ONLINE: Rusko spustilo raketový útok na Poltavskú oblasť. Ukrajina navrhla Moskve ďalšiu výmenu

TA3 TASR
11.5.2022 06:39

Rusko spustilo raketový útok na Poltavskú oblasť. Raketa bola odpálená z ruského vojenského lietadla. Ukrajina navrhla Rusku ďalšiu výmenu. A to výmenu ťažko zranených obrancov Azovstalu za ruských vojnových zajatcov. Udalosti sme s vami sledovali online.

0:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:50 Veľvyslanec USA John Sullivan sa v Moskve stretol s ruskými činiteľmi. Hovoril s nimi o úzkom okruhu tém týkajúcich sa vzájomných vzťahov, informoval hovorca diplomacie Ned Price. Spojené štáty s Ruskom priamo nerokovali od začiatku invázie na Ukrajinu, Biely dom dnes povedal, že o to nie je záujem zo strany Moskvy.

23:27 Od začiatku ruskej invázie bolo zabitých 561 príslušníkov ukrajinskej Národnej gardy a ďalších 1697 utrpelo zranenia. Uviedol to v stredu najvyšší predstaviteľ tohto bezpečnostného orgánu, ktorý priamo spadá pod ukrajinské ministerstvo vnútra.

23:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril v stredu s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom o obrannej pomoci, spolupráci v energetickom sektore a o rastúcom počte sankcií uvaľovaných na Rusko.

22:49 Rusko sa ešte nevzdalo plánu ovládnuť Kyjev. Môže sa pokúsiť vytvoriť na ukrajinskom území nový štátny útvar a pripojiť ho k Rusku. Podľa serveru Ukrajinska pravda to povedal zástupca šéfa hlavného operačného oddelenia generálneho štábu ukrajinskej armády Oleksij Hromov.

22:11 Rusko spustilo raketový útok na Poltavskú oblasť. Raketa bola odpálená z ruského vojenského lietadla. Podrobnosti, vrátane obetí a škôd, sa stále upresňujú, uviedol gubernátor Dmitrij Lunin.

21:45 Ukrajina navrhla Rusku ďalšiu výmenu. A to výmenu ťažko zranených obrancov Azovstalu za ruských vojnových zajatcov. Informovala o tom ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. "Žiadna dohoda zatiaľ nebola dosiahnutá. Rokovania pokračujú," dodala.

21:19 Ruská platforma na zdieľanie videí RuTube je po troch dňoch výpadku opäť prístupná užívateľom. Internetový portál, ktorý je kópiou populárneho amerického YouTube, v pondelok vyradil masívny kybernetický útok. O obnovení prevádzky v stredu večer informovala agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na informácie od prevádzkovateľa stránky.

21:01 Rusko uvalilo sankcie na divízie spoločnosti Gazprom Germania, v ktorej ruský plynárenský koncern Gazprom pred vyše mesiacom ukončil účasť. Zároveň zaviedlo sankcie aj na firmu EuRoPol GAZ, vlastníka poľskej časti plynovodu Jamal.

20:54 Predstaviteľ poľskej vlády v stredu potvrdil správy, že poľské veľvyslanectvo v Moskve postriekali páchatelia červenou farbou. Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

20:48 Od začiatku vojny Rusko vypálilo na Ukrajinu 2154 rakiet, uviedol Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho 8. a 9. mája, keď celý svet oslavoval výročie víťazstva nad nacistickým režimom, ruská armáda vypálila 25 rakiet na civilné objekty v Odese.

20:38 Kyjev predložil Moskve nový návrh týkajúci sa desiatok ukrajinských vojakov, ktorí sú stále uväznení v továrni Azovstal v Mariupole. Ukrajina požiadala Rusko, aby zvážilo výmenu ťažko zranených obrancov v závode na juhu mesta za ruských vojnových zajatcov.

20:32 Pentagón neverí, že by sa Vladimir Putin chcel vojensky postaviť NATO, tvrdí americký minister obrany Lloyd Austin.

20:18 Senát českého parlamentu prijal rezolúciu, ktorou uznáva zločiny páchané ruskými silami na Ukrajine za genocídu ukrajinského ľudu.

20:15 Rusi neustále ostreľujú Zelenodolsk, 50 kilometrov južne od Kryvého Rihu. Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko nehlásil žiadne obete.

20:10 Rusko uvalilo sankcie na divízie spoločnosti Gazprom Germania, v ktorej ruský štátny plynárenský gigant Gazprom ukončil svoju účasť, aj na firmu EuRoPol GAZ SA, ktorá vlastní poľskú časť plynovodu Jamal. Zoznam sankcionovaných subjektov zahŕňa 31 podnikov, neupresňuje však podobu uvalených sankcií.

19:59 Proruskí separatisti v meste Doneck vo východoukrajinskom regióne Donbas v stredu oslavovali ôsme výročie svojvoľne vyhlásenej nezávislosti od Ukrajiny. Námestie ústavy v centre premenovali podľa ruského dôstojníka, ktorý bol medzi prvými ruskými príslušníkmi zabitými počas vojny.

19:50 Pri ostreľovaní dediny v ruskej Belgorodskej oblasti ukrajinskými silami utrpel zranenie jeden človek, oznámil podľa RIA Novosti tamojší gubernátor.

19:32 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu poslala ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému kondolenčný telegram v súvislosti s úmrtím bývalého prezidenta Ukrajiny Leonida Kravčuka.

19:20 Samozvaná Donecká a Luhanská ľudová republika na východe Ukrajiny v stredu oznámili, že zablokovali prístup k sociálnym sieťam Facebook a Instagram, čím sa pripojili k politike Ruska, ktoré tieto americké sociálne siete zakázalo už skôr.

18:53 Ukrajina bude pociťovať dôsledky ruskej vojny 100 rokov, a to najmä pre nevybuchnutú muníciu v ukrajinských mestách, vyhlásil v stredu nemecký kancelár Olaf Scholz.

18:46 Ukrajinské vojenské vedenie v stredu utlmilo nádeje na spustenie ofenzívy s cieľom zachrániť bojovníkov, ktorí sa skrývajú v obliehanom komplexe oceliarní Azovstaľ v meste Mariupoľ. Uviedla to agentúra DPA, ktorá sa odvolala na vyhlásenie zástupcu náčelníka generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl.

18:40 Hlavná železničná stanica v českej metropole Praha, kam stále prichádzajú Ukrajinci, ktorí utiekli zo svojej krajiny pred ruským bombardovaním, začína dosahovať svoje limity.

18:32 Premiér Eduard Heger (OĽANO) a poľský prezident Andrzej Duda sa na stredajšom stretnutí zhodli na tom, že podporujú jednotný prístup Európskej únie voči ruskej invázii na Ukrajine, ale aj sankcie voči Rusku.

18:10 Šéf ruskej špionážnej služby Sergej Naryškin prirovnal v stredu americké ministerstvo zahraničných vecí k propagandistickej mašinérii, ktorú v časoch druhej svetovej vojny skonštruoval nacistický minister propagandy Joseph Goebbels.

18:01 Azovstaľ.

17:53 Fínsko sa s 99,9 percentou pravdepodobnosťou pripojí k NATO, hovorí bývalý premiér. Fíni sa podľa bývalého premiéra Alexandera Stubba takmer určite stanú členmi NATO. BBC povedal, že fínsky prezident pravdepodobne vo štvrtok oznámi zámer Fínska vstúpiť do vojenskej aliancie. Cez víkend bude nasledovať oznámenie vlády a krátko potom spoločné vyhlásenie Fínska a Švédska.

17:41 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo vyše 500 príslušníkov ukrajinskej národnej gardy. Povedal to šéf operačného oddelenia hlavnej správy národnej gardy Oleksij Nadtočyj. Dodal, že zranenie utrpelo 1697 príslušníkov gardy.

17:31 Zakladajúca členka ruskej protestnej skupiny Pussy Riot Marija Aľochinová utiekla z Ruska po tom, ako jej moskovský súd v apríli zmenil zvyšok ročného podmienečného trestu na reálne väzenie s tým, že porušila podmienky trestu. Informovala o tom v stredu stanica Slobodná Európa.

17:23 Prezident CZ republiky Miloš Zeman podpísal rozhodnutie so súhlasom na vstup do ozbrojených síl Ukrajiny 103 občanom na základe ich žiadosti podanej v súlade so zákonom č. 585/2004 Zb. o brannej povinnosti a jej zabezpečovaní. Rozhodnutie podlieha kontrasignácii predsedu vlády.

17:11 Ropa v stredu zdražuje o zhruba päť percent po tom, čo v predchádzajúcich dvoch dňoch stratila takmer desať percent. Reaguje na pokles toku ruského plynu do Európy a na snahy Európskej únie docieliť zhodu ohľadom embarga na dovoz ruskej ropy.

16:56 Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v stredu predvolalo poľského veľvyslanca Krzysztofa Krajewského, oznámil poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau. Stalo sa tak len niekoľko dní po tom, ako ruského veľvyslanca v Poľsku Sergeja Andrejeva obliali červenou farbou demonštranti protestujúci proti vojne na Ukrajine. 

16:37 Zbrane, ktoré Spojené štáty a ďalší zahraniční partneri poskytli Ukrajine, sú už rozmiestnené na fronte, povedala v stredu námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová, ktorú citoval spravodajský server CNN.

16:16 Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu vyzval na väčšie zameranie sa na globálny vplyv ruskej vojny na Ukrajine, pričom argumentoval tým, že neexistujú "bezprostredné šance na mierovú dohodu". Zároveň dodal, že Organizácia Spojených národov sa v súčasnosti obáva globálneho nedostatku potravín. Informovali agentúry DPA a Reuters. 

15:58 Pápež František sa v stredu na konci generálnej audiencie na vatikánskom Námestí sv. Petra stretol s manželkami dvoch bojovníkov pluku Azov, ktorí bránia obliehaný komplex oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol. Pápež dostal 2 listy: jeden od manželiek a jeden od hlavy Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na ukrajinské veľvyslanectvo pri Svätej stolici v Ríme. 

15:55 Ruské ministerstvo zahraničia si dnes predvolalo poľského veľvyslanca, ktorému oznámilo, že Moskva očakáva oficiálne ospravedlnenie poľských úradov kvôli napadnutiu ruského veľvyslanca vo Varšave Sergeja Andrejeva. Oznámila to agentúra TASS. Demonštranti proti vojne na Ukrajine poliali diplomata červenou farbou, keď chcel 9. mája položiť veniec k pomníku na cintoríne sovietskych vojakov vo Varšave.

15:48 Ruská nafta sa predáva s výraznou zľavou oproti palivu vyrábanému v iných krajinách, uviedli obchodníci v Londýne. Podľa nich to vytvára dvojrýchlostný trh pred možným embargom EÚ na dovoz ruskej ropy. Napísal Denník N.

15:33 Britský premiér Boris Johnson a predsedníčka švédskej vlády Magdalena Anderssonová v stredu podpísali dohodu o vzájomných bezpečnostných zárukách svojich krajín. Podobnú dohodu plánuje Johnson podpísať ešte v stredu aj vo Fínsku. Informuje o tom britská stanica Sky News. 

15:32 Český prezident Miloš Zeman schválil 103 českým občanom vstup do ukrajinských ozbrojených síl. Rozhodnutie ešte musí podpísať predseda vlády Petr Fiala. V stredu to na Twitteri oznámil prezidentov hovorca Jiří Ovčáček, na ktorého sa odvolal portál iDNES.cz. 

15:23 Prezidentka SR Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda plánujú spoločne navštevovať lídrov krajín, najmä západnej Európy, so zdržanlivejším postojom voči kandidátskemu statusu Ukrajiny v Európskej únii. Čaputová to navrhla na stredajšom prijatí Dudu v Prezidentskom paláci v Bratislave.

15:17 Zničený ruský tank na kraji cesty pri Charkove.

15:12 Platforma solidarity sa v stredu zaviazala sledovať a implementovať spoločný plán boja proti obchodovaniu s ľuďmi a podporovať potenciálne obete medzi tými, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine. Informuje o tom spravodajca v Bruseli. 

15:10 Čína v apríli doviezla rekordných 1,37 milióna ton koksovateľného uhlia z Ruska, uvádza analytická spoločnosť Kpler. K rastu prispeli výrazné zľavy.

14:55 Ukrajina sa chystá súdiť prvého ruského vojaka, a to za vraždu civilistov (62) v Sumskej oblasti. Obvinenia odovzdala prokuratúra súdu, píše Unian.

14:41 Maďarská vláda chce vymeniť súhlas s ropným embargom za peniaze na modernizáciu ekonomiky. Orbánov plán je, že bude súhlasiť s ropným embargom iba vtedy, ak sa to bude týkať morskej prepravy, ale nie pozemnej. „Chce, aby Brusel financoval celú modernizáciu maďarskej energetiky, s čím ostatní nebudú súhlasiť,” vraví maďarský novinár László Arató. Napísal Denník N.

14:23 Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu vyhlásil, že vojna na Ukrajine nebude trvať navždy, no zároveň poznamenal, že mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou sa podľa neho v bezprostredne blízkej budúcnosti zrejme neuskutočnia. Uviedol to vo Viedni na spoločnej tlačovej konferencii s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom, píše agentúra Reuters. 

14:15 Zelenskyj povedal, že chce obnoviť územnú celistvosť Ukrajiny skôr, ako skončí vojna s Ruskom. Kyjev je podľa neho stále ochotný viesť s Moskvou dialóg.

14:04 Manželka bieloruského novinára  Denysa Stadžiho (Lavnikevyča) žiada ukrajinské úrady, aby dôsledne vyšetrili útok, ktorého obeťou sa jej manžel stal v apríli na Ukrajine, kde od roku 2018 žije a pracuje. 

13:55 Obrancovia Mariupolu: Všetci civilisti evakuovaní z Azovstalu. Guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko 9. mája oznámil, že v závode Azovstal v Mariupole v Doneckej oblasti zostalo 100 civilistov.

13:44 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu uviedol, že o osude juhoukrajinskej Chersonskej oblasti musia rozhodnúť jej obyvatelia. Reagoval tak na vyhlásenie predstaviteľa proruskej kolaborantskej správy v Chersone, ktorý predtým avizoval, že požiada šéfa Kremľa Vladimira Putina o anexiu tohto regiónu, ktorí sčasti okupujú ruské invázne sily. Informovala agentúra Reuters.

13:04 Ruskom okupovaná Chersonská oblasť na juhu Ukrajiny chce požiadať Putina o začlenenie do Ruskej federácie, uviedla podľa BBC nová oblastná správa.

12:31 Rusko sa neprestáva pokúšať zmocniť sa oceliarne Azovstal. Za posledných 24 hodín prežili obrancovia Mariupola 38 leteckých útokov vrátane 4 strategických bombových útokov. Útoky sa vykonávajú denne, ale Ukrajinci sú nezlomní.

12:18 Predaj osobných a ľahkých úžitkových áut v Rusku v apríli medziročne klesol o 78,5 percenta. Vplyv má inflácia a dôsledky sankcií za inváziu na Ukrajinu.

12:03 Ruský prezident Vladimír Putin by sa mohol uspokojiť so získaním východnej časti Ukrajiny, myslí si Zdeněk Petráš z Centra bezpečnostných a vojensko-strategických štúdií Univerzity obrany. Celkom určite sa bude chcieť vyhnúť opotrebovávacej vojne.

11:50 Po utorkovom útoku v Záporoží hlásia mŕtvych aj zranených. V utorok ruské jednotky ostreľovali mesto Orikhiv v Záporožskej oblasti. Národná polícia teraz uviedla, že si útok vyžiadal obete aj zranených. Bližšie informácie však neuvádza, píše agentúra Ukrinform.

11:36 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu označil ruského prezidenta Vladimira Putina za nebezpečnejšieho, než bol nemecký nacistický vodca Adolf Hitler či sovietsky líder Josif Vissarionovič Stalin.

11:20 Odberatelia ruského plynu sa zatiaľ nesťažujú na nedostatok dodávok kvôli prerušeniu jednej trasy cez Ukrajinu. Ceny plynu na burze klesajú.

11:14 Fínsko a Švédsko chcú súčasne požiadať o členstvo v NATO. Mohlo by sa tak stať už budúci týždeň.

10:58 Nájsť pôrodnú sálu v hlavnej pôrodnici v západoukrajinskom Ľvove nie je veľmi ťažké, ukázať naň môžete dokonca aj zvonku. Múry má totiž obložené vrecia s pieskom. V prípade, že sa dieťaťu bude chcieť na svet za zvukov protileteckých sirén, je pôrodný stôl aj v tmavej pivnici, kde sa nastávajúce matky musia skláňať pod vodovodnými rúrkami. Stres k pôrodu patrí, ale takto by to byť nemalo, píše agentúra AP.

10:47 Ukrajinská armáda oznámila, že v rámci protiofenzívy v blízkosti mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny znovudobyla viacero dedín, ktoré ovládali príslušníci ruských inváznych vojsk. Toto druhé najväčšie mesto Ukrajiny, po ukrajinsky nazývané Charkiv, sa nachádza neďaleko hraníc s Ruskom a je terčom ruského ostreľovania už od začiatku invázie.

10:20 Ruské sily sa snažia dobyť východoukrajinské mestá Rubižne, Severodoneck a Lyman, uvádza vo svojom pravidelnom rannom hlásení ukrajinský generálny štáb.

9:28 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici v utorok prešlo 2437 osôb. Z toho bolo 640 mužov, 1422 žien a 375 detí. O dočasné útočisko požiadalo 232 žiadateľov. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 2805 osôb. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

8:52 Spojené štáty sa snažia spoločne so svojimi medzinárodnými partnermi nájsť alternatívne riešenia pre vývoz obilia a kukurice z Ukrajiny. V utorok to uviedla doterajšia americká ambasádorka na Slovensku a nominantka na post veľvyslanca USA na Ukrajine Bridget Brinková.

8:22 Online petíciu vyzývajúcu Organizáciu Spojených národov, aby z obkľúčených oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom Mariupole vyslobodila všetkých zostávajúcich asi 1000 ukrajinských ozbrojencov podpísalo do utorka už viac ako 1,1 milióna ľudí.

7:49 Američan Kirillo Alexandrov, ktorého na Ukrajine zadržala ruská armáda pre obvinenie zo špionáže, bol prepustený a evakuovaný do Poľska spolu so svojou manželkou a svokrou. O ich prepustení v utorok informovala súkromná dobrovoľnícka skupina Project Dynamo so sídlom na Floride, ktorá evakuáciu sprostredkovala.

7:19 Najmenej jednu obeť a osem zranených si v utorok večer vyžiadalo ostreľovanie okolia juhoukrajinského mesta Záporožie ruskými jednotkami.

6:51 Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell vehementne obhajoval dodávky zbraní na Ruskom napadnutú Ukrajinu. Pre stredajšie vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeinen Zeitung uviedol, že nerozumie ľuďom, ktorí v týchto dodávkach vidia predovšetkým predĺženie vojny.

6:38 Americkí zákonodarcovia v utorok odobrili balík pomoci Ukrajine v hodnote 40 miliárd dolárov, informovala agentúra AFP. Snemovňa reprezentantov prijala balík humanitárnej a ekonomickej pomoci v pomere hlasov 368 ku 57. Očakáva sa, že balík schváli aj Senát, a to koncom tohto alebo v priebehu budúceho týždňa.

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil v noci na stredu "nadľudskú silu" ukrajinských vojakov v boji krajiny proti inváznej ruskej armáde. "Som vďačný všetkým našim ochrancom, ktorí bojujú a preukazujú skutočne nadľudskú silu pri vyháňaní armády útočníkov," vyhlásil Zelenskyj v pravidelnom každodennom videoposolstve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok