Rusko je priamym ohrozením pre usporiadanie sveta, povedala von der Leyenová

TA3 ČTK
12.5.2022 07:33

Rusko je priamym ohrozením pre usporiadanie sveta, uviedla vo štvrtok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po rokovaní s japonským premiérom Fumiom Kišidom o dopadoch vojny na Ukrajine. EÚ chce v budúcnosti hrať aktívnejšiu úlohu v Indopacifiku, oznámila aj von der Leyenová, ktorá sa v Tokiu zúčastňuje 28. summitu EÚ-Japonsko, píšu zahraničné agentúry.

Ursula von der Leyenová 1140 px
TASR/AP

"Chceme prevziať väčšiu zodpovednosť v regióne, ktorý je taký dôležitý pre našu prosperitu," napísala šéfka komisie na twitteri. Ocenila aj "silnú" reakciu Japonska na ruskú agresiu na Ukrajine.

Japonsko je jednou z piatich krajín v indo-pacifickom regióne, ktoré prijali sankcie proti Moskve po ruskej invázii na Ukrajinu. Obe strany summitu sa zhodli, že budú aj naďalej koordinovať svoje reakcie na ruskú agresiu a budú pri tom brať do úvahy aj pozície Číny.

"Ruská invázia na Ukrajinu nie je len záležitosťou Európy, ale otriasa srdcom medzinárodného poriadku, vrátane Ázie. To nemožno tolerovať," povedal Kišida. Tokio a Brusel budú spolupracovať v oblasti rozvoja digitálnych technológií, kybernetickej bezpečnosti a umelej inteligencie, ktoré sú "kľúčom k našej konkurencieschopnosti a bezpečnosti," uviedla von der Leyenová. 

Na rokovaní sa zúčastňuje aj predseda Európskej rady Charles Michel. Šéfka komisie ešte vo štvrtok z Japonska odletí, Michel navštívi pamätník v Hirošime.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok