATO, čím sa severská krajina, ktorá zdieľa hranicu s Ruskom, posunula o krok bližšie k členstvo vo vojenskej alianci vedenej Spojenými štátmi.

16:47 Ukrajinská aktivistka za ľudské práva Olena Ševčenková vo štvrtok informovala, že LGBTQ ľudia v jej krajine sú "na frontovej línii odporu" proti invázii Ruska a mnohí vstúpili do ukrajinskej armády, aby marili postup ruských síl. Správu priniesla agentúra AP. 

16:33 Lídri EÚ budú v júni diskutovať o žiadosti Ukrajiny o vstup do EÚ. Podľa francúzskeho ministerstva zahraničných vecí žiadosť Ukrajiny o členstvo v Európskej únii v súčasnosti posudzuje Európska komisia a bude sa o nej diskutovať na júnovom summite EÚ.

16:09 Brusel predstavil plán, ako prepraviť milióny ton obilia z Ukrajiny napriek ruskej námornej blokáde. Chce zefektívniť dopravu aj transfer cez hranice.

15:43 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok povedal, že západné sankcie proti Rusku vyvolávajú celosvetovú ekonomickú krízu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

15:21 Spracovanie zmlúv na uhrádzanie nákladov za ubytovanie Ukrajincov trvá dlhšie, pripustil minister dopravy Andrej Doležal. Upozornil, že štvrtina zmlúv, ktoré prišli, má chyby, rezort by zároveň potreboval ďalších ľudí na ich spracúvanie. Napísal Denník N.

14:59 Ruský koncern Gazprom uviedol, že už nebude prepravovať plyn cez Poľsko cez plynovod Jamal. Dôvodom sú sankcie, ktoré Moskva uvalila na spoločnosť EuRoPol GAZ, ktorá prevádzkuje poľskú časť plynovodu Jamal.   

14:51 Ruský Gazprom nebude môcť vyvážať plyn potrubím Jamal cez Poľsko. Zdôvodnil to ruskými sankciami na firmu, ktorá vlastní poľskú časť plynovodu.

14:50 Kosovská vláda sa vo štvrtok rozhodla podať prihlášku do Rady Európy. Srbský prezident Aleksandar Vučič v tejto súvislosti zvolal na piatok mimoriadne zasadnutie štátnej bezpečnostnej rady. Tvrdí, že Kosovo svojím rozhodnutím porušilo Washingtonskú dohodu.

14:16 Shell predá ruskému Lukoilu cez 400 čerpacích staníc a závod na mazivá v Rusku. Podnik sa kvôli ruskej agresii na Ukrajine z Ruska postupne stiahne.

14:16 Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck obvinil vo štvrtok Rusko, že používa energie ako "zbrane". Reagoval tak na sankcie Moskvy proti západným energetickým firmám a nižšie dodávky plynu do Európy cez kľúčový plynovod, ktorý prechádza Ukrajinou. 

14:15 Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo, že Rusko bude nútené reagovať na rozhodnutie Fínska vstúpiť do organizácie NATO. Informovala o tom agentúra Reuters.  

13:38 Bývalé zahraničné dcérske spoločnosti Gazpromu, na ktoré Rusko uvalilo sankcie, nemôžu dostávať ruský plyn, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters. 

13:25 Rusko sa úspešne vyrovnáva s dopadmi západných sankcií, ktoré vyvolávajú globálnu krízu, tvrdí Putin. Prisľúbil zvýšiť vývoz obilia z rekordnej úrody.

13:23 Mnoho činov ruských vojakov na Ukrajine možno považovať za vojnové zločiny, uviedol vo štvrtok Úrad Vysokej komisárky OSN pre ľudské práva, ktorý ich prešetruje.

12:57 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok privítal rozhodnutie vedúcich predstaviteľov Fínska v prospech vstupu ich krajiny do Aliancie. Informovala agentúra AFP. 

12:56 Spojené štáty a ich spojenci riskujú zvyšujúcou sa vojenskou podporou pre Ukrajinu vypuknutie konfliktu medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou. Vo štvrtok to v príspevku na sociálnej sieti Telegram napísal podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. Informovala agentúra Reuters.

12:20 Vstup Fínska do NATO bude pre Rusko predstavovať hrozbu, uviedol hovorca ruského prezidenta. Konkrétne kroky Moskvy v reakcii na rozšírenie NATO budú podľa neho závisieť od toho, nakoľko sa vojenská infraštruktúra aliancie posunie k ruským hraniciam.

12:11 Niektoré divízie nemeckej plynárenskej spoločnosti Gazprom Germania v dôsledku ruských sankcií nedostávajú z Ruska žiadny plyn. Oznámila to nemecká vláda.

12:01 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, čo je federálna kriminálna ústredňa, podrobne preverí informácie o príprave viac ako stovky českých občanov k vojenskej službe v ozbrojených silách na Ukrajine, oznámila vo štvrtok agentúra TASS.

11:05 Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch zverejnila správu, v ktorej konštatuje, že kazetovú muníciu používajú zrejme obe strany vojnového konfliktu na Ukrajine. Na svojom webe o tom vo štvrtok informovala britská televízia Sky News.

10:48 Americká televízia CNN zverejnila video, na ktorom ruskí vojaci zavraždili dvoch neozbrojených civilistov a rabujú autosalón v Kyjevskej oblasti. 

10:33 Kyjev žiada, aby mu Európska únia rezervovala miesto, a to aj keby mal prístupový proces trvať nejaký čas. Vo štvrtok to v Berlíne uviedol šéf ukrajinského rezortu diplomacie Dmytro Kuleba.

10:23 Jednu obeť a sedem zranených si vyžiadal výbuch munície na vojenskej základni na ruskom Ďalekom východe. Vo štvrtok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ruskú agentúru TASS. 

9:56 Rublové účty pre platby za ruský plyn si v Gazprombank otvorilo 20 odberateľov z EÚ, uviedol Bloomberg. Ďalších 14 požiadalo o doklady na ich zriadenie.

9:38 Ukrajina oznámila, že znovu dobyla obec Pytomnyk, ktorá leží v Charkovskej oblasti severne od mesta Charkov a približne na polceste k hranici s Ruskom. Informuje britský denník The Guardian. 

9:36 Cez slovensko-ukrajinskú hranicu prešlo v stredu 2792 obyvateľov Ukrajiny. Z toho bolo 1580 žien, 448 detí a 764 mužov. O dočasné útočisko požiadalo 287 osôb. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2875 ľudí. 

9:25 Johnson si nedokáže predstaviť, ako by bolo možné po ruskej invázii na Ukrajinu znovu nadviazať vzťahy s prezidentom Putinom. Povedal to stanici LBC.

8:53 Mykolajiv čelí bombardovaniu takmer každý deň, hovorí starosta. Dôvodom podľa neho je skutočnosť, že jeho mesto sa nachádza v blízkosti bojísk medzi ruskými a ukrajinskými silami v neďalekom Chersone.

8:26 Podľa OSN bolo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zabitých 3 496 civilistov a 3 760 bolo zranených. Organizácia sa domnieva, že skutočné čísla sú oveľa vyššie.

8:21 Veliteľ 36. brigády námornej pechoty ukrajinských ozbrojených síl Serhij Volyna v stredu požiadal najbohatšieho muža na svete Elona Muska, aby pomohol s evakuáciou ľudí z komplexu oceliarní Azovstaľ v obliehanom prístavnom meste Mariupol. 

8:20 Poradca starostu juhoukrajinského mesta Mariupol Petro Andriuščenko v stredu povedal, že ruské jednotky zablokovali všetky evakuačné trasy z mesta. Uviedla to agentúra AP.

7:40 Rusko naďalej bombarduje mariupolské oceliarne Azovstal, uviedol ukrajinský generálny štáb. Podľa vicepremiérky v ňom zostáva asi tisíc ukrajinských obrancov.

7:35 Rusko je priamym ohrozením pre usporiadanie sveta, uviedla vo štvrtok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po rokovaní s japonským premiérom Fumiom Kišidom o dopadoch vojny na Ukrajine. EÚ chce v budúcnosti hrať aktívnejšiu úlohu v Indopacifiku, oznámila aj von der Leyenová, ktorá sa v Tokiu zúčastňuje 28. summitu EÚ-Japonsko, píšu zahraničné agentúry.

6:54 Na Ukrajine sa má začať súdny proces s prvým ruským vojakom, ktorý je v súvislosti s prebiehajúcou ruskou inváziou v tejto krajine obvinený zo spáchania vojnového zločinu. Oznámila to v stredu ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová, ktorú citovala spravodajská stanica Sky News.      

6:31 Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v stredu povedal, že v dôsledku ukrajinského ostreľovania ruskej dediny Solochi v tejto pohraničnej oblasti prišiel o život jeden civilista a šiesti ďalší utrpeli zranenia. Informovala o tom agentúra AP. 

6:30 Dianie na Ukrajine sme sledovali aj v stredu. Tu si môžete pozrieť súhrn udalostí: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok